“4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
Fakat 6111 sayılı Kanunun 33''''üncü maddesi ile yapılan bu değişiklikten sonra zorunlu sigortalılık kavramı da delinmiştir. 6111 sayılı Kanunla getirilen düzenlemelerden sonra 4/b sigortalılığın önemi azaltılmıştır. Diğer bir ifadeyle 4/b sigortalılığı 4/a sigortalılığına yenilmiştir.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Zorunlu sigorta, hem sigorta sahibini güvence altına alan ve üçüncü kişileri kaza, doğal afet gibi risklere karşı hem sigortalıyı ve üçüncü kişileri koruyan hem kamu güvenliğini sağlayan sigorta çeşitleridir. Kamu kurumları tarafından denetlenir ve yaptırılmaması durumunda cezai yaptırımlar uygulanır.
5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Sigortadaki başlangıç tarihi, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda başlangıç sayılmıyor. Ama Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'daki başlangıç tarihi Sigorta'da da başlangıç tarihi sayılıyor. Bağ-Kur'dan Sigorta'ya geçerseniz, Yedek Subay olduğunuz, yani Emekli Sandığı'na tabi olduğunuz tarih emekliliğiniz için başlangıç sayılır.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Söz konusu teminat limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Prim ücretlerinin belirlenmesinde ise sigorta şirketleri yetkilidir.
Trafik sigortası zorunlu bir araç sigortasıdır ve yaptırmadan trafiğe çıkmak yasaktır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezai yaptırımları vardır. Trafik ekiplerince sigortasız olduğu belirlenen araç sahiplerine 2023 yılı için 426 TL para cezası uygulanır.
4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir. Anayasamızın 128.maddesindeki kamu hizmeti görevlileri ile ilgili tanımda sözleşmeli personel yer almamış olmamasına rağmen maddede geçen diğer kamu görevlileri kapsamına sözleşmeli personel de dahil edilmektedir.
4B sözleşmeli personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri için tanımlanmaktadır.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Sonuç olarak; 12 ay boyunca prim ödemesi olmayanların İsteğe bağlı sigortalılığı iptal olur. İsteğe bağlı sigortanın iptal edilmesinin ardından tekrar başvuru yapılarak tekrar isteğe bağlı sigortalı olunabilir. Belirtmek gerekir ki, iptal olan primler ödenemeyen aylara ait primler olacaktır.
SSK ve BAĞ-KUR arasındaki farklara gelecek olursak: SSK bir işverene, kuruma bağlı olarak çalışan tüm işçiler için yapılan sigortadır. BAĞ-KUR ise işverenlerin, bağımsız çalışanların ve kanunda tanımlanmamış olan meslek grupları için geçerli olan sigorta türüdür.
Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz? Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz?
MADDE 13 – (1) Bakanlar Kurulu, kamu yararı açısından gerekli gördüğü hallerde zorunlu sigorta- lar ihdas edebilir.
İşveren mali mesuliyet sigortası diğer adıyla işveren sorumluluk sigortası, işverene bir hizmet akdi ile bağlı ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olan işçilerin ve bunların hak sahiplerinin olası bir kaza durumunda tazminat taleplerini kapsar.
Zorunlu Trafik Sigortası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? Tüm sigorta acenteleri ve sigorta hizmeti veren banka şubelerine giderek veya internetten kolaylıkla trafik sigortası yaptırılabilir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortası, konut sigortası, doğum sigortası, eşya sigortası, seyahat sigortası, eğitim sigortası ve ferdi kaza sigortası gibi sigorta türleri ise yaptırılması zorunlu olmayan sigorta türleri arasında yer almaktadır.
Peki internetten trafik sigortası yaptırmak güvenli mi? Sonuçta, sigorta tam adınız, adresiniz ve kimlik numaranız gibi her türlü kişisel bilgiyi sağlamanızı gerektirir. İyi haber şu ki, bilinçli müşteriler için online trafik sigortası satın almak güvenlidir.
Bu bağlamda 2023 yılı Temmuz zammı ile Bağ-Kur primini asgari ücret üzerinden düzenli olarak ödeyenler için tutar 3.957 TL oldu. Primlerini düzenli olarak ödemeyen 4B sigorta primlileri için tutar 4.628 TL oldu.
2023 yılı için Bağ-Kur primi tutarları şu şekildedir: Geçmiş dönem borcu olan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapmayanlar için en düşük 3.452,76 TL, Geçmiş dönem borcu olmayan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapanlar için ise %5 indirim uygulanarak en düşük 2.952,36 TL olarak belirlenmiştir.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2023 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri