“(1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
TCK 149 Madde metninde yağma suçuna ait nitelikli haller belirtilmektedir. Yağma suçunun işlenmesi halinde suçlu hakkında on yıl ile on beş yıl arası hapis cezası kararı verilmektedir.
Yağma Suçu , diğer adıyla gasp suçu üçüncü bir kişiye ait olan malı, tehdit ya da zor kullanarak almak suretiyle ortaya çıkan suçtur.
TCK'nın 149/1-d bendinde yağma suçunda konut veya işyerinde yahut bunların eklentisinde işlenmesi halinde de gerçek içtima hükümleri devreye girecek olup, fail işyeri ve konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından ayrıca cezalandırılmayarak sadece nitelikli yağma suçundan cezalandırılacaktır.
Yağma Suçunda Şikayetten Vazgeçme
TCK 148 ve TCK 149 düzenlemeleri yukarıda da belirttiğimiz üzere takibi şikayete bağlı olmayan gasp suçunu düzenlemektedir. Takibi için şikayet gerekmeyen suçlarda şikayet değil ihbar geçerli olduğundan şikayetten vazgeçme gibi bir durum söz konusu olmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Gasp suçunun cezası suçun nitelikli ya da basit şekilde işlenmesine göre farklılık göstermektedir. Basit gasp ( basit yağma suçu) 6 yıl ile 10 yıl arasında hapis cezası olmaktadır. Gasp suçunun nitelikli olarak işlenmiş olması durumunda ise, nitelikli yağma suçunun cezası 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası olacaktır.
Yağma (Gasp) Suçunun Cezası
Yağma suçunun temel halini işleyen kişi hakkında 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecektir. Cezanın alt sınırının 6 yıldan başlamış olması nedeniyle yağma suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi kararının verilmesi mümkün değildir.
Başkasına Ait Olan Malın Alınması
Bu nedenle mülkiyet kavramından daha geniş bir kavramdır. Aynı ev içerisinde yaşayanlar ev eşyaları üzerinde birlikte zilyetlik hakkına sahip olduklarından, aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin ortak ev eşyalarını alması halinde hırsızlık veya gasp suçu oluşmaz.
Alacağın tahsili amacıyla yağma suçu aynı zamanda ihkak-ı hak olarak da bilinir ve bu suçun bu sebeple işlenmesi cezayı hafifleten bir neden olarak düzenlenmiştir.
Bu durumda hakim temel ceza olarak en üst hadden cezayı belirler ise yani başlangıç ceza için 15 yıl cezayı uygun görürse bu cezadan üçte bir indirim yapılacak ve 18 yaş altı gasp cezası 10 yıl olarak belirlenecektir.
Tutuksuz yargılanan kişiyi ceza aldığında cezasını tam olarak yatacaktır. Zira tutuklanmadığı için herhangi bir indirime gidilemeyebilir. Tutuklu yargılanan kişiler ceza aldıklarında tutuklu oldukları süre cezalarından düşünmektedir fakat tutuksuz yargılanan kişiler de böyle bir durum yaşanmayacaktır.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
TCK m. 270: “Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir.
Suçun nitelikli halleri, suçun temel şekline ilave edilen ve cezanın artırılması veya indirilmesini gerektiren suçun objektif tipikliğine yani maddi unsuruna ait haller olarak tanımlanmaktadır3.
Yargıtay'ın çeşitli kararlarına göre cinsel suçlar, yağma, 6136 sayılı kanuna muhalefet suçları, korku ve panik yaratacak şekilde ateş etmek, ve malvarlığına karşı işlenen zimmet, rüşvet, irtikap ve hırsızlık gibi suçlar bakımından haksız tahrik hükümleri uygulanmayacaktır .
Gasp suçu nedeniyle sanık hakkında hükmedilecek hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. İşbu suç hakkında erteleme hükümlerine başvurmak da mümkün değildir. Son olarak, yağma (gasp) suçunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) müessesesine başvurmanın da mümkün olmayacağını belirtelim.
Buna göre yağma suçu, bir kimseye ait olan bir malı, onun rızası olmadan almak anlamına gelmektedir. Fakat yağma suçunu hırsızlıktan ayıran bir özellik vardır. Bir suçun yağma ya da diğer adıyla gasp olarak kabul edilmesi için, malı alınan kişiye cebir yani zorlama ve tehdit uygulanmış olması gerekmektedir.
Yağma suçunda (basit ve nitelikli halinde) dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. 15 yıl içinde yargılamanın tamamlanarak cezanın verilmesi gerekmektedir. Bu sürede, yargılama tamamlanamazsa, sanığın artık cezalandırılması mümkün olmaz. Yağma (basit ve nitelikli halinde) suçunda ceza zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Gasb suçu da bu genel kapsama dâhil edilerek haram kabul edilmiştir.
Beş yıllık denetim süresi içerisinde fail yeniden suç işlemez ise hakkında verilen ceza düşecektir. Ayrıca iki yıl veya altında verilecek olan hapis cezasında hapis cezasının ertelenmesi kararının verilmesi de mümkündür. Fail cezanın cezaevinde infaz edilmesinden koşullu olarak vazgeçmiş olacaktır.
Asayiş Suçu; Toplumsal olaylar, terör ve ideolojik nedenlerle işlenmiş suçlar, ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları dahil trafik suçları ile kaçakçılık ve organize suçlar dışında kalan, teşekkül halinde işlenenler de dahil olmak üzere kişiler ve/veya mal varlığına karşı işlenen suçları ifade eder.
Örnek olarak 30.03.2020 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suçtan dolayı 6 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, ilk 3 yılını denetimli serbestlikle, geriye kalan 3. yılını ise Koşullu Salıverme ile cezaevi dışında tamamlayacaktır.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Kasten Adam Yaralama Suçunun Cezası Kasten yaralamanın temel halinin cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kasten yaralamanın temel halinin işlenmesi halinde fail hakkında verilecek olan ceza, adli para cezasına çevrilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri