B sınıfı ehliyette olduğu gibi otomatik vitesli otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir.
Otomatik vites ehliyeti ve normal ehliyet arasında herhangi bir yaş sınırı farkı bulunmamaktadır. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden otomatik vites ehliyeti almak isteyen bireylerin 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
Otomatik vitese özel ehliyet geliyor. Teklife göre, Trafik Kanunu'nun 38'inci maddesinde değişiklik yapılacak. B sınıfı yanında artık bir de B1 sınıfı sürücü belgesi olacak.
B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
B Ehliyet. B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor. Bu sınıfa ait sürücü belgeleri aynı zamanda M, B1 ve F sınıflarını da kapsıyor.
İlgili 17 soru bulundu
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
B Segmenti Araçlar
Uzunlukları 3,7 ila 4 metre arası olan küçük araçlardır. Uygun fiyatlarıyla öne çıkar. A segmentine göre daha ağır ve güçlüdür.
B1 ehliyete sahip sürücülerin sınıfını B'ye çevirebilmesi için ek ders alması gerekir. Ehliyet alacak olan sürücü adayları için 14 saatlik direksiyon eğitimi şarttır. Otomatik vites ehliyeti almış ve bunu manuel ehliyete çevirmek isteyenler için ise sadece 7 saatlik eğitim şart tutulur.
Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Otomatik vitesli araç kullanmak isteyen ve sürücü eğitimi sırasında otomatik vitesli araç kullanan sürücü adayları B1 sınıfı ehliyet sahibi olacak. B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler yazılı sınavda diğer sürücü adayları ile aynı soruları cevaplayacaklar sadece direksiyon sınavında otomatik vitesli araç kullanacaklar.
Otomatik Vites Ehliyet Yaş Sınırı
Otomatik vites ehliyeti ve manuel vites ehliyeti arasında herhangi bir yaş sınırı farkı yoktur. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edildiği için otomatik vites ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
B Sınıfı Ehliyet
Otomobil ve kamyonete ek olarak B sınıfı sürücü belgesiyle M, B1 ve F sınıfı araçlar da bu ehliyetle kullanılabilir. Ayrıca azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçlar da bu belge ile sürülebilir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
2023 ehliyet fiyatları için maliyeye ödenen ehliyet yani sürücü belgesi harç ücretleri 13 Temmuz 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre şu şekilde: A sınıfı sürücü belgeleri (A1 ve A2 dahil): 825,70 TL. B sınıfı sürücü belgeleri: 2.489,90 TL. F ve H sınıfı sürücü belgeleri: 825,70 TL.
Mevcut düzenlemeye göre B sınıfı ehliyetle 50 cc'ye kadarki motorlar kullanılabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise 125 cc altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Sürücülerin birkaç ders alması yeterli olacak. Motor ehliyeti gerekmeyecek.125 cc ve üzeri motorlar için motor ehliyeti gerekecek.
B : güçlü geri beslemeli fren ile ileri viteste ilerleme. A ikaz ışığı seçili vitesi gösterir.
B-segmenti araçlar A-Segmenti araçlara göre daha güçlü araçlardır. Yakıt sarfiyatları ve motor güçleri de yine A-segmenti araçlara göre fazladır. Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Hyundai i20, türü araçlar bu türde değerlendirilen araçlardır. C segmenti; araçlar orta sınıfa hitap eden araçlar olarak da bilinmektedir.
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır.
C segmenti araç B segmentinden daha uzun, dolayısıyla daha iyi yol tutan, iç hacmi daha geniş ve segment yükseldikçe kullanılan malzemelerin kalitesi arttığı için daha kalitelir. Mesela Polo B segmentidir. Golf C segmentidir.
Bu kapsamda B sınıfı ehliyeti olan kişiler Sürücü dahil 9 koltuklu araçlardan fazlasını kullanamazlar. Sürücü dahil 9 kişiyi aşan araçları kullanabilmek için D1 ve üstü ehliyete sahip olmak gerekir.
C sınıfı ehliyet; kamyon ve çekici kullanmak isteyen kimselere verilen özel bir ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyet kendi içerisinde C1, CE1, C ve CE olarak kategorilere ayrılmaktadır. C sınıfı ehliyet kanunlar ile diğer ehliyetlere kıyasla daha katı kurallara bağlanmıştır. Zira C sınıfına ait araçları kullanmak zordur.
On-road ve Off-road olarak kategorize edilen atv motosikletler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri