Bunlara ek olarak araştırma görevlisi yaş sınırı da 35'tir.
“(1) Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
Bilindiği gibi, 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine göre atanmış araştırma görevlilerinin süreleri yüksek lisans için 3 yıl, doktora için 6 yıldır.
Yapılan düzenleme ile üniversite araştırma görevlisi kadroları için 35 yaş sınırı kaldırıldı. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) yapılan yeni düzenleme ile "araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olma" şartı kaldırıldı.
İlgili 43 soru bulundu
Bunlara ek olarak araştırma görevlisi yaş sınırı da 35'tir.
Yaş sınırı yoktur. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan.
Araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans eğitimini tamamlama şartı bulunmamaktadır. Araştırma görevlisi ilanlarına başvuru için gerekli olan temel şartlar lisans diplomasına sahip olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmaktır. Temel şartlar haricinde belirlenen tüm kriterler ilgili üniversite tarafından hazırlanmaktadır.
Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Süresi biten Araştırma Görevlileri ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı ve Enstitü Yönetim Kurulunun olumlu görüşü, Enstitü Müdürünün önerisi ve Rektörün onayı ile yeniden atanabilirler.
Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır. Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
Sayıları 40 bini bulan ve lisans eğitiminden sonra üniversitede kadrolu olarak çalışıp hem yüksek lisanslarını hem de doktoralarını yapan araştırma görevlileri kanunda ki “iş garantisi yoktur” ifadesinden dolayı doktora eğitimlerini tamamladıktan sonra işsiz kalmak ile karşı karşıya.
Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise, haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür." hükmü bulunmakta olup, araştırma görevlilerine yasal olarak ders verme zorunluluğu getirilmemiştir.
Belli bir yaş sınırı yoktur. Kişinin eğitim durumu müsait ise her yaşta akademisyen olma imkanı vardır.
50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre azami eğitim süresini aşmamak kaydıyla her defasında yenilenir.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır. Yaş sınırı yoktur.
50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre azami eğitim süresini aşmamak kaydıyla her defasında yenilenir. 50-d Kadrosuyla Atanan Kişi Öğrenci Olmak Zorunda Mıdır?
50/d'li araştırma görevlilerinin kadroya alınmasını da içeren teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Araştırma görevlileri, talep etmeleri halinde kadrolarının bulunduğu üniversite tarafından araştırma görevlisi kadrosuna atanacak.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60. maddesinin (b) fıkrasına göre, üniversitedeki görevinden, herhangi bir nedenle ve fakat kendi isteği ile ayrılan öğretim üyesi, başvurusu üzerine, kadro şartı aranmaksızın, tekrar ayrıldığı yükseköğretim kurumuna dönebilir.
2. 35 yaşını doldurmamış olmak (19/10/1980 ve sonra doğanlar başvuru yapabilecektir), 3. Araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, 4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.
YÖK'ün yaptığı değişikliğe göre tezsiz yüksek lisans mezunlarına da öğretim görevlisi olma hakkı verildi.
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir.
İlgili Yönetmeliğin 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında; "Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak veya lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlardan mezun olmak şartı aranır." ifadesi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri