Esnaf ve sanatkarların yanında satış işleri. Büro hizmetlerine yardımcı işler. Gazete, dergi ya da yazılı matbuatın dağıtımı ve satımı işleri (yük taşıma ve istifleme hariç) Fırın, pastane, manav, büfe ve içkisiz lokantalarda komi ve satış elemanı olarak yapılan işler.
16 Yaşını Doldurmuş Fakat 18 Yaşını Bitirmemiş Genç İşçilerin Çalıştırılabilecekleri İşler. 1. Toprağın pişirilmesi suretiyle imal olunan kiremit, tuğla, ateş tuğlası işleri ile boru, pota, künk ve benzeri inşaat ve mimari malzeme işleri.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
İş Kanunu'nun “Ağır ve Tehlikeli İşler” başlıklı 85. maddesine göre; “Onaltı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz.
İş Kanunu'na göre, maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde, sanayide ve gece işlerinde çocuk ve genç işçi çalıştırılması yasak. 15 yaşını tamamlamamış işçi çocuk işçi sayılıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Belediye Hukuk Bürosu, Türk Medeni Kanununa göre değerlendirmede bulunmuş ve olumsuz/kararsız görüş bildirdiği için Çalışma Ruhsatımız verilmemiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Madde 6 —Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar arttırılabilir.
İş Kanununun 71'inci maddesine göre, Türkiye'de 15 yaşın altındaki işçilerin çalıştırılması yasaktır. 15 ve 18 yaşları arasındakiler, “genç işçi” olarak kabul edilir ve genç işçilerle ilgili çalışma saatleri gibi belirli konuları düzenleyen özel şartlar vardır.
- On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Ayrıntılı olarak açıklandığı üzere kişilerin sigortalı olmasında 18 yaş sınırlaması olmamakla beraber yaygın kanaat sonrası 18 yaşından küçük çalışan kişiler adına SGK'ya sigorta bildirimi yapılmamaktadır. Bu genel kanı yüzünden gerçekten çalışan kişiler açısından hak kaybına yol açmaktadır.
8-16-18 yaş arası genç işçilerin çalıştırılamayacağı işler: Ayrıca yaş kayıtlarına bağlı olarak izin verilen işlerden olsalar dahi hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerinde, alkol, sigara ve bağımlılığa yol açan maddelerin üretimi ve toptan satış işlerinde çalıştırılamazlar.
Sigortalının 18 yaşını ikmal ettiği tarihin sigorta başlangıç tarihi kabul edilmesi için, mutlaka 18 yaşını ikmal ettiği tarihi kapsayacak biçimde çalışmasına gerek yoktur. Öncesinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışması bulunmakta ise yine 18 yaşını ikmal ettiği tarih sigorta başlangıcı kabul edilir.
Çocuk ve genç işçilerin gece dönemine rastlayan işlerde çalıştırılması yasak olduğu gibi bu işçilere fazla çalıştırma yaptırılması da yasaklanmıştır. Yine 16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmamaları gerekmektedir.
Çalışma hayatına başlamak için gerekli asgari şartları bile taşımayan çocuklar da çalıştırılabilir. Ancak 14 yaşını doldurmamış ya da ilköğretimini tamamlamamış bu çocuklar sadece kültür, reklam ve sanat faaliyetlerinde, yazılı olarak sözleşme yapılması ve her faaliyet için tek tek izin alınarak çalıştırılabilirler.
18 Yaşından Küçük Çocuk Çalıştırma olması halinde bu çocukların muhakkak sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmayan çocukların o iş yerinde çalışmaya müsait olduğunu belirten sağlık raporunun alınıp, özlük dosyalarına konulması gerekmektedir.
İş arayanların Kurumumuza kayıt yaptırabilmeleri için 14 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Kayıt için beyan esas alınır. Beyanların gerçek dışı olmasından Kuruma hiçbir sorumluluk yüklenemez.
BAŞVURU KOŞULLARI
30 yaşını doldurmamış olmak.
Garsonluk için başvuracağım. Eğer bir engel yok ise veya varsa kaynak belirtirseniz sevinirim. İş kanunu'nda. 4857 sayılı iş Kanunu'nun, özellikle 138 sayılı uluslararası çalışma sözleşmesi dikkate alınarak düzenlendiği anlaşılıyor. Buna göre, 15 yaşını doldurmuş olanlar (16 yaş) çalışabilecek.
Çocuk Özel Sağlık Sigortası Yapan Sigorta Şirketleri
Anadolu Sigorta, Acıbadem Sigorta, Ak Sigorta: 0-17 yaş aralığında çocuk tek başına sigortalanabilir. Allianz, Axa Sigorta, Mapfre Sigorta, Türkiye Sigorta: 6-17 yaş aralığındaki çocuklar tek başlarına sigortalanabilir.
13 yaşında bir çocuk işyerinde çalıştırılamaz. Genel olarak 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak on dört yaşını doldurmuş çocuklar, ilköğretimi tamamlamak kaydıyla, bedensel ve zihinsel gelişmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
18 yaşının altındaki yani henüz reşit olmamış bireyler, Türkiye'de şahıs şirketi kurabilirler. Reşit bir bireyin şahıs şirketi kurarken toplaması gereken evraklara ek olarak muvafakatname çıkartmaları gerekir. Muvafakatname, reşit olmayan kişilerin ailesinden noter yoluyla izin almasının yasal adıdır.
16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
Kısacası 18 yaşından küçüklerin esnaf olmalarında vasi veya temsilcileri olduğu sürece hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri