Eskimolar kışları -40 derecede bile içleri sıcak olan, sıkıştırılmış kardan yaptıkları iglularda, yazın da yine kendi yaptıkları çadırlarda yaşar. Yazın hava sıcaklığı en çok 13 derece olur. Bu soğuk iklimde Eskimolar soğuktan korunabilmek için avladıkları hayvanların kürklerinden yaptıkları kalın giysileri giyerler.
Inuitler: Inuitler, Alaska'daki Iñupiat halkları, Grönland'daki Inuitler ve Kanada'da bir arada yaşayan Inuitler'den oluşmaktadır. Inuit sözcüğü, Inuit dilinde "halk" demektir.
Eskimolar ya da İnuit ve Yupikler, Arktik bölgedeki dört ülkeye dağılmış olarak, Doğu Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan ve Eskimo - Aleut dillerini konuşan Eskimo - Aleut halklarının en büyük grubunu oluşturan avcı ve toplayıcı halk.
Arktika olarak adlandırılan Kuzey Kutup Dairesi'ndeyse, Kuzey Buz Denizi, Rusya, Grönland (Danimarka, Kanada, Alaska (ABD), Norveç, İzlanda, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler bulunur. Bu dairede yaklaşık 4 milyon insan yaşar.
Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0 °C'nin altındadır. Sıcaklık çoğu zaman -40 °C'ye, hatta daha altına iner. Yıllık sıcaklık farkı 30 °C dolaylarındadır. Güneşlenme süresi çok uzun olmasına rağmen sıcaklık yükselemez çünkü Güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü güneş yılda sadece bir kez tüm boylam hatlarında doğup, batar ve dolayısıyla bütün zaman dilimleri birleşmiş olur. Kuzey Kutbu'nda yaşayan insan toplulukları yoktur ve herhangi bir zaman dilimine sahip değildir.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor.
Aslında her iki kutup da soğuk bölgelerdir. Çünkü güneş ışınları kutuplara çok eğik biçimde gelir. Hatta kutup noktalarında yılın altı ayı boyunca güneş hiç doğmaz. Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün değildir.
Eskimolar kışları -40 derecede bile içleri sıcak olan, sıkıştırılmış kardan yaptıkları iglularda, yazın da yine kendi yaptıkları çadırlarda yaşar. Yazın hava sıcaklığı en çok 13 derece olur. Bu soğuk iklimde Eskimolar soğuktan korunabilmek için avladıkları hayvanların kürklerinden yaptıkları kalın giysileri giyerler.
Gezegenimizin Kuzey Yarım Küre'sinde yaşadığımız için uzaya hep belli bir açıdan bakıyoruz, bu yüzden de Ay'ın spesifik bir görünümüne aşinayız. Kuzey Yarım Küre'nin dışına hiç seyahat etmezseniz; yalnızca Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Kuzey Kutbu'nda bulunursanız Ay'ı hemen hemen her zaman aynı şekliyle görürsünüz.
Eskimoların Müslüman olamayacağının kanıtı. Tibette aynı şartlarda gömücek toprak olmadığı için ölüleri Sky Funeral diye bi yöntemle ortadan kaldırıyorlar.Bi Mezarcı ölen kişiyi parçalara ayırıyor ve belli noktalara bırakıyor.
Eskimolar halen daha yaşamlarını sürdürmektedir. Kanada merkez de yaşayan bu halk düzenli yaşama geçmişlerdir. Eskimolar eski yaşam tarzlarını bırakmak zorunda kalmışlardır. Federal hükümet onlara konut sağlamakta, sağlık ve eğitim alanında gelişme göstermektedirler.
Balina, ren geyiği, fok, tilki, misk öküzü, alabalık sürüleri diyetleri arasında yer aldı. Ayrıca seyrek olsa da ördek yumurtası, midye ve benzer kabukluları kapanla yakalayarak beslendiler. Avladıkları hayvanları çiğ olarak da tükettikleri biliniyor.
Bu tuğlanın, deliğe tam uyacak biçimde kesilmesi ve yerine özenle yerleştirilmesi gerekir. Bir iglonun sıcaklığı +4 derecedir. Ama içinde bulunan insanların vücut sıcaklığı, iglonun sıcaklığını 16-17 dereceye çıkarabilir.
Küçük bir mumla içerisi ısınır. Eskimollar avladıkları hayvan postlarını,derilerini ve ağaç yaprakları ile yalıtım yapmışlardır.Bu sayede igloların içinde uzun süre kalmışlardır. Üşümemelerinin sebep'i havanın ısınması için havayı kapatmak,deri,ağaç yaprakları kullanmak ve yalıtım için kapı yapmak.
Kuzey kutup bölgesi, soğuk iklimine rağmen biyolojik açıdan oldukça zengindir. 21. binden fazla hayvan ve bitki türü, bu bölgede yaşar. Ancak kara parçasının bulunmadığı Kuzey Kutbu, kuzey kutup bölgesi kadar şanslı değildir. Burada oldukça az canlı yaşayabilir.
İglo evleri kar bloklarından yapılır. Kar bloklarında hapsolmuş hava ısı yalıtımı sağlar. Böylece ne dışarıdaki soğuk hava yapının içine girebilir ne de içerideki sıcak hava dışarı kaçabilir. Isınan havanın yükseldiğini bilen eskimolar igloların yapısını buna göre oluşturmuştur.
Güney Kutbu'nda 24 saat boyunca gece yaşanır. Bunun nedeni, Dünyanın ekseni etrafında ekliptik ile. arasındaki yaklaşık 23.5 derecelik açı ile (ekliptik eğim)
İglu veya iglo, Eskimoların bir bölümünün daimi olarak veya av sezonları içerisinde geçici bir şekilde yaşadığı sıkıştırılmış nitelikteki kardan eve verilen isimdir. İglo, İnuit dili kapsamında "ev" manasına gelir ve yerel dilde ise çamur, çadır veya modern evler için de kullanılır.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor. Bu rüzgarlar “Kuru Vadi” bölgesinde zaman zaman saatte 320 km hızla esiyor ve bölgedeki tüm nemi yok ediyor.
Antarktika'ya gitmek yasak değil. Hatta vize almanıza bile gerek yok. Çünkü Antarktika içinde ülke olmayan tek kıta.
Sonuç olarak, Kutuplarda kar ve yağmur yağması mümkündür, ancak bu çok nadir olur ve genellikle hava koşulları çok soğuk ve karlıdır. Yakın gelecekte kaydedilmiş olan bu bilgilerin aksine Kuzey Kutbu'nda yoğun yağmur ve kar yağışı gözlemlenmeye başlamıştır.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Tam kutup noktasından 1300 km kadar denizlerden uzak. Rakım yüksekliği 3000 metrelere kadar çıkıyor. Dolayısıyla sıcak su akıntılarına maruz kalmıyor ve yaz kış devasa buzullar ile kaplı. Bu nedenle Güney Kutbu çok, ama çok daha soğuk.
Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri