¢ 170-178 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyeti Yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işleri nedeniyle ortaya çıkan maliyetlerin dönem sonunda toplandığı hesaplardır. yıllara sari İnşaat devam ettiği sürece işle ilgili maliyetler dönem sonunda bu hesaplarda toplanır.
İnşaat ve Taahhüt işlerine ait "350 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakediş Bedelleri" hesabındaki gelirler dönem sonunda 600 – Yurtiçi Satışlar hesabına devredilir, ve dönem sonunda işin kar veya zararı belirlenir.
Malzemeler şantiyede kullanıldıkça 710 Direkt İlk Madde Malzeme hesabına aktarılarak inşaatın malzeme maliyetleri takip edilmektedir. Belediye harcı, proje mühendislik gideri, gibi endirekt giderler de 730 Genel Üretim Gideri hesabında takip edilmektedir.
Muhasebe tekniği açısından inşaatla ilgili olarak alınan malzemelerin öncelikle “150 İlk Madde ve Malzeme” hesabına kaydedilmesi, kullanılan kısmın ise “710 Direkt İlk Madde ve Malzeme” hesabına aktarılması gerekir.
hesap planında taahhüt şeklindeki inşaat işlerinin 740-Hizmet üretim maliyeti hesabında gösterilmesi önerilmektedir. nolu hesaplarda gösterilmelidir. inşaat devam ettiği sürece 350-358 yıllara yaygın inşaat ve onarım hakediş bedelleri hesabına aktarılır.
İlgili 29 soru bulundu
Nitekim özel inşaat işlerinde ticari kazanç ve kurum kazancı, idarenin uygulamaları ve müstakar yargı kararları doğrultusunda bu şekilde tespit edilmektedir (2). V.U.K. 231/5 de “ Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.
350 -357 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM HAKEDİŞ BEDELLERİ: İşletmenin üstlendiği yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinden, tamamladıkları kısımlar için düzenlenen hakediş bedellerinin izlendiği hesaplardır. Bu hesaplar “170-178” hesaplara paralel olarak düzenlenir.
252 Binalar Hesabı: Bu hesap işletmenin her türlü binalarının ve bunların ayrılmaz parçalarının izlendiği hesaptır. 252 Binalar Hesabının İşleyişi: Binalar elde edildiğinde veya inşa ettirildiğinde hesaba borç kaydedilirken, satılmalarında veya elden çıkarılmalarında alacak olarak kaydedilir.
-Kiralanan işyerine yapılan boyama işlemi özel maliyet kapsamında olmayıp normal bakım gideridir.
Nitekim özel inşaat işlerinde ticari kazanç ve kurum kazancı, idarenin uygulamaları ve müstakar yargı kararları doğrultusunda bu şekilde tespit edilmektedir (2). V.U.K. 231/5 de “ Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.
İnşaat Muhasebesi: İnşaat işletmelerindeki mali nitelikteki olay ve işlemleri para ile ifade edilmiş şekilde kaydeden, sınıflandıran, özetleyerek raporlayan, yorumlayan ve sonuçları ilgi duyan kişi ve kurumlara bildiren bilim ve sanattır.
İnşaat maliyeti, bir yapının veya projenin tasarımından başlayarak tamamlanmasına kadar olan tüm süreçlerde harcanan maddi kaynakların toplamını ifade eder. Bu maliyetler, tasarım, malzeme alımları, işçilik, ekipman kiralama, izinler, sigortalar, denetimler, nakliye ve diğer ilgili masrafları içerir.
İnşaat işlerinde maliyet unsurları
(UFRS'de arsa bina maliyetine dahil edilmez ve amortismana konu edilmez.)
380 hesap işleyişi, gelecek dönemlere ait olan ancak tahsilatı peşin olarak elde edilen gelirlerin, ait oldukları döneme kadar bu hesaba alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Hesapta yer alan gelirler, ait oldukları dönemdeki gelir hesabına alacağına yazılır ve bu hesabın borcuna işlenir.
Buna göre, işin bitim tarihinden itibaren azami 7 günlük süre içerisinde bu işe ilişkin faturanın düzenlenmesi gerekir.
Geçici kabulden sonra alınan hakedişler (kesin hakediş), biten inşaat işiyle ilişkilendirilmeksizin elde edildikleri yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınırlar ve gelir vergisi tevkifatına (stopaj) tabi tutulmazlar.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
2023 yılı demirbaş sınırı, KDV hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanıyor. 2023 yılında KDV hariç 4.440 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabiliyor.
Tabiatıyla,bir binanın tamir, bakım ve tadilatında, doğrudan gider yazılabilecek türdeki masraflar yanında, bina maliyetine eklenmesi gereken harcamalar da bulunabilir. VUK nun 272 nci maddesindeki son fıkra hükmüne göre, mükellefler bu giderlerin maliyet bedeline eklenecek kısmını ayrı göstermek mecburiyetindedirler.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Tekdüzen Hesap Planı'nda yer alan 373-Maliyet Giderleri Karşılığı hesabı bu fonksiyonu yerine getirmek amacıyla oluşturulmuş bir hesaptır. Buna göre Maliyet Giderleri Karşılığı hesabının kullanımını gerektiren giderlerin başlıcaları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Tamir bakım.
İşletmenin temel faaliyet konusuyla ilgili kısa vadeli senetli borçları ”321 Borç Senetleri” ve uzun vadeli senetli borçları “421 Borç Senetleri” hesabında izlenir.
Soru : Merhabalar, Firmalara yaptığım ödemelerde banka havale eft masrafları almaktadır, yapılan masraf ve ödemeler muhasebe hesabında 770 mi 780 de mi takip edilir. Cevap : 770 hesap da takip edilir.
Hazır değerler hesap grubunda yer alan “108 Diğer Hazır Değer- ler” ana hesabı ise, nitelikleri itibariyle hazır değer sayılan pullar, vadesi gelmiş ku- ponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri (yoldaki paralar) gibi değerleri kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri