Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Gebelik durumu hariç tutulduğunda menstrüasyon döneminin 7 gün ya da daha fazla gecikmesi önemli bir sorunun belirtisi olabilir. Öyle ki eğer 3 günlük bir adet gecikmesi normal sayılırken 15 günlük bir adet gecikmesi (gebelik durumu hariç) anormal kabul edilir.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olursa Normaldir? 2 ila 3 gün süren adet gecikmesi durumlarında, yani henüz adet kanaması arasında 32-33 gün bulunduğunda endişelenmemek, ancak süreci takip etmek gerekir. Bu süre 35 gün ve üzerinde seyretmeye başladığında bireylerin hekim kontrolünden geçmesinde fayda vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
İlk âdet kanamasının başladığı dönem olan ergenlik ile menopoz dönemleri haricinde âdet kanamasının 7 günden daha fazla gecikmesi normal kabul edilmez. Âdet gecikmesi, her 28 günde bir âdet gören kişi için 36 gün boyunca âdet görmemesi durumudur.
Adet dönemi geciktiği halde negatif sonuçlu bir gebelik testi mevcutsa, bunun nedeni geç döllenme olabilmektedir.
Adet gecikmesi her zaman ilk hamilelik belirtisi değildir. Mide bulantısı, idrar sıklığında artış, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler adet döneminiz gelmeden bile ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genel hamilelik belirtileridir ancak kesin sonuç için idrar ya da kan testi dikkate alınmalıdır.
Bu sebeple adeti geciken her kadının hamile olduğu yargısına varılamaz. Peki adet gecikmesi en fazla kaç gün olur? Bu sorunun yanıtı, kadından kadına değişiklik gösterir. Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir.
Normal adet döngüsü sağlıklı bir kadında 28 (+ - ) 7 gündür. Yani 21 ila 35 günde bir görülen adeti biz normal olarak kabul etmekteyiz. Adet döngüsündeki gecikme 7 günü aşarsa adet gecikmesi denilir. Yani bir önceki ay mesela 29 günde adet olan kadın 31 veya 32 günde hala adet görmüyor ise 35 günü geçmesini bekleriz.
Doğurganlık çağındaki kadınların adet döneminin 1 hafta veya daha fazla gecikmesi, hamilelik şüphesini güçlendirebilir. Ancak düzensiz adet döngüsü olan kadınlarda bu durum yanıltıcı olabilir ve şüphe durumlarında gebelik testinin yapılması gerekir. Sık İdrara Çıkma: Gebelikte boyunca sık idrara çıkma olabilir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Hamilelikte 2. hafta içerisindeyken döllenme gerçekleşebilmektedir. Bu durumda idrarda yapılan erken gebelik testlerinde veya kan testlerinde pozitif sonuç alınma ihtimali söz konusudur.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
İdrarda gebelik testleri günümüzde artık çok hassas hale gelmiştir ve hatta "Erken gebelik testi" adı verilen testlerle adet gecikmesi olmadan bile hamilelik anlaşılabilmektedir. Bu nedenle idrardaki beta hcg hormonunu saptayan bu testler olumsuz çıktığında testin yanlış çıkma ve hamile olma olasılığı düşüktür.
Her kadında adetin 14. gününde yumurtlama olmuyor, her kadının döngüsü 28 günde bir değil bu nedenle değişiklik gösterdiğinde ne zaman döllenme olduğunu bilemeyebiliriz. Ultrasonla baktığımızda gebelik haftasında bir uyumsuzluk varsa bu duruma kabaca geç döllenme diyebiliriz.
Yanlış negatif sonuç, yanlış pozitif sonuçtan daha yaygındır. Yanlış negatif sonuç alma olasılığı% 10'dur. Araştırmacılar, evde gebelik testi sonuçlarının klinik teknisyenler tarafından yapıldığında daha doğru (% 97,4) ve tüketiciler tarafından yapıldığında daha az doğru olduğunu saptadılar.
İdrar yolu enfeksiyonu adet döngüsünü etkileyebilir ve adetin gecikmesine sebep olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, vücudun enfeksiyonla savaşırken stres hormonlarının salınımını arttırarak hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri