Sigarayı bırakmak 15 gün sonra kan ve oksijen dolaşımının iyileşmesine, akciğer işlevinin ve kapasitesinin artmasına yardımcı olur. Akciğerlerdeki temizleyici, kirpiksi yapılar sigara dumanının bıraktığı toksik birikimi atarken sigarayı bırakanlar daha az öksürmeye başlarlar.
Kan dolaşımında iyileşme: Sigarayı bıraktıktan 2 ila 12 hafta içinde kan dolaşımı normale dönerek kalp ve damar hastalıklarının oluşma riski düşer. Ayrıca fiziksel aktivite kolaylaylaşır ve kişi daha enerjik bir yapı kazanabilir.
"Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık 3 hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. 3-9 ay sonra, öksürük ve solunum yolu problemleri düzelir. 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra, kanser riski yüzde 50 azalır” dedi.
İlgili 19 soru bulundu
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir. Bir gerileme yaşayabilir ve vücut ve beynin ödül sistemi nikotinsiz yaşama uyum sağlarken her şeyin ağır ve zor olduğunu düşünebilirsiniz.
Sigarayı tamamen bırakmak için 21 gün içmemek genellikle yeterlidir. Kötü alışkanlıklar genellikle 3-4 hafta gibi bir süreçte unutulabilir. Genellikle sigarayı bırakan kişilerde ilk 2 ila 3 gün en zorlu dönem olabilir. Bu dönemde nikotin yoksunluğu belirtileri ve sigara isteği yoğun olabilir.
Sigarayı bırakmak, beyindeki nikotin seviyelerinin düşmesine neden olur ve böylece hafıza ve konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkiler azalır. Sigara içenlerde, nikotinin neden olduğu bir dikkat dağınıklığı oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, bu semptomlar azalır ve daha iyi bir dikkat seviyesine ulaşılabilir.
8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
Son yapılan bilimsel bir araştırmaya göre sigara erkeklerin cinsel yaşantısını önemli ölçüde etkiliyor. Sigarayı bırakan erkeklerde iktidarsızlık problemi ortadan kalkıyor ve cinsel performans artıyor.
Çoğu şikayet 4 haftadan sonra kaybolur, ancak açlık hissi ve sigara içme isteği 6 ay veya daha çok sürebilir. Sigara bırakılınca karaciğerden yıkılan ilaçların vücuttaki miktarları değişebilir.
Yoksunluk, düzenli nikotin almaya alışan vücudunun bunu aramaya devam etmesidir. Nikotin yoksunluğuna bağlı ruh hali değişimleri genellikle bir iki hafta içinde düzelir. Eğer ruh hali değişimleri iki hafta içinde düzelmezse doktoruna danışmalısın.
ETKİ 1; Gözlerin aydınlanması. Cildimizin en hassas yeri olan gözaltları sigaranın olumsuz etkisinden en çabuk kurtulacak yerlerden biridir. Sigaradan kurtulmanızda sonra göz çevrenizdeki cildin düzlemesi gözlerinizin daha parlak daha canlı görünmesini sağlayacaktır. ETKİ 2; Kırışıklıkların oluşum hızının azalması.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir. Fiziksel ve Duygusal Zorluklar: Sigarayı aniden bırakmak, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşmaya neden olabilir.
Sigara içilmediği zaman diliminde, oruçlu vakitlerde vücuttaki oksijen miktarı artar. İlk sigara anında kandaki oksijen miktarı düşerek nikotin bekleyen, nikotine alışan reseptörler yoğun bir şekilde uyarılır. Bu sebeple de baş dönmesi ve denge kaybı gibi durumlar meydana gelebilir.
Çoğu kişi için en yoğun belirtiler birkaç günle birkaç hafta arasında geçer. Yoksunluk belirtileriyle mücadele etmek, daha iyi hissetmene yardımcı olacak ve seni zor anlara hazırlayacaktır. Yoksunluk hisleri genellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada en yoğun seviyelerinde olur.
Sigarayı bıraktıktan sonra sigara içme isteği genellikle ilk birkaç hafta içinde en yoğun olur. Bu, vücudun nikotine alıştığı ve ondan kurtulmaya başladığı içindir. Sigarayı bıraktıktan sonra sigara içme isteği, genellikle 2-3 ay içinde azalır ve 6 ay sonra tamamen kaybolur.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Sürekli biçimde sigara içmeyi düşünmek ve istemek, bu isteğe karşı koyamamak, içilen sigara miktarının ve sıklığının artmış olması, kullanılmadığında yoksunluk belirtileri göstermek gibi belirtileri vardır.
Nikotin psikolojik bağımlılığın yanı sıra fiziksel bağımlılık da yapar. Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar.
Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli aralıklarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlamaktadır. Size en yakın Sigara Bırakma Polikliniği'ni ziyaret edebilirsiniz.
Kahvenin yanında içilen bir iki sigaradan pek bir şey olmaz diye düşünürler. Oysa ki gerçek çok farklıdır. Yıllardır hastalarıma günde bir tane içilen sigaranın da kalp krizi riski açısından en az 1 paket içilen sigara kadar tehlikeli olduğunu anlatırım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri