Bitki gelişme periyodu boyunca kullanılması tavsiye edilir. Sebze, meyve, çiçek, iç ve dış mekan bitkileri vs. gibi her türlü bitki için damlama sulama sistemiyle ve yapraktan uygulama şeklinde rahatlıkla kullanılabilir. Suda tamamen çözünür ve tortu bırakmaz.
Bitkilerde üremeyi arttıran, özellikle çiçeklenme dönemi öncesi ile meyve tutumuna kadar geçen sürede çiçeklenme ve kök gelişiminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan ideal bir damla sulama gübresidir.
Kullanım Tavsiyesi. 15-30-15+TE yüksek fosforlu suda çözünür gübre; bağ, sebzeler, meyveler ve tarla bitkileri için yetiştiriciliğin uygun safhasında; Topraktan: 2-4 kg dekara uygulama önerilir. Yapraktan: İstendiği taktirde 100 L suya 250-300 g doz olarak uygulanabilir.
Bu nedenle Toros Tarım tarafından ilk kez çinko katkılı Süper 15.15.15 + Zn kompoze gübre üretilmiştir. Çinko katkılı kompoze gübre, başta turunçgiller olmak üzere tüm meyve ağaçlarında, sebzelerde ve mısır, patates, pancar gibi bazı tarla bitkilerinde sık görülen çinko eksikliğini ortadan kaldırmak için kullanılır.
NPK Gübre Çeşitleri Nelerdir? NPK gübreler toprağın ve bitkilerin ihtiyaçlarına göre değişik formlarda üretilmektedir. 20 20 20 NPK gübreler %20 azot, fosfor ve potasyum barındırırken, 15 15 15 NPK gübrelerin içerdiği %15 oranında katılım sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Taban gübrelemesi, ekim veya dikimin hemen öncesinde yapılabildiği gibi ekim/dikim sırasında da gerçekleştirilebiliyor. Elle veya mibzerle taban gübresi atılabiliyor. Serpilerek, çizgi halinde banda veya ocağa verilerek taban gübrelemesi yapılabiliyor.
Özellikle potasyum açısından zayıf olan topraklarda ve potasyum ihtiyacı olan bitkilerde kullanılan kompoze gübrenin bu çeşidi; turunçgiller, buğday, arpa, çeltik, şeker pancarı, ayçiçeği, fındık, ceviz, marul, kıvırcık, lahana, patates, kavun, karpuz, pamuk, meyve ağaçları, muz, mısır, tarla sebzeleri, havuç, fasulye, ...
Meyve tutumundan itibaren 20 gün ara ile 3-4 kez uygulanır. Bitkilerin 4-5 yapraklı döneminden hasada kadar 1-2 kez uygulanır. Yumru oluşumundan itibaren hasada kadar 1-2 kez uygulanır.
15-15-15 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır.
Taban Gübre uygulaması tek yıllık bitkilerde tohum ekim, fide dikim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte, çok yıllık bitkilerde (meyve-bağ-zeytin-fındık gibi) ise sürgünlerde göz kabarmasından (üretici deyimi ile su yürümesinden) 2-3 hafta önce uygulanmalıdır.
Kullanma dozajları bitkinin ve toprağın yapısına göre değişmekte olup genel olarak sebzelerde 100 lt suya, 100-150 gr, meyve ağaçlarında 100 lt suya 150-200 gr uygulanır. Damlama sistemi bulunan bitkilere damlamadan dönüme 1 kg 15-20 gün arayla 3-4 kez uygulama yapılır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Meyve tutumundan hasat başlangıcına kadar dengeli gübre (20.20.20 veya 18.18.18) kullanılmalıdır. ağırlıklı (16.6.31, 16.8.24 veya 20.10.20) gübre kullanılmalıdır.
Oligro 15-5-30+TE gübresi; bitkide meyvenin ilk büyümeye başladığı dönemden itibaren uygulanan, azot, fosfor ve ağırlıklı potasyum içeren bir gübredir. Meyve gelişimini teşvik ederken, ürünün dengeli bir şekilde çatlamadan büyümesini sağlar.
Ürün %100 suda çözünür formulasyon sayesinde, bitki tarafından kolayca emilebilmektedir.
Özellikle çiçeklenme sonrasındaki gelişim döneminde ve hasat boyunca kullanılması tavsiye edilir. İçeriğindeki potasyum ile ürünleriniz kaliteli, hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olur. Fosfor içerdiğinden çiçeklenme ve köklenmede süreklilik sağlanır.
Zeytin, incir, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates başta olmak üzere bütün meyve ve sebze yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Potasyumca zayıf olan topraklar ile potasyum ihtiyacı olan bitkilerin yetiştirileceği topraklarda kullanılır.
Taban Gübreleme: Dekara 10 kg gold 15-15-15 veya 8 kg süper gold 10-20-20+Zn gübresi dekardaki ağaç adedine bölünerek damla borularının geçtiği kısma verilir ve toprağa karıştırılır. Bir yaş için verilmiş olan gübre miktarı fidanlar tam verime yatıncaya kadar her yıl %15 arttırılarak uygulanır.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Queen 15 30 15+(%2mgo) npk gübre özel formülü sayesinde hızlı çözünür. Içerisindeki azot fosfor potasyum ve makro elementler ile bitkilerinizin ihtiyacı olan besini almasını sağlar.
Bitkilerin genç ve ileri dönemlerinde suda eritilerek kullanılır. Bahçe bitkileri, seralarda N.P,K gibi makro bitki besin maddeleri ile B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn gibi mikro element ihtiyaçlarını gideren ve suda tamamen çözünen topraktan uygulanan katı formda bir gübredir.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Güçlü ve sağlıklı yeşil aksam meydana getirir.
Çiçeklenmeyi sağlayarak dane ve meyve tutumunu artırır. Fosfor noksanlığında ürün miktarı ve kalitesinde düşüş meydana gelir. Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Toros Tarım tarafından pazara sunulan 18.46.0 DAP gübre %18 azot (N) ve fosfor pentaoksit (P2O5) olarak %46 fosfor ihtiva eder. İçerdiği azot, amonyum (NH4) formunda olduğundan, özellikle bitkilerin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri