Olaylar sonucunda darbeye karşı çıkan en az 248 kişi (180 sivil, 62 polis, 6 asker) hayatını kaybetti. Anma gününün adı ilk önce Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü olarak kabul edilmiş daha sonra Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak değiştirilmiştir.
Ayrıca 15 Temmuz tarihi, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Demokrasi ve Millî Birlik Günü adıyla 2017'de resmî tatil olarak ilan edildi. Darbe girişimi, Türkiye siyasi tarihinde 12 Eylül 1980 askerî darbesinden otuz altı yıl sonra yaşanan ilk askerî darbe teşebbüsü olarak kayıtlara geçti.
29 Ekim 2016 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 6752 sayılı yasa ile 15 Temmuz günü "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" adı altında resmî tatil olarak ilan edilmiştir. 15 TEMMUZ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR? 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, bu yıl cumartesi gününe denk gelmektedir.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlamalarında; bu şanlı günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılır, şiir dinletileri düzenlenir. Sinema gösterimleri, sinevizyon gösterimleri ve animasyonlar ile 7 den 77'ye herkese, 15 Temmuz darbe girişimindeki kahramanlık bir kez daha gösterilir.
Bu uğurda büyük bir inançla mücadele eden halkımızın 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kutlu olsun. Bu yazı 14 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Millî bayram veya Ulusal bayram, bir ülkede kutlanan ulusal içerikli bayramlara verilen addır. Amerikan Bağımsızlık Günü, Cumhuriyet Bayramı, Kanada Günü buna örnek verilebilir.
Darbe, Kurmay Albay Alparslan Türkeş'in radyodan okuduğu bildiriyle tüm Türkiye'ye duyuruldu. Darbeyi planlayan ve icra eden 37 düşük rütbeli subay ile Emekli Orgeneral Cemal Gürsel'in oluşturduğu Millî Birlik Komitesi, ülke yönetimini üstlendi.
Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarının, demokratik değerlerini ve milli birliklerini, dış saldırılara karşı koruma iradesini gösterdikleri bir gündür. Halkın, devletin ve demokrasinin yanında durduğu ve bu uğurda gerektiğinde hayatlarını riske atabileceklerini gösterdikleri bir anıdır.
Türkiye'de darbeler (1): 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri. 15 Temmuz ABD destekli darbe girişimi, dünden bugüne yaşanan askeri darbeleri yeniden gündeme getirdi.
Resmi tatil günlerinde okullar, üniversiteler, eczaneler, bankalar, Borsa İstanbul, dövizciler, kuyumcular, sağlık ocakları, Aile Sağlığı Merkezleri, hastaneler kapalı oluyor. Resmi tatillerde nöbetçi eczaneler hizmet veriyor. Hastanelerin acil servisleri 7-24 açık olduğundan resmi tatillerde kapalı olmayacak.
Darbenin ulusal Borsamız üzerindeki etkisi de negatif olmuştur. 5 Temmuz tarihinde yaklaşık 83.000 düzeyinde olan borsa endeksi darbeden hemen sonra 22 Temmuz'da 71.000 e düşerek çok kısa süre içinde yüzde 15 civarında değer kaybına uğramıştır.” şeklinde konuştu.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığında görevliyken komutanlığı ele geçirmeye çalışan darbe yanlısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi göğsünden vurarak öldürdü ve ardından diğer darbe yanlısı askerler tarafından vurularak şehit edildi.
16 Temmuz - Dünya Mısır Panesi Günü: Bu özel gün, mısır panesi olarak da bilinen lezzetli atıştırmalığı kutlamak için ayrılmıştır.
Demokrasi ve Millî Birlik Günü, Türkiye'de her yıl 15 Temmuz'da kutlanan bir resmî tatildir. 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında hayatını kaybeden 240'ı aşkın sivil, polis ve askeri anmak için genel tatil günü ilan edildi.
1942 - Fransa'daki en büyük Yahudi tutuklanması: 12.884 Yahudi Auschwitz'e gönderilmek üzere tutuklandı. 1945 - Manhattan Projesi gereğince Amerika Birleşik Devletleri yakınlarında ilk atom bombası denemesi yapıldı. 1969 - Apollo 11 Cape Kennedy uzay üssünden fırlatıldı.
Kabotaj ve Denizcilik Bayramı, her yıl takvimler 1 Temmuz'u gösterdiğinde kutlanıyor ancak genel tatil olarak değerlendirilmiyor.
Darbe, ordu veya diğer hükümet elitleri tarafından görevdeki lideri görevden almak için yapılan yasa dışı ve açık bir girişimdir. Kendi kendine darbe, yasal yollarla iktidara gelen bir liderin yasa dışı yollarla iktidarda kalmaya çalışmasıdır. Askerî darbe, görevden almanın askerîye tarafından gerçekleştirilmesidir.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülend Ulusu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'un imzasını taşıyan uyarı mektubu 27 Aralık 1979 tarihinde Cumhurbaşkanı ...
“Başkumandan Zaferi” adıyla düzenlenen törenlere Mustafa Kemal Atatürk de katıldı ve eşi Latife Hanım ile birlikte “Meçhul Şehit” anıtının temelini attı. 30 Ağustos kutlamalarının milli bayram olarak ilan edilmesi ise 1926 yılında gerçekleşti ve bayram Türk ordusuna ithaf edildi.
30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü olan Dumlupınar Meydan Muharebesi'nin zaferini anmak ve kutlamak amacıyla düzenlenir. Bu zafer, Türk milletinin ulusal kimliğini, bağımsızlık iradesini ve milli değerlerini yücelten bir öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri