4- 40 günlük bebek ne kadar uyur? Bebeğin 40 günlükken en sevdiği şey uyumak olacak! Minik yavrunun günde 15-16 saat uyuması gayet normal.
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
İlk 4 hafta bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre 45 dakikacivarındadır. 5-8 hafta arası gündüz uyanık kalabilme süresi belki 45 dakikadan yavaş yavaş 60-75 dakikaya çıkmaya başlayabilir.
Yenidoğan uyur günde ortalama 16 saat süreyle, yani oldukça uzun bir süre uyur. Ancak 20 saat uyuyan bebekler de vardır, 14 saat uyuyanlar da. Her iki durum da normaldir. Yenidoğanların gece/gündüz düzenleri de yoktur.
0 ila 3 ay arası yenidoğanlar:
Bebekler 24 saatte 14-17 saat uyurlar. Küçük bebekler 50-60 dk. da bir uyurlar.
İlgili 32 soru bulundu
Genellikle kırkı çıkan anne ve bebeğin yıkandıktan sonra 7 ev gezmesi yapması yaygın bir gelenektir. Yıkama ritüeli Bu gelenekte gezilen evlerde anne ve bebeğe verilenler bebek kırk uçurma sepeti içine konarak sunulur. Kırk uçurma sepeti nasıl yapılır sorusunun cevabı çok eskilere dayanmaktadır.
“Kırk çıkarma” eyleminin gerçekleşmesiyle aile üyeleri rahatlar. Artık anne yalnız kalabilir, rahatça uyuyabilir, bebeğiyle birlikte gezmeye çıkabilir.
Bebeğin dünyaya gelişi ile yeni ortamına alışması ve adapte olması için yaklaşık 40 gün süre gerekir. Bu süre boyunca da hijyenik bir ortamda bakımına devam edilir. Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
İlk aylarda geceleri de 3 saatte bir emerler. Süt yapımında rol oynayan prolaktin hormonu salınımı geceleri daha fazla olduğundan annelere gece emzirmesinin öneminden bahsedilir. Zaman zaman anneler bu nedenle geceleri bebekleri uyanmasa bile uyandırarak emzirirler.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Yenidoğan Emzirme Rutini
0-1 ay döneminde bebeğimiz için rutin emzirmedir. Bebeklerin mideleri küçüktür, bebekler bu dönemde çabuk yorulurlar, sık sık emmek isterler. Emme aralıkları 1-3 saat gibidir ve günde 12-14 defa emebilirler.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
Uyku Miktarı
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
İlk aylardan bebekler günün çoğunu uykuda geçirir, uykuya kendi kendine geçmeyi bu dönemde öğretmeye başlayabilirsiniz. Emerken uykuya dalarsa omzunuza alıp sırtını sıvazlayarak yavaşça uyandırın Uykulu halde fakat uykuya dalmadan önce yatağına yatırın Üstünü örtüp kendi kendine uykuya geçmesini bekleyin.
Toplumda her ne kadar yenidoğan bebeklerin ilk 40 gün dışarı çıkarılmaması gerektiği inancı yaygın olsa da çoğu doktor bebeklerin ilk günden itibaren dışarı çıkarılabileceğini savunuyor. Farklı bir ifadeyle, annenin kendini hazır hissettikten sonra yenidoğan bebeği ile dışarı çıkmasında hiçbir sakınca bulunmuyor.
Doğum yapan kadınlarda, doğumdan sonraki 40 günlük dönemde ruhsal dalgalanmalar, fiziksel, duygusal ve davranışsal değişiklikler gözlenebilir. Doğum sonrası yaşanan bu değişimler normaldir ve tedavisiz iki hafta içinde düzelmesi beklenir.
Bebeklerde kucağa alışma durumu söz konusu değildir. Bebekte temel güven duygusu geliştikçe zamanla kucaklanma ihtiyacı da azalacaktır.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz. Anneye de psikolojik olarak destek olunur.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez. Bunların yanında başlarını koydukları yastıklarının altına ayna, bıçak, makas gibi şeyler konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri