Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
18 yaşını doldurmadan adına düzenlenmiş hiçbir belge olamaz, üstüne kayıt alamazsın.
Ehliyet sahibi olabilmek içi 18 yaşını doldurma koşulu bulunuyor. 18 yaş altı bir kişi ehliyet sahibi olmaması sebebiyle araç kullanamıyor, dolayısıyla araba kiralayamıyor. 18 yaşını dolduran ve ehliyet sahibi olan bir sürücünün ise normal şartlarda araç kiralama işlemini gerçekleştirebilmesi için en az 2 yıllık ...
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
ÖTV ve diğer vergiler dahil olarak alınacak aracın bedeli 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 1.004.299 TL yi aşmaması durumunda ÖTV vergisi ödenmez. Engel oranı %90 üzeri olan ve adına araç alınacak kişi; 18 yaş altındaysa anne ve babasının muvakatna vermesi sonucu araç alabilir.
İlgili 41 soru bulundu
16 yaşında alınabilecek ehliyet sınıfları; M, A1, B1 olup kapsamı 125 CC'ye kadar motorlu ve 4 tekerlekli motosiklettir.
B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
Zaten 18 yaş altındaki bireylerin yasal bir işlem gerçekleştirebilmesi için velisi ya da yasal vasisinin izni gerekmektedir.
Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir. Ayrıca sürücü belgesi alabilmenin diğer şartları ise şunlardır; İlkokul mezunu olmak, bu nedenle ilkokul mezunu olmayanlar sürücü belgesi alamayacaktır.
18 – 26 yaş arasındaki gençlerde araba sahibi olma isteği daha fazla olduğu için, gençlere destek amacı ile bazı bankalar, geliri yeterli olduğu tespit edilen öğrencilere taşıt kredisi verebiliyor. Taşıt kredisi hesaplamasında, öğrencilerin krediyi ödeme gücü olup olmadığına bakılıyor.
18 yaş altı işlenen suçlar devlet memurluğuna engel değildir. 18 yaşından küçükken işlenen suçlar güvenlik soruşturması kapsamında değerlendirmeye esas alınamaz. Buna dayanarak olumsuz sonuçlandırılan güvenlik soruşturmalarının idare davasında iptal edildiği görülmektedir. Zira işlem konusuz kalmaktadır.
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Tabi kiralama işlemi için gereken şartlar içinde yaş sınırı da bulunmaktadır. Öncelikle ehliyete sahip olmalısınız ki araç kiralayabilesiniz. Ehliyet almak için ise 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Genel olarak araç kiralamak için yaş sınırı 21 yaş ve üstüdür.
ehliyetinizin olup olmaması araç mülkiyetine engel teşkil etmez. Ama sana tavsiyem arabayı almadan önce ehliyetini al. sevgili efekt tır bile alabilirsin (espiri) ehliyrtsiz trafikte yakalanırsan sorun olur bol bol ceza yersın.muhafiyetlerden yararlanman için ehliyet veya sakatlık raporun olması gerekebilir.
Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor. Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok.
Türk Medeni Kanunu'nda fiil ehliyeti düzenlenmiştir. TMK'nın 9. maddesine göre kişi “kendi fiili ile hak edinebilir ve borç altına girebilir” denmiştir. Buna göre fiil ehliyeti olmayan kimseler tarafından tapu da işlem yapılamaz. Tapuda da satış ve devir işlemleri sırasında kişinin hukuki ehliyetinin olması şarttır.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
18 yaşın altında ehliyetsiz araç kullanırken yakalandıysanız 3.674 TL ceza verilir. Araç sahibine de 18 yaş altı araba kullanımına izin verdiği içinde ayrı bir ceza verilir.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir. Eğer Hazır Kart almak isterseniz; Hazır Kart muvafakatname formu ve anne veya babanızın kimliği gerekmektedir.
EHLİYET YAŞ SINIRLARI
a. “M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak. b. “A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.
Motor sahibi olman için bir engel yok , ailenden de kimseye ihtiyacın yok. Yaştan dolayı sadece ehliyet alamazsın ama motor sahibi olabilirsin. Sen yine de ailenin rızasını al.
B ve A2 ehliyeti alma yaşı 18 dir.
2025 yılı için 2007 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, 2026 yılı için 2008 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, 2027 yılı için 2009 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, A2 motosiklet ehliyeti için kursumuza başvurup kayıt yapabilirsiniz.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri