Bu etiket, tencerenin içeriğinde %18 krom, %10 nikel ve %72'çelik olduğu anlamını taşır. 18/10 Cr/Ni etiketini pek çok yerde 304 kalite çelik olarak da görebilirsiniz.
18/10 paslanmaz çelik, %18 krom ve %10 nikel içerir, dolayısıyla 18/10 sınıflandırmasına sahiptir. Aynı şekilde 18/8 paslanmaz çeliğin %18 krom ve %8 nikel vardır. 18/0 paslanmaz çelikte %18 krom ve %0 nikel bulunur. Nikel, paslanmaz çeliğin korozyon direncini ve parlaklığını etkiler.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
2. 18/10 Cr/Ni Etiketi
Çelik tencere alımı sırasında üründe 18/10 Cr/Ni etiketinin bulunuyor olması çok önemli. Bir tencerenin ağırlığına göre %72'si çelikten, %18'i kromdan ve %12'si nikelden oluşmaktadır. Nikel, ürünün paslanmasını ve kararmasını önlemekte; krom ise ürüne parlaklık sağlamaktadır.
Paslanmaması için 18/10 Cr/Ni Etiketi
Çelik tencereler ağırlıklarına göre %18'i kromdan %10'u nikelden geri kalan %72'lik kısım ise çelikten üretilmektedir. Tencerenin bu etikete sahip olması 304 kalite paslanmaz çelik olarak da adlandırılmasını sağlamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
18/10 CR/Ni Etiketi
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir.
Suyla temas ettiğinde paslanmayan, darbelere maruz kaldığında kırılmayan, yüksek ateşe dayanıklı döküm ve çelik, en sağlıklı çaydanlık sıralamasında başı çeker. Üstelik kolay temizlenebilme de özelliği taşır. En sağlıklı çaydanlık türlerinden biri de cam ürünlerdir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Genellikle en fazla kullanılan paslanmaz çelik türevlerindendir. AISI 316 Paslanmaz Çelik ise içerisinde maksimum %18 krom, %10 Nikel ve en az %2 Molibden içeren paslanmaz çelik türevidir. 304'e göre Krom ve Nikeli %2 daha fazladır.
430 kalite paslanmaz çelik malzeme krozyona karşı çok yüksek bir mukavemete sahip değildir. Genellikle dekoratif amaçlı imalatın olduğu yerlerde kullanılan bu paslanmaz çelik kalitesi fiyat bakımında uygundur ve paslanma probleminin çok olmayacağı yerlerde tavsiye edilir.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
18/10 "300" serisi paslanmaz kalitesini belirtmekle beraber 18/0 şeklinde bir ifade ise içeriğinde nikel olmadığını ve "400" serisi bir paslanmaz olduğunu ve bu malzemenin "300" serisi kadar korozyon dayanımı olmadığını ve mıknatıs tutabileceğini göstermektedir.
Bu rakamların her biri çeliğin içerisindeki krom ve nikel oranını ifade ediyor. 18/10 paslanmaz çelik, yüzde 18 oranında krom, yüzde 10 oranında ise nikel barındırıyor.
ÇELİK TENCERE 50X25 CM 18/10 ÇELİK / 49 LİTRE.
Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Çay konusunda sizi asla pişman etmeyecek bir seçenek olan porselen çaydanlıklar, çay demleme için en sağlıklı ve en lezzetli yoldur.
İsteğe göre harmanlanmış kuru çay, demlik olarak adlandırılan ve çaydanlığın üst kısmında bulunan ve genellikle alt kısmından daha küçük olan bölüme konur.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam. kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pisirirken cam, celik. veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir. Çeliğin kalitesi ile ilgili daha güvenilir sonuçlar elde etmek isteyenler KOSGEB ve TÜBİTAK laboratuvar merkezlerinden destek alabilir.
Çeliğinin ağırlığı, kalitesi, duruşu o kadar mükemmel ki… Korkmaz ve Aryıldız arasında kalmıştım iyi ki Aryıldız almışım. Kormaz ile karşılaştırdığımda kalitesi resmen ben burdayım diyor, Korkmaz daha hafif bir ürün. Çeliği ne kadar ağırsa o kadar kalitelidir bunu unutmayın.
1- 18/10 Cr/Ni Paslanmaz Çelik
Çelik tencereler toksik olmadığı için en güvenli pişirme sağlayan tencerelerden biridir. Tabii malzemenin kalitesi ve paslanmaz olması oldukça önemli. Bu nedenle tencerenizin standart bir kalite olan 18/10 Cr/Ni etiketini taşıdığından emin olmalısınız.
Kullanılan sektörlere bağlı olarak oluşabilecek basınçlara karşı oldukça dirençlidir. Organik kimyasallara, inorganik kimyasallara ve renkli boyalara karşı dayanıklıdır. 304 paslanmaz çelik günlük kullanımda oldukça başarılıdır. Anormal korozif ortamlarda paslanma yapabileceği için tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri