On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
Eğitimine devam eden fakat okulu kapalı dönemde olan veya temel eğitimini tamamlamış, sonrasında eğitimine devam etmemiş 15 yaşını tamamlamamış çocuk işçiler günde en fazla 7 saat, haftada ise toplamda 35 saat çalıştırılabilirler. Fakat 15 yaşını tamamlamış genç işçiler günde 8 saat çalıştırılabilirler.
İş Kanunu'nun 71. Maddesine göre On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır.
Fazla Çalışma
Fakat İş Kanunu'na ilişkin Fazla Çalıştırılma Yönetmeliği, 18 yaşını doldurmamış işçilerin fazla çalıştırılamayacağını düzenlemiştir (m.8). Bu nedenle İş Kanunu'na tabi çocuk ve genç işçileri fazla çalışma yaptırılamaz.
İlgili 21 soru bulundu
Başladıkları tarihte isterse 14 yaşında olsunlar sigortalılık başlangıç tarihi kabul edilir ve emeklilik buna göre hesaplanır.
4857 sayılı İş Kanununa göre; onsekiz yaşından küçükler “çocuk” ve “genç işçiler” olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Kanunda yer alan ifadele- re göre; “genç işçi”, on beş yaşını tamamlamış, on sekiz yaşını bitir- memiş kişiler için; “çocuk” ifadesi ise on beş yaşından küçükler için kullanılmaktadır.
Çalışma hayatına başlamak için gerekli asgari şartları bile taşımayan çocuklar da çalıştırılabilir. Ancak 14 yaşını doldurmamış ya da ilköğretimini tamamlamamış bu çocuklar sadece kültür, reklam ve sanat faaliyetlerinde, yazılı olarak sözleşme yapılması ve her faaliyet için tek tek izin alınarak çalıştırılabilirler.
13 yaşında bir çocuk işyerinde çalıştırılamaz. Genel olarak 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak on dört yaşını doldurmuş çocuklar, ilköğretimi tamamlamak kaydıyla, bedensel ve zihinsel gelişmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
16 Yaşını Doldurmuş Fakat 18 Yaşını Bitirmemiş Genç İşçilerin Çalıştırılabilecekleri İşler. 1. Toprağın pişirilmesi suretiyle imal olunan kiremit, tuğla, ateş tuğlası işleri ile boru, pota, künk ve benzeri inşaat ve mimari malzeme işleri.
-Kütüphane, fuar, panayır ve sergi yerlerinde yardımcı işler (yük taşıma ve istifleme hariç), -Spor tesislerinde yardımcı işler, -Çiçek satışı, düzenlenmesi işleri. Daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
· 4857 sayılı İş Kanunu'nun 71. maddesinde belirtilen çocukları çalıştırma yaşına ve çalıştırma yasağına aykırı hareket edilmesi halinde 01.01.2023 tarihi itibariyle 9.302,00- TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Çocuk işçiler; düşme ve yaralanma tehlikesi olabilecek şekilde çalışmayı gerektirecek olanlar hariç meyve, sebze, çiçek toplama, kümes besiciliğinde yardımcı işler ve ipek böcekçiliği işleri, esnaf ve sanatkarların yanında satış, büro hizmetlerine yardımcı işler, gazete, dergi dağıtımı ve satımı (yük taşıma ve ...
İçeriğimizde yazdığımız üzere çalışabileceğiniz part time işler şunlardır; Garsonluk, metin yazarlığı, grafik tasarım, öğretmenlik, oyun ablalığı, satış ve eğitim danışmanlığı,uzun dönem stajyerlik, fotoğrafçılık, müşteri temsilciliği anketörlük, temizlik elemanı, aşçılık ve baristacılık.
En İyi Cevap. Marketlerde çalışabilir, raf görevlisi, kasiyer ya da züccaciye bölümü gibi. 18 yaşından küçük olduğu için reşit olan bir aile büyüğünün (ki anne ya da baba izni daha iyi olur) izni ile çalışabilir.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
4857 sayılı İş Kanununda da kişilerin 18 yaşından önce sigortalı olmasına engel olan bir durum mevcut olmamakla birlikte çalışma yaşında alt sınır olarak 15 yaş baz alınmış, bu sınır altındakilerin çalışması için izin alınması gerektiği belirtilmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 71. maddesine göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak.
En İyi Cevap. 15 yaşını doldurmayan bir çocuğun çalışması yasaktır.
5-13 yaşında çocuklardır.
Çocuk bedenleri genellikle yıl cinsinden yaş aralığıyla (5-13) tanımlanır. Genelde gençler ve daha büyük yaştaki bireylerdir (13 yaş ve üzeri).
4857 Sayılı İş Kanunu'nun Gece çalıştırma yasağı başlıklı 73.maddesine göre Sanayie ait işlerde onsekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır.
18 yaşını doldurmadan senet imzalayamazsınız, attığınız imza geçersizdir.
herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri