Asetilen ticari olarak daha çok
Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılması ile elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden bir tanesi de, kok kömürü ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulması yöntemidir. Her iki yöntemde de; CaC2 +2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
Nasıl üretilir? Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılmasıyla elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden biri, kok veya kalsiyum karbürün su ile reaksiyonudur. Her iki yöntemde de; CaC2 + 2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
Asetilen gazı, kronik etkisi olmaksızın oldukça yüksek konsantrasyonlarda solunabilir. Yüksek oranlarda oksijen ile karıştırılırsa, narkotik etki yapar ve anestezide de kullanılabilir. Ancak, bu tür karışım elde etmek ve kullanmak patlama riski nedeni ile çok tehlikelidir.
ASETİLEN GAZI NE İŞE YARAR? Asetilen gazı kimya, elektrik ve elektronik sektörlerinde, birçok organik maddenin üretiminde kullanılan benzen'in elde edilmesinde kullanılır. Haşere öldürücü ilaçların yapımında bile kullanılan asetilen gazı, ışık kaynağı olarak da işlev görmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Oksi-asetilen kaynağı Oksijen ve Asetilen gazının kullanımı ile yapılan bir kaynak çeşididir. Kaynak torcu olarak tabir edilen bir kaynak ekipmanında Oksijen gazı ve Asetilen gazının karışımının sağlanması, bu karışımın bir çakmak yardımı ile yakılması ile aktif hale gelir.
Dışardan ateş veya alevle ısıtılmış tüplerde mutlaka asetilen ayrışması tehlikesi vardır. Oksijen kaynağında asetilen yerine likit gaz (LPG) tüpleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asetilen hava ile sıcak ışık ve dumanlı bir alevle yanar. Tutuşma sıcaklığı asetilenin havaya olan oranına göre değişir.
Normal koşullar altında gazdır ve -83,5 °C'da sıvılaşır. Suda ve asetonda çözünür. Sodyum ile olan karışımı kolay patlar ve yüksek ısı çıkışı olur.
Asetonun, kanserojen, mutajen ya da nörotoksik etkisi bulunmamaktadır.
Karpitin tane büyüklüğüne bağlı olarak 1 kg'dan elde edilecek asetilen miktarı değişmektedir. 1 Kg karpitle 0,5 Kg su birleştirildiğinde pratik olarak 260 lt asetilen gazı elde edilmekte, artık madde olarak da kalsiyum hidroksit ve ısı oluşmaktadır [21,23].
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır. Genellikle % 50 - % 50 oranında oksijen - asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Oksijen tüpleri mavi, Azot tüpleri yeşil, Asetilen tüpleri sarı, yanıcı gaz tüpleri kırmızı ve diğer bütün gazlara ait gri renk kodları ile boyanmaktadır.
Asetilen gazı daha sıcak alev oluştururken, propan gazının ısıl değerinin yüksek olması neticesinde daha yüksek ısıda alev oluşturması, oksi-propan kullanımı tavlama verimini arttırdığından tercih sebebidir.
Kimyasal içeriği C2H2 olan ve Alkin grubuna üye olan gazdır. Asetilen gazı, renksiz ve kokusuzdur.
230.00 ₺ KDV Dahil.
Asetilen su ve alkolden zayıf, NH3'den daha kuvvetli asit olup uç alkinlerin asitlik dengeleri aşağıdaki gibi yazılabilir.
Kalsiyum Karbür, kireç taşının yakma fırınlarında yakılması kalsiyum oksit (Sönmemiş kireç) elde edilir. Bu elde edilen sönmemiş kirecin kok kömürü ile elektrik ark fırınlarında 2700-3800 ®C de ergitilmesiyle elde edilir.
Asetilen, 2 veya 4 tek değerli kök bağlayabilen doymamış bir bileşiktir.
Silisyum karbür, silisyum dioksitin kok kömürü ile elektrikli fırında indirgenmesi sonucunda gerçekleşen, saf olarak silisyum eldesi sırasında gerekenden daha fazla karbon kullanılması durumunda oluşan bileşiktir. Genellikle aşınmayı önleyici olarak kullanılır.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200oC sıcaklığa ulaşılır. Genellikle %50 - %50 oranında oksijen-asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Oksijen Gazı Nasıl Elde Edilir? Kriyojenik sistemlere sahip hava ayrıştırma tesislerinde, oksijen gazı elde edilir. hava belli bir sıcaklık derecesine kadar soğutulur. Daha sonra soğutulan hava ayrıştırılarak, oksijen gazı elde edilir. Suyun elektrolize edilmesi ile de oksijen elde edilebilir.
- Asetilen gazı; renksiz, sarımsak kokulu, şiddetli yanıcı, havadan hafif , zehirli etkisi olmayan fakat havanın oksijenini azaltarak boğucu etki yaratabilecek bir gazdır.
Yanan tüpü balkona çıkarmaya çalışınız. Eğer çok tehlikeli bir hal almışsa ve söndürme imkanınız yoksa dışarıda yanmasını sağlayınız. Piknik tüpleri yanarsa ıslak bez ile veya havlu ile anında örterek havasız bırakınız.
3.7- Tüplere doldurulacak olan oksijen gazı min. 99.5% saflıkta ve TS 2800'e uygun olacaktır. 3.8- Tüplerin doldurma basıncı 150-200 bar olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri