Dijitalde paylaşılanlar çocukların yaşına uygun olmayabiliyor. Sosyal medya platformları, çocuklar uygunsuz içeriğe maruz kalmasın diye yaş sınırlamaları getiriyor. Twitter ve Instagram gibi bir çok sosyal medya platformunda yasal olarak 13 yaş sınırı bulunuyor.
Birçok ebeveyn, çocuklarının sosyal medyayı kullanacak yaşta olup olmadığını maalesef hala bilmiyor. Bazı siteler, küçük yaştaki çocuklar için oldukça tehlikeli bir yer olabilir. Bu yüzden sosyal medya siteleri ve uygulamalarını kullanmak için çocukların en az 13 yaşında olması gerekir.
Linked In için kullanım yaş sınırını 16 olarak açıklanırken, Badoo ve Tinder için ise kullanım yaş sınırını 18 olarak açıklandı.
Araştırma sonuçlarını yaş gruplarına göre incelediğimizde sosyal medya kullanım oranının en yüksek olduğu yaş grubunun %90,2 ile 25-34 yaş arası olduğunu görüyoruz. Bu yaş grubunu %85.7 kullanım oranı ile 18-24 yaş grubu takip etmekte. En düşük kullanım oranı ise %22.1 ile 65 yaş ve üzerinde karşımıza çıkıyor.
Ebeveynlerin sosyal medyayı kullanım amaçları ise çocuklarını yetiştirirken neler yapmaları gerektiği üzerine bilgi almak, iletişim içinde olmak ve gündemdeki gelişmeleri takip etmek olduğu ortaya çıkmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Sosyal medya bağımlılığı günde kaç saat? Eğer mesleğin gereği sürekli olarak ekrana bakmak zorunda değilsen haftalık 8 ila 10 saati aşan bir kullanım, çevrimiçi paylaşım uygulamaları seni ele geçirmiş demektir.
Zihinsel zararlar: Yalnızlık, depresyon, kaygı gibi zihinsel problemlere neden olabilir. Gördüğü olumsuz görüntü, yorumlar ile ruh hali etkilenebilir ve motivasyonu düşebilir. Bağımlılık: Sürekli bir şekilde sosyal medyaya bakma isteği ve bunu kontrol edememek sosyal medya bağımlılığına sebep olur.
Uzun süreli ekran maruziyeti; depresyon, uyku sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, davranış bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu cinsel ve fiziksel istismara bağlı olarak ve madde kullanımı gibi önemli ruhsal sorunlara yol açabilir.
Türkiye'nin 12 ilinde yaşayan gençlerle gerçekleştirilen yüz yüze anket çalışmamızın (N=1537) bulgularına göre, en çok kullanılan sosyal medya platformları sırasıyla Instagram, YouTube ve Twitter'dır.
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, sosyal medya platformu Instagram'ın 40 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Türkiye'de ilk sırada yer aldığını belirterek, "Ayda Instagram'a 21 saat, WhatsApp'a 11 saat harcanıyor. Bunlar çok büyük rakamlar" dedi.
Medyanın çocuklar üzerindeki etkisi nedir? Medya, çocuklar üzerine olumlu etkiye de olumsuz etkiye de yol açabilir. Doğru kullanıldığı zaman çocuğa yeni bilgi ve fikirler sunar. Yanlış kullanıldığında ise iletişim bozukluğu, siber zorbalık sebebiyle özgüven eksikliği ve kaygı gibi sorunlara yol açabilir.
11-12 yaş: Üç saate kadar yalnız bırakılabilir ancak bu gece geç saatlere kadar olmamalıdır. 13-15 yaş: Denetimsiz bırakılabilir, ancak tüm bir gece bırakılmamalıdır. 16-17 yaş: Denetimsiz bırakılabilir. Çocuklar yalnız kaldıklarında gerçek risklerle karşı karşıya kalabilirler.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
Yalnızca YouTube veya YouTube Music'te oturum açan ve 18 yaşından büyük olan izleyiciler söz konusu içeriği görüntüleyebilir. Bu süreç, YouTube'daki videoların, keşfedildikleri yerlerden bağımsız olarak yalnızca uygun kitlelere gösterilmesine yardımcı olur.
YouTube: Bir YouTube videosunda yaş kısıtlaması varsa uyarı ekranı gösterilir ve videoyu yalnızca 18 yaşından büyük kullanıcılar izleyebilir. Yaş kısıtlamalı videolar hakkında daha fazla bilgi edinin. AdSense: 18+
Facebook ve Linkedln haricinde diğer platformlarda en yüksek erişime ulaşan Z kuşağı, genel mobil nüfusla karşılaştırıldığında BeReal, Twitch, Snapchat ve Reddit platformlarında daha yüksek kullanım endeksine sahip.
Sosyal medya tarafında ise toplam nüfusun yüzde 73,1'ini temsil eden 62,55 milyon aktif kullanıcımız var.
Gündelik hayatın ve sosyal ilişkilerin zedelenmesi. İnternet bağlantısı olmadığında ya da sosyal medyadan uzak kalınca huzursuz ve yoksunluk hissetme. Yaşamın her anını ve tüm aktiviteleri sosyal ağlarda paylaşma isteği. Sosyal medyada takip edilen kişilerle kendi hayatını karşılaştırma dürtüsü
Ancak yapılan araştırmalar sosyal medyanın stresi gidermek yerine daha fazla strese yol açtığını gösteriyor. 1800 kişi üzerinde yapılan araştırmalar kadınların erkeklerden daha fazla strese girdiğini gösteriyor. Başkalarının kendi stresini paylaştığı Twitter ise sosyal medya içinde en büyük stres kaynağı.
Sosyal Medya Bağımlılığı ve Beğenilme Arzusu
Sosyal medya platformları üzerinde kişinin diğer kişiler tarafından beğenilme arzusu bu bağımlılığa etki eden önemli bir psikolojik etkidir. Kişinin beğenilme arzusu içerisinde olması sosyal medya platformları üzerinde çok ciddi vakit harcamasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri