Kâbe'nin içinde dokuz adet oyma, bir adet altın kabartma ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunmaktadır.
Hicr-i İsmail, Kâbe-i Muazzama'nın kuzey cephesinde bulunan bir sahanın ismidir. İbrahim (a.s.)'in oğlu İsmail (a.s.) burada yetiştirilip himaye edildiği için de bu isim verilmiştir. Hicr-i İsmail, 131 cm. yüksekliğinde ve yarım daire biçiminde bir duvarla çevrilidir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), Kâbe'nin içerisine girip namaz kılmıştır (Buhârî, Hac, 51,52 [1598, 1599], Salât 30 [397]; Müslim, Hac, 388-394 [1329]; Muvatta', Hac, 193). Dolayısıyla Kâbe'nin içinde kılınan namaz geçerlidir.
İslam dini için özel bir şehirdir, Mescid-i Nebevi'yi ve Muhammed'in kabrini barındırarak İslam'da ikinci en mukaddes yer sayılır.
Mescid-i Haram'ın zemininde yer alan mermerin altında soğuk su künkleri veya özel soğutma cihazları olduğuna dair bir inanış var. Mescid-i Haram'ın zeminlerinin serinliği aslen Mekke'deki kullanılan mermerin kalitesinden kaynaklanıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Müslümanların kıblesi olan Kâbe'nin üzerinde kuşların uçamadığı iddiası asılsızdır. Kuşların Kâbe üzerinde uçtuğu, Kâbe'nin üzerine indiği hatta Kâbe'nin üzerine pislediği vakidir. Kâbe üzerinde böyle bir manyetik alanın varlığına dair bir bulgu yoktur.
s. 61; Arslantaş, 2015, s. 101). anılan depremde Kâbe'nin Rükn-ü Yemanî taşı çatladı ve bir kısmı yere düştü. Mescid-i Nebevi'nin de bir tarafı yıkıldı (İbnü'l-Esîr, 1965, s. 594; İbn Kesîr, 1995, c. XII, s. 354).
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Yüzlerce temizlik işçisinin 24 saat boyunca vardiyalar halinde çalıştığı Kabe'de temizlik işleri, hem Kabe'de, hem de Medine'de peygamber efendimizin mezarının bulunduğu Mescid-i Nebevi'de Bin Ladin Grubu tarafından gerçekleştiriliyor.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Mekke fethedilmeden önce Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran, temizlik ve bakımını yapan kişi Osman B. Talha adında bir gayrimüslimdi. Mekke fethedildikten sonra İslam Peygamberi, Kabe'nin anahtarını yine (gayrimüslim olduğuna aldırış etmeden) Osman B. Talha'ya verdi.
Sayıları Ne Kadar? Kaynakları Ne? Kabe'nin altında yatan peygamberler İsmail AS İsmail AS, Kabe'nin altında yatan peygamberler arasında gösterilir.…
Kâbe'yi örtmek, örtüsünü bağışlamak bazı önde gelen asil ve zengin kabileler için imtiyaz sahibi olduklarının göstergesiydi. Herkes Kâbe'yi istediği kumaş ile örtebilir, kurbanlık hayvanlarını örterek tanrıya bağışlayabilirdi.
İslam'dan önceki Mekke halkı olan Kureyşliler Kabe'nin onarımı için yeterli parayı toparlayamayınca bu kısmı sadece alçak bir duvarla çevrelemişlerdir. İsmail ile annesi Hacer'in bu alanda gömülü olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle hacılar, bu duvar ile Kabe arasında kalan bölgede yürümemektedir.
Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi (Arapça: المسجد النبوي), Hicret'ten sonra Medine'de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. "Nebevi" Arapçada "peygambere ait" anlamına gelir, "Mescid-i Nebevî" tamlamasının anlamı ise "Peygamber ...
Kabe'nin inşa edilmesi Hazreti İbrahim Peygamberin döneminde yapılmıştır. Hazreti İbrahim'in kendisinin yaptığı Kabe ilk ibadethane olarak benimsenmiş zamanla müşriklerin inançlarının değişmesiyle putların içeride yerleştirilerek put inancının yer aldığı bir ibadet yeri olmuştur.
1979 Kâbe Baskını, 20 Kasım 1979 tarihinde başlayan ve 4 Aralık 1979 tarihine kadar devam eden, Kâbe'de yaşanan silahlı çatışma. 1955-1973 seneleri arasında Suudi Arabistan Ulusal Muhafızlarında görev yapmış Cuheyman el-Uteybi bu baskını düzenleyen grubun başında bulunmaktaydı.
Kabenin örtüsünde; "La İlahe İllallah Muhammedün Resulullah - Allah Celle Celalühü - Sübhanallahi Vebihamdihi Sübhanallahi el Azim - Ya Hannan Ya Mennan,Ya Deyyan Ya Subhan' yazıyor.
Birincisi, Kâbe"nin kapısı, anahtarları elinde bulunduran Kureyşliler tarafından özellikle yüksek yapılmış ki, isteyen herkes içeriye giremesin, ancak diledikleri ve izin verdikleri girebilsin. Buraya girmek bir imtiyaz, birilerine sunulan lütuf gibi algılansın. İkinci nokta da, her şeyin bir vakti saati olduğudur.
Rivayetlere göre Hz. Âdem, cennetten çıkarıldıktan sonra Hz. Havva ile yeryüzünde buluşması sebebiyle Allah Teâlâ'ya şükretmek için, cennette iken ibadet maksadıyla etrafını tavaf ettiği nurdan sütunun kendisine yeniden verilmesini ister ve ardından Allah Teâlâ'nın emriyle Kâbe'yi inşa eder.
Kâbe'ye Beytullah (Allah'ın evi) denilmesi, Allah'a (c.c.) ibadet etmek için yeryüzünde yapılan ilk mâbed olması, insanların hidâyeti ve putperestliğin yıkılıp tevhid inancının yerleşmesi için gönderilmiş olan Hanîf dininin sembolü ve bütün Müslümanların namazlarında yöneldikleri yer olması gibi sebeplere dayanır.
Böylece Kabe yeryüzündeki tam şeklini almış oldu. Ravi İbn Abbas ilave ediyor: Beytullahı ilk defa inşa eden ve onu ilk tavaf eden Hz. Adem oldu. Bu Allah'ın ceza ve gadab olarak gönderdiği tufana kadar devam etti.
ne olur? çarpışmanın bütün hasarını aracın ön kısmı alır, bahse konu olan tırın arka kısımları çarpışmadan neredeyse hiç etkilenmez. işte arabistan yarımadası da arabistan levhasının arka kısımlarıdır, arka kısımda kayda değer bir levha sürtüşmesi, tektonik hadise olmadığı için orada "büyük" deprem olmamaktadır.
Hz. Peygamber depremin ilâhî bir uyarı olduğunu belirtmiş, güneş tutulması, şiddetli rüzgâr, fırtına ve deprem gibi doğal âfetlerden sonra Allah'a dua edilmesini tavsiye etmiştir (İbn Sa'd, I, 142).
Buhari'deki hadis-i şerifte, (Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz) buyurulmuştur. Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi. Fakat, Peygamber Efendimiz birçok alametlerini haber verdi: Mehdi gelecek, İsa gökten inecek, Deccal çıkacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri