Deprem 7,3 büyüklüğünde olup yaklaşık 50 saniye kadar sürmüştür.
1912 Mürefte depremi, 9 Ağustos 1912'de Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde 7,3 MS büyüklüğünde gece 3 sularında meydana gelen deprem. Depremde 216 kişi yaşamını yitirmiş, 466 kişi yaralanmış ve 450 bina hasar görmüştür.
Mürefte-Şarköy Depremi olarak anılan 1912 Depremi Perşembeyi Cumaya bağlayan gece yarısının hemen arkasında olmuş, 2800 den fazla ölü, 7000 civarında yaralı bırakmış, Biga ve Trakya'da 300 yakın köyü etkilemiştir.
kırığın batıda ulaştığı en son nokta, gölcük köyü'nün batısıdır. bir gün sonra 10 ağustos 1912'de yine şarköy-mürefte merkezli 6,2 büyüklüğünde bir (artçı) deprem daha üretmiştir. en büyük artçı sarsıntısı, yaklaşık bir ay sonra 13 eylül 1912'de, saat 11:23'te şarköy-mürefte merkezli olan 6,8 büyüklüğündeki depremdir.
Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi açıklarında saat 17.43'te 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem 7 kilometre derinlikte gerçekleşti. Son dakika haberi! Marmara Denizi'nde saat 17.43'te deprem meydana geldi.
İlgili 36 soru bulundu
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi açıklarında 3,6 büyüklüğünde deprem oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na göre, deprem Marmara Denizi'nde meydana geldi. Saat 20.18'de gerçekleşen sarsıntı yerin 10,72 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Tekirdağ, Türkiye'nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biridir. Marmara Denizi üzerinden ile ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy' bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçmektedir. Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1.derece, Tekirdağ Merkez 2.derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3.ve 4. derece deprem bölgesidir.
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illeri Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleri.
Bugün hala hafızalardaki yerini koruyan depremin ayrıntıları merak ediliyor. Peki, 17 Ağustos depremi kaç şiddetindeydi, depremde kaç kişi öldü? 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
“Tarihimizin en acı depremlerinden 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 23. yılında da temel insan haklarından olan “Barınma Hakkı'nın tüm yurttaşlarımıza sunulabilmesi için depremi unutmama, unutturmama ısrarını sürdürmeye, güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar siyasi iktidarların görev ve sorumluluğunu ...
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
1943 Tosya-Ladik depremi 27 Kasım günü yerel saat ile 00.20'de Kastamonu, Tosya'da meydana geldi. 4000 can kaybına yol açan ve 7.5-7.7 Ms büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet X-XI (Yoğun-Aşırı) olarak hissedildi. Bu depremde 280 km'lik bir yüzey faylanması oluştu.
Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu'dan Güney'de Balıkesir, Çanakkale, Yalova'ya kadar etkilenir.
Tekirdağ'ın jeolojik yapısı oldukça gençtir. I. zamanda il alanı denizlerle kaplıdır. Bu arada aşınmalar nedeniyle denizlerin dibinde karasal kökenli tortular oluşmuştur. II. zamanda Alp kıvrımlarının etkisiyle Kuzey Anadolu dağları ile birlikte Tekir Dağları oluşmuştur.
Uzmanlar bu depremde Marmara Denizi'ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söylüyor. Yani bu deprem sadece İstanbul'u ve Balıkesir'i etkilemeyecek. Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir'in depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illeri Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleri. Trakya'da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerekiyor ancak buna engel olunamamaktadır.
Çerkezköy zemininin 23 milyon yaşındaki kum, kil ve çakıl karışımından ibaret Ergene Formasyonu ile örtülü olduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, Çerkezköy ve civarında aktif fay hattı yoktur. Ancak olacak depremlerden mutlaka etkilenecektir.
Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir. Bakın unutmayın bu doğrultu altındaki faylarda her nerede bir deprem olursa oranın 200 kilometre uzunluğu çapındaki her yer göreceli olarak birbirinden etkilenir.
Muratlı ve Çorlu'dan başlayarak güneybatıya pararel uzanan üç kırık çizgi (fay hattı) bulunmaktadır.
Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Edirne, Çanakkale ve Saroz Körfezi gibi potansiyel deprem risk bölgelerine oldukça yakındır. Tarihi gelişim içinde Trakya Bölgesi'nde özellikle Edirne'de çeşitli büyüklükte depremler meydana gelmiştir.
'İSTANBUL DEPREMİ, TRAKYA'YI CİDDİ ETKİLER'
Yıkıcı etkilerinin aslında 200 kilometreye kadar etki ettiği görülüyor. Bu da şu anda Edirne ve Trakya bölgesi olarak ciddi etkisinin oluşacağı görülüyor" dedi.
1. derece deprem bölgeleri en riskli bölgeler olarak kabul edilirken, 5. derece deprem bölgeleri deprem riski en az olan bölgelerdir. Çerkezköy bu sıralamada 3. derece deprem bölgesinde yer alıyor” dedi.
Marmara Denizi'nin kıyısındaki birinci derece deprem bölgesinde bulunan yerleşim bölgelerinin depremde büyük risk altında olduğu herkes tarafından biliniyor. Kırklareli il sınırları içinde bulunan her yer minimum risk alanında yer alırken Edirne ve Tekirdağ'da kuzeye doğru risk azalıyor.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri