192 Diğer KDV : Fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
190 no.lu hesabın borç bakiyesi, sonraki döneme devreden KDV tutarını ifade eder.
d) Matrah ve indirim miktarlarındaki değişmelerle, ödenen, terkin edilen ve iade olunan vergiler. Amir hükmü gereği iade edilmesi gereken KDV nin 192 nolu hesapta izlenilmesi daha uygun ve doğrudur.
Ay sonlarında yapılacak KDV tahakkuk kaydında ise 191 İndirilecek KDV Hesabında biriken katma değer vergisi tutarları alacak kaydedilerek 391 Hesaplanan KDV Hesabı ile karşılaştırılır ve hesap kapatılır. Hesaplanan KDV tutarından fazla olması durumunda fazla olan tutar 190-Devreden KDV tutarına aktarılır.
191 İndirilecek KDV Hesabı, işletme tarafından, her türlü ürün ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin izlenebildiği hesaptır. 120 Alıcılar Hesabı, işletmenin faaliyete konu olan ürün ve hizmet satışlarındaki senetsiz yani veresiye alacaklarının izlenmesi için kullanılan hesaptır.
İlgili 17 soru bulundu
192 Diğer KDV : Fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır. Tarh ve tahakkuk ettirilerek ertelenen katma değer vergisi pasifteki ilgili hesabın alacağı mukabili bu hesaba borç kaydedilir.
İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği, izlendiği ve hesaplanan KDV den indirilinceye kadar bekletildiği hesaptır.
191 İndirilecek KDV Hesabı ve 391 Hesaplanan KDV Hesabı ters kayıt yapılarak kapatılır. Böylece 191 İndirilecek KDV Hesabı ve 391 Hesaplanan KDV Hesabı kapanmış olur. 191 İndirilecek KDV daha fazla olduğu için Devreden Katma Değer Vergisi ortaya çıkar. Bu tutarda 190 Devreden KDV Hesabında izlenir.
191 İNDİRİLECEK KDV hesabı fazla ise: 190 DEVREDEN KDV HESABINA borç yazılır. 190 DEVREDEN KDV ise bir sonraki ayda indirilmek üzere bekletirilir. 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABI´na yazılan tutar bir sonraki ay KDV beyannamesi ile vergi dairesine ödenmek zorundadır.
191 İndirilecek KDV ve 391 Hesaplanan KDV hesaplarının toplamları alınarak, yevmiye defterinde ters kayıt yapılarak kapatılır. Yani 191 indirilecek KDV hesabı borçta olduğu için bu hesabı alacağa, 391 hesaplanan KDV hesabı alacakta olduğu için bu hesabı borca yazarak hesapları kapatırız.
Mükellefler KDV Kanunu Madde 30 (a) ve (c) bentleri kapsamında meydana gelen KDV indirim iptalleri nedeniyle indirilemeyecek KDV'lerini KDV Kanunu madde 58 gereği gider veya maliyet olarak kayıtlarına alabilirler.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Vergi dairesinden olan alacak 136 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR hesabının borcuna kaydedilir. Oluşan arızî gelir ise 679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR hesabının alacağına kaydedilir.
DEVREDEN KDV NEDİR? KDV Mevzuatımıza göre, iade hakkı doğuran işlemler dışında indirim yoluyla giderilemeyen KDV'ler mükellefe iade edilemez ve sonraki döneme devreder.
KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1180 Türk Lirasıdır.
192 DİĞER KDV HESABI
192 Diğer KDV Hesabının İşleyişi: Teşvikli yatırım mallarının ithalinde, gümrük idareleri tarafından tarh ve tahakkuk ettirilerek ertelenen katma değer vergisi pasifteki ilgili hesabın alacağına karşılık bu hesaba borç kaydedilir.
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI
191 İndirilecek KDV Hesabı: İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği, izlendiği ve hesaplanan KDV den indirilinceye kadar bekletildiği hesaptır.
191 İndirilecek KDV – 391 Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV
Hesabın bakiyesi, dönem sonunda indirilemeyen ve ertesi döneme devreden KDV tutarını gösterir ve bilançonun aktifinde yer alır. Her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen KDV'nin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
191 İndirilecek KDV hesabı, “19. DİĞER DÖNEN VARLIKLAR” grubunda yer alan bir hesaptır. 191 İndirilecek KDV Hesabı, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
190 Nolu Hesabın İşleyişi
190 Devreden Kdv Hesabı İşleyişi : Ay sonlarında 191 İndirilecek KDV hesabının kalanı 391 Hesaplanan KDV Hesabının kalanından büyükse fark bu hesaba borç yazılır. Bu hesaptaki tutar izleyen ayda 391 Hesaplanan KDV Hesabıyla karşılaştırılarak kapatılır.
Alıcı, bu şekilde nakden veya hesaben ödediği KDV'yi ödemeyi yaptığı ayda indirebilir. İade hakkı mevcutsa ve indirimin yapıldığı ayda indirimle giderilemeyen KDV söz konusu ise, indirimle giderilemeyen ile sınırlı olarak bu KDV'nin iadesini isteyebilir.” 2.1.3.4.
191 İndirilecek KDV Hesabının İşleyişi: Mal ve hizmet alımlarında ödenen katma değer vergisi bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında da bu hesapta biriken katma değer tutarları alacak kaydedilerek 391 Hesaplanan KDV Hesabı ile karşılaştırılarak hesap kapatılır.
İndirilecek KDV listesinde Satıcının Vergi Kimlik/TC Kimlik Numarası” sütununa girişi yapılan “3333333333” vergi kimlik Page 37 numaralı muhasebe fişine kayıtlı yazar kasa veya perakende satış fişlerinin toplamı yüklenilen KDV listesinde GİDER açıklaması ile yazılmalıdır.
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri