Sosyal hizmetlilerin iki seçeneği vardır. Kamu ya da özel sektör olarak. Kamuya baktığımızda sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumunda, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığında, iş ve işçi bulma kurumunda, SGK merkezlerinde, sosyal hizmet il müdürlüklerinde görev alabilirler. KPSS puanıyla buralara atanırlar.
Üniversite mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 27.1 ile sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanlarda görüldü.
Daha deneyimli bir sosyal hizmet uzmanının maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir. Ayrıca, sosyal hizmet uzmanları için devlet tarafından belirlenmiş bir asgari ücret uygulaması da vardır. 2023 yılı itibariyle, sosyal hizmet uzmanları için belirlenen brüt asgari ücret tutarı 14.668 TL'dir.
5393 Sayılı Belediye Kanununun 14. Maddesine göre Belediyeler görev ve sorumlulukları gereği, sosyal hizmet kuruluşları açar işletir ve/veya bu hizmetleri yaptırır, ihtiyaç sahibi vatandaşları sosyal yardımlarla destekler.
İlgili 19 soru bulundu
Sosyal hizmet bölümü önlisans mezunu olup iki yıl okul öncesi eğitim kuruluşlarında çalışanlar Kreşte, Gündüz Bakımevlerinde veya çocuk kulüplerinde sorumlu müdür veya grup sorumlusu olabilmektedir. Ayrıca yine bu şartları taşıyanlar hem kurucu hem de sorumlu müdür olabileceği belirtilmektedir.
Sosyal hizmet uzmanları; insanların sorun çözme, başetme ve gelişimsel kapasitelerini artırmak kapsamında, “çevresi içinde birey” kavramını kullanır. Bu uygulama düzeyinde sosyal hizmet uygulamasının temel odağı bireydir.
2) Sosyal Çalışmacı (4/B) pozisyonuna atanabilmek için; a) Sosyal Hizmet, Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler lisans programlarının birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
Mezunların İstihdam Alanları
Bu eğitimi alan bireyler, kırsal ve kentsel alanda, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde düzenleyici, planlayıcı, uygulayıcı, etkili iletişim ve liderlik niteliklerini taşıyan sosyal hizmet uzmanı olarak çalışırlar.
Bu anlamda sosyal hizmet mesleği, sağlık alanında çalışan önemli mesleklerden biri olarak ifade edilebilir.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
En fazla işsizlik yaşanan eğitim alanları
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Sosyal hizmet bölümü atamaları çift yıllarda yapılan KPSS B grubu sınavının P3 puan türüyle gerçekleşmektedir. Sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıl olmakla birlikte B grubu atamaları ''merkezi atama'' ve ''kurumsal atama'' olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir.
657 sayılı Kanunun 28. maddesine yer alan hüküm bağlamında memur olsun, sözleşmeli olsun bir sosyal hizmet uzmanının bu statüsü devam ettiği sürece gerek özel bir aile danışma merkezinde çalışması gerekse bu alanda bir işyeri açmasının mümkün olmadığını değerlendirmekteyiz.
“Sosyal hizmet; sosyal değişimi ve gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, insanların güçlendirilmesini ve özgürleşmelerini destekleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal hizmet, sosyal adalet, insan hakları, ortak sorumluluk ve farklılıklara saygı ilkelerini merkeze alır.
Ön lisans mezunları sosyal çalışmacı kadrolarına atanamamaktadır. Lisans mezunları Sosyal hizmet uzmanı (sosyal Çalışmacı) unvanının alırken önlisans mezunları sosyal tekniker, sosyal yardımcı vb unvanları almaktadır.
2 YILLIK ÜNİVERSİTE MEZUNLARI (ÖNLİSANS) ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU YAPABİLİR Mİ? Üniversitelerin 2 yıllık önlisans bölümlerinden mezun olan ve diplomasını alan adaylar ücretli öğretemenlik başvurusu yapabilir. Ülkemizde öğretmen açığını kapatmak için her branştan ücretli öğretmen görevlendirilmektedir.
Evet ön lisans mezunları da kreş açabilir.
Sosyal hizmetler uzmanı maddi, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı yaşayan bireylere grup ya da topluluklara tanılar koyarak, içlerinde bulundukları problemleri çözmelerinde onlara yardımcı olan kişidir. Toplumsal düzen açısından oldukça önemli bir meslek dalıdır.
2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümünden mezun olan kişilerin özel kuruluşlarda ya da kamu kurumlarında çalışmaları mümkündür. Resmi kurumlarda memur olarak çalışmak isteyenlerin KPSS'ye girmeleri ve gerekli puanı alarak memur olmaları gerekir. Özel sektörde ise KPSS şartı bulunmaz.
KPSS 2023/5 Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı Sosyal Çalışmacı Kadroları Sağlık Bakanlığı tarafından açılan toplam 31 bin 600 kontenjan için tercih alınacağı duyuruldu. Bu kadrolardan sadece ve sadece 91'i yani %0,29'u sosyal çalışmacı kadrosudur.
Önlisans mezunlarının kpss de alımları çok fazla olmadığından dolayı iş bulmak da zorluk yaşadıkları için özel sektörleri tercih etmektedirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler, Özel Huzurevleri ve Kreşler sosyal hizmet önlisans mezunlarına iş imkanı sağlamaktadır.
7 gün 24 saat çalışma esasına göre hizmet vermektedir.
Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi sosyal hizmetler yüksekokulunu kazanan ve dört yıllık eğitim sonucu başarı ile mezun olanlar sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapabilir. İlgili bölüme girebilmek için üniversite sınavına girerek yeterli puanı almak gerekir.
Sosyal hizmet; sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimi, kamu sağlığı, toplumsal kalkınma, hukuk ve ekonomi gibi sosyal bilimler ile sıkı bir ilişki içerisindedir ve toplumsal değişim sosyal ve kişisel sorunları çözmeye odaklanır. İnsan hakları ve sosyal adalet, sosyal hizmet uygulamasının felsefi temelleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri