Karlofça Antlaşması, Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır. On altı yıl süren savaşlar, Osmanlı Devleti içerisinde çok önemli birtakım ekonomik sorunların yaşanmasına da sebep olmuştur.
26 Ocak 1699 günü imzalanan Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Prensliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
İzvança Antlaşması, 1672-1676 Osmanlı-Lehistan Savaşı'nı sonlandıran barış antlaşması. 27 Ekim 1676'da bugün Ukrayna'da yer alan Zurawno kentinde imzalandığı için Zurawno Antlaşması olarak da bilinir.
Karlofça antlaşması böylece Osmanlı devletinin yenildiğinin ilk belgesi olarak da tarihe geçmiştir. Bu antlaşmaya göre ise Osmanlı devleti egemenlik haklarını tek bir sınır çizgisi ile kabul edeceğini de beyan eder. Bu antlaşmaya göre de Osmanlı devleti Rus çarının imparatorluk unvanını da tanımış olur.
Bu savaşın bir parçası olarak 1697 yılında gerçekleşen Zenta Muharebesi'nde de büyük bir yenilgi alan Osmanlı Devleti, savunmasız bir pozisyonda kalarak bir barış antlaşması imzalanmasına razı hale geldi. Osmanlı Devleti ile Kutsal İttifak arasında gerçekleşen müzakerelerin neticesinde Karlofça Antlaşması imzalandı.
İlgili 15 soru bulundu
Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır. Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
- Antlaşma Avusturya'nın kefilliği altında olacaktır. Karlofça Antlaşması'nın sonucunda Osmanlı Devleti gerileme dönemine girmiş olup, bu durum antlaşmanın en büyük önemini vurgular. Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Avrupa'da sürdürdüğü egemenliği Debu antlaşma ile sona ermiştir.
Osmanlı Devleti'nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır. Bu Antlaşması ile Osmanlı Devleti Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybederek, Avrupa'da bulunan devletlerle eşit düzeye gelmiştir. Osmanlı Devleti'nin Prut Antlaşmasından sonra imzaladığı tek karlı anlaşmadır.
Avusturya'yla Karlofça Antlaşması'nı imzaladıktan 1 yıl sonra da Rusya'yla 14 Temmuz 1700 tarihinde İstanbul Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesini Rusya'ya bıraktı. Onun yerine Rusya'nın Taganrog'da inşa ettiği kaleyi kabul etti.
Ziştovi Antlaşması, 4 Ağustos 1791 tarihinde Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı çerçevesinde gelişen 1787-1791 Osmanlı-Avusturya Savaşı sona erdirmiştir.
Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği (Polonya) arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır.
Paris Antlaşması, Rusya ile Kırım Savaşı'nı kazanan Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Krallık ve Fransa arasında 30 Mart 1856 tarihinde imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.
Küçük kaynarca antlaşması Osmanlı imparatorluğu ve Rusya devleti arasında yapılmış olan bir antlaşmadır. Tarihin en önemli antlaşmalarından bir tanesi olan bu antlaşma ile birlikte iki devlet arasında ki savaşta sona ermiştir. Küçük kaynarca antlaşması barış ve ticaret antlaşması olarak bilinmektedir.
Augsburg Antlaşması; Martin Luther'in taraftarı olan Protestanlar ile Katolikler arasında imzalanmıştır. Kutsal Roma Germen İmparatoru Şarlken ile Protestan prensliklerin ittifakı olan Schmalkaldik Birliği arasında imzalanan bu antlaşma ile Protestanlığın, Katolik mezhebinden ayrılması karara bağlanmıştır.
Yapılan savaşlar sonucunda Osmanlı devletini yenebilmek için çok mücadele gösteren Avrupalı devletler oldukça önemli bir kaleyi kayıp etmişlerdir. Bu kayıp sonucunda Osmanlı devleti ile barış için Vasvar Antlaşması yapmışlardır.
Zitvatorok Antlaşması Osmanlı devleti ile Avusturya Macar devleti arasında imzalanana bir tür barış anlaşması olarak bilinmektedir.
Zitvatorok Antlaşması (1606)
1593 yılında başlayan Osmanlı - Avusturya Savaşı'nı 1506 yılında sona erdirmiş olan antlaşmadır. 1533 İstanbul Antlaşması ile kazanılan; Avusturya arşidükünün, Osmanlı sadrazamına eşit sayılması durumu ortadan kalkmış ve iki ülke hükümdarı birbirine denk sayılmıştır.
Zitvatorok Antlaşması
Osmanlı Devleti ve Avusturya Arşidüklüğü 15 yıl süren uzun bir savaştan sonra yorgun düşmüşlerdi. Osmanlı padişahı I. Ahmet ve Avusturya adına Arşidük Matthias arasında 11 Kasım 1606 tarihinde imzalanan Zitvatorok Antlaşması'yla barış sağlandı.
1683-1699 Osmanlı – Kutsal İttifak Savaşları'nın bir parçası olan Zenta Muharebesi; Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında yapılmıştır. Bu savaşta alınan yenilginin ardından Karlofça Antlaşması imzalanmış ve Osmanlı Devleti, o tarihe kadar olan en büyük toprak kaybını yaşamıştır.
Osmanlı Devletinin doğuda toprak kaybettiği ilk antlaşma Nasuh Paşa antlaşmasıdır. Nasuh Paşa antlaşması karlofça antlaşmasından önce imzalanmıştır.
Karlofça Antlaşması (26 Ocak 1699)
Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın 1683'te Viyana'yı kuşatması ile başlayan; Almanya, Lehistan (Polonya), Venedik ve Rusya ile yapılan bir dizi savaşın ardından, Zenta Muharebesi'nde Osmanlı Devleti'nin ağır kayıplar vermesiyle yapılan antlaşmadır.
21 Temmuz 1774 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan ve 1768 - 1774 Osmanlı-Rus Savaşı'na son veren antlaşmadır.
- Osmanlı Devleti Küçük Kaynarca Antlaşması uyarınca tarihte ilk defa savaş tazminatı ödemiştir.
1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda; Besarabya 1770'lerde, Kırım Yarımadası da 1771'de, Ruslar tarafından işgal edildi. Bu saldırılara Kırım Giray karşı koymaya çalıştı. Savaşı sona erdiren 21 Temmuz 1774 tarihli Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım, Osmanlı himayesinden çıkartılıp bağımsız hale getirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri