Deprem, Malatya ile birlikte buraya tâbi Besni, Hısnımansur (Adıyaman), Akçadağ, Kâhta kazalarıyla Hekimhan nahiyesini içine alan 220 km uzunluğunda 120 km genişliğinde bir sahayı etkisi altına almıştı. Ayrıca Sivas, Keban ve Halep'i içine alacak bir sahada da paniğe neden olacak kadar hissedilmişti.
1893 depreminin yaşandığı Malatya sancağı, Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) üzerinde yer almaktadır. Bu fay zonu, doğuda Karlıova'dan başlayıp güneybatıya doğru Elazığ ve Malatya üzerinden, daha sonra Çelikhan'ın güneyinden ve Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçe merkezinden geçer.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü. Toplam 7 can kaybına yol açtı.
GEÇMİŞTE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İZLERİNE RASTLANILMADI
Bilim Rehberine göre, Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip. Atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçüldü. Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Malatya fayı 10 bin yılda 4 defa kırıldı. Az kırıldığı için biz bu fayı uyuyan fay olarak adlandırıyoruz. En son 2 bin 500 yıl önce kırıldı.
İlgili 31 soru bulundu
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Ecemiş ve Sarız gibi yaşlı fay hatlarıyla karşılaştırıldığında, Malatya-Ovacık Fayı'nın düşük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu gözlemleniyor. Fay hatları, kuvaterner düzeyde ve son 2.6 milyon yıldır deprem üretmeyen faylar olarak biliniyor.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da yakın zamanda 6-7 şiddetinde bir deprem beklendiğini belirtti. Özgür, yaptığı incelemeler sonucunda Ovacık fay hattının büyük bir deprem yaratacağını ve bu depremin yakın zamanda yaşanabileceğini söyledi.
2 Mart 1893'te yaşanan Malatya depremi 885 insanın hayatını kaybetmesine, on bine yakın büyük ve küçük baş hayvanın telef olmasına, binlerce hanenin yıkılmasına ve bu hanelerde ikamet eden on binlerce insanın evsiz kalmasına neden olmuştur.
Bu zelzele Malatya, Besni, Hısnımansur (Adıyaman), Akçadağ, Kâhta ve Hekimhan'ın da içinde olduğu coğrafyada büyük yıkıma sebep olmuştur. On bin civarında binanın yıkıldığı, 885 kişinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçmiştir.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Zaman zaman 5- 5,5 büyüklüğünde depremler üreten bir faydır. Yeşilyurt fayı kırılmış ve enerjisini boşaltmıştır. Çöşnük fayı Doğanşehir'den başlıyor, Malatya merkezden Kale'ye kadar uzanmaktadır. Malatya merkezden Kale'ye doğru uzanan 40 kilometrelik kısım kırılmadı.
Sürgü'den başlayan Erzincan'a uzanan Malatya Fayı ve Ovacık Fayının birleştiği yaklaşık 220 kilometre uzunluğunda fay hattı var. Bu fay kırılmadı. Tek seferde kırılması durumunda farklı, iki seferde kırılmasında farklı büyüklükte deprem olabilir.
Mehmet Önal, sosyal medya hesabından; “ 6 Şubat 2023 7,6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.” yorumunda bulunmuştu. ÇÖŞNÜK FAY HATTI NEDEN TEHLİKELİ?
Malatya Ovacık fay hattının geçtiği yerler, fayın konumsal isabetine bakıldığında; Orta Anadolu'nun ova kesimlerinde belirginleşir. Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir.
Yerbilimci Prof. Dr Önal Malatya'nın zemini en sağlam ilçeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şu an da Malatya'nın en sağlam ilçesi Arapgir.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Bingöl'ün Karlıova ilçesi ile Elazığ'ın Palu ilçeleri arasında kırılmadı. Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Orta Anadolu'ya geldiğimiz zaman onlara kıta içi faylar diyoruz. Bunlar da genellikle 3000-5000-10000 yıl arasında deprem üretiyor. Mesela Tuz Gölü Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi faylar ya da Malatya fayı 3000'in üzerinde yıl aralıklarla 6.5-7 biraz geçen depremler üretiyor.
Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi Ozan Mahallesi mevkiinde dağların arasında oluşan ve metrelerce uzayan fay kırığı havadan görüntülendi. Fay kırığı nedeniyle mahalleye çıkan bir yol kullanılamaz hale geldi.
Dr. Mehmet Önal, 6 Şubat'ta Malatya Çöşnük Fayı'nın kırıldığına yönelik kanıt nitelikte olan bazı fotoğraflar ve bilgiler paylaştı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıktığı Malatya'da Çöşnük Fayı'nın varlığına dair birçok şey yazılıp çizilirken, sonunda bu fayın var olduğu kabul edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri