Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir.
Ay kendi ekseninin etrafında, Güneş'in etrafında ve bununla birlikte Dünyanın etrafında dönmektedir. Ay kendi ekseninin etrafında ve Dünya'nın etrafındaki dönüşünü tam olarak 27 gün ve 8 saat içerisinde tamamlamaktadır. Ay evreleri yaklaşık 29 gün içerisinde tamamlanmaktadır ve buna 1 ay denmektedir.
Bir tam dönüşü kabaca 27.32 gün sürer. 360 dereceyi bu sürede dönüyorsa günde 13.177 derece dönüyor diyebiliriz. Ya da saatte 0.549 derece.
Dünya Güneş etrafında bir yörüngede, Ay ise Dünya etrafında bir yörüngede dolanır. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz. Ay'ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer. Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner.
Doğrulanmış Cevap. Ay dünyanın uydusudur ve dünyanın etrafında tur atmaktadır fakat Dünya Güneşin etrafında dönmekte olduğundan Ay da dolaylı olarak bu dönüşü yapar. Ama Ay güneşin etrafında doğrudan tur atmaz yalnızca Dünya'ya bağlı olarak bu hareketi yapar.
İlgili 29 soru bulundu
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir. Ay, dünya etrafında bir kez dönüşünü tamamladığında, kendi etrafında da bir kez dönüşü tamamlamış olur.
Aynı zamanda Ay'ın bir gün -ya da bir gece- boyunca sabit yıldızlara göre yavaş yavaş doğuya ilerlediğini görürüz. Aslında bunu gerçekten göremeyiz; çünkü bu yavaş hareketi gökyüzüne baktığımızda fark edemeyiz. Ancak iki gece üst üste bakıldığında aradaki farkı net olarak görürsünüz.
Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Kendisi doğal bir ışık kaynağı değildir.
Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Ay kendi ekseni etrafında ters yönde dönseydi günlük yaşantımızda ne gibi değişiklikler meydana gelirdi ; Ay'ın bize karşı görünen yüzü ters bir şekilde (hilal, son dördün, dolunay, ilk dördün, hilal şeklinde) görünürdü onun dışında bir değişiklik olmazdı.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
Bugün bu mesafe 402.336 km. Bu uzaklaşmanın sebebi gelgitler. Gelgitler hem Dünya'nın dönme hızını azaltıyor hem de Ay'ın Dünya'dan uzaklaşmasına sebep oluyor. Apollo görevleri ile Ay'a yerleştirilen cihazlar sayesinde yapılan ölçümler, Ay'ın Dünya'dan yılda ortalama 3,8 cm uzaklaştığını gösteriyor.
Baş ucu noktasına kıyasla Ay ufka yakın olduğunda ondan gelen ışık Yer'in atmosferinde daha uzun yol kat eder ve Yer'in atmosferi ışığı daha çok dağıtır (kırıp-yansıtır). Tayftaki renkler arasında mavi daha çok saçılırken sarı daha az saçılır; bu nedenle Ay sarı ve sarıya yakın bir renge bürünür.
Ayın kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber Dünyanın etrafında dönüş süresi aynıdır. Bu durum yaklaşık olarak 29 günlük bir periyodu kapsar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir yüzü devamlı olarak dünyadan görünmeyen kısımda karanlık olarak kalır.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Ay, Güneş'ten aldığı ışığı ve ısıyı Dünya'ya yansıtır. Eğer olmasaydı, bu işlevini de yerine getiremezdi ve Dünya geceleri şu ankinden çok daha karanlık ve soğuk olurdu. İklim koşulların korunmasına katkı sağlaya Ay olmasaydı, kasırgaların ve fırtınaların sonu gelmezdi. Üstelik mevsimlerin de sırası değişirdi.
Ayın her zaman aynı yüzünü görüyoruz çünkü Ay, Dünya etrafında her 1 dönüşü sırasında kendi etrafında da 1 defa döner. Yani kendi ekseni etrafında dönüş süresi ile dünya etrafında dönüş süresi neredeyse aynıdır.
Ay ışığı da Ay'ın koyu gri yüzeyinden yansıyan güneş ışığıdır. Ay'ın yüzeyi bir ayna ya da buz kadar yansıtıcı değildir. Diğer bir taraftan ay çok büyüktür ve tüm bu devasa kütleye büyük miktarda ışık düşer. Bu nedenle ay, parlak görünecek kadar ışığı yansıtır.
Ay da tıpkı Dünya'da olduğu gibi katmanlardan meydana gelir. İçten dışa doğru gidildikçe çekirdek, manto ve kabuk dahil olmak üzere üç tane katmanı vardır. Ayın yüzeyi pürüzsüz bir biçimde değildir. Üstünde kayalıklar, dağlar, vadiler, düzlükler ve çukurlar ya da krater mevcuttur.
Kendi ekseninde, güneşin etrafında ve samanyolu galaksi etrafında döner. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır.
Evet, tıpkı gezegenler gibi, sistemimizin merkezindeki yıldız olan Güneş de kendi etrafında döner. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri