6 – 13 yaş aralığında ideal uyku süresi için tavsiye edilen zaman; en az 7, en fazla 12 saat olarak gösteriliyor. 14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmı ise gece uykusu sırasında arada bir uyanır. 3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
İlkokul çağındaki çocuklar genellikle gece 21-sabah 7 saatleri arasında 10 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar. Ergenlik çağındakilerde uyku zamanı biyolojik olarak iki saat kadar ileriye kayarak gece yarılarına ulaşsa da, uyku ihtiyacı pek değişmeyip hâlâ 9-10 saat olarak kalır.
Sınava hazırlanan bir öğrenci günde en az 7-8 saat uyumalıdır. 6 saatin altında ve 8-9 saatin üzerinde uyumamaya için özen göstermelidir. Araştırmalara göre günde 6 saatten az uyumak vücutta kortizol isimli stres hormonunun fazla miktarda salgılanmasına sebep olur. Bu hormon negatif düşünceleri arttıran bir hormondur.
İlgili 21 soru bulundu
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Yeni bir araştırmaya göre, geceleri en az 5 saat uyumak, 50 yaş ve üstü kişilerde kronik sağlık sorunu riskini azaltıyor.
6 – 13 yaş aralığında ideal uyku süresi için tavsiye edilen zaman; en az 7, en fazla 12 saat olarak gösteriliyor. 14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor.
Uyku, ergen gelişiminin temel noktalarından birisidir. Ergenlik döneminde günlük uyku ihtiyacı 8-9 saat olup çocuk ve erişkinlerden daha fazladır (11). Artmış uyku ihtiyacına karşın bu döneme özgü faktörlerin etkisi ile günlük uyku süresi kısalır ve pek çok sorun yaşanmaktadır (13).
Araştırmalar, gençlerde uykuyu teşvik eden melatonin hormonunun üretiminin küçük çocuklara göre ortalama iki saat daha geç başladığını gösteriyor. İç saatteki bu değişim gençlerin daha geç yorulmasına neden olur. Buna bağlı olarak da daha geç uykuya dalarlar.
6 – 13 yaş aralığında ideal uyku süresi için tavsiye edilen zaman; en az 7, en fazla 12 saat olarak gösteriliyor. 14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor.
PAYLAŞ Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
3 günü geçen uykusuzluk halüsinasyonları artırarak illüzyon, sanrı ve düzensiz düşünceleri doğurabilir. 4 gün ardından gerçeklik algısı ciddi oranda bozularak uyku dürtüsü karşı konulamayacak duruma gelir.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne (CDC) göre, yetişkinlerin her gece 7 saatlik uykuya ihtiyacı var. 6 - 12 yaş aralığındaki çocuklar için ideal uyku saati ise her gece 9 - 12 arasıdır. Ancak bazen hayat bizi meşgul tutabiliyor ve yeterli uykuyu almak her zaman mümkün olmuyor.
48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri. Uyku, artık karşı konulamaz dereceye ulaştığı için ara ara uykuya dalabilir ve tekrar uyanabilirsiniz. Ufak uykuların yeterli olmayacağı bu uykusuzluğun diğer belirtileri arasında; Zayıflayan bellek.
Okul dönemine giren 6-13 yaş aralığındaki çocuklar için 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediliyor. 14 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 ila 10 saat. Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından 64 yaşına kadar olan yaş aralığındakiler için 7-9 saat ideal uyku süresidir.
Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider.
Çocuklarda bebeklikten ergenlik döneminde kadar çeşitli uyku problemleriyle karşılaşılabilmektedir. Çocuklarda ve Ergenlerde Uyku Bozukluğu ile ilgili sorunlar, uyku düzeni, uykuya dalma güçlükleri, uyku sırasında ve uyanma esnasında ortaya çıkan sorunlar olarak sınıflandırılabilir.
14 -17 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku süresi ise 8 ila 10 saat. Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından 64 yaşına kadar olan yaş aralığındakiler için 7-9 saat ideal uyku süresi olarak kabul edilirken, 65 yaşını geçenlerin 7 ila 8 saat uyuması öneriliyor.
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir. Altı saatten az uyuyan kişilerin vücutlarında ateroskleroz olma olasılığının %27 daha fazla olduğu bulunmuştur.
Düzenli olarak 7 saatten az uyumak, tüm vücudunuzu etkileyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu aynı zamanda altta yatan bir uyku bozukluğundan da kaynaklanabilir. Yeterli uyku olmadan beyniniz ve vücut sistemleriniz normal şekilde çalışmaz. Ayrıca yaşam kaliteniz de önemli ölçüde düşebilir.
İyi bir gece uykusu sağlığınız için şarttır, ancak aşırı yani çok fazla uyku; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve artan ölüm riski de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi sorunla ilişkilendirilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri