Büyük Buhran 1929 yılında başlayan ve 1930'lu yıllar boyunca devam eden dünya çapında bir ekonomik krizdir. İlk olarak ortaya çıktığı 24 Ekim günü sebebiyle Kara Perşembe olarak da adlandırılan bu krizin merkezi Amerika Birleşik Devletleri'dir.
Keynesyen iktisatçılara göre; ABD'de 1929 krizinin temel nedeni, yatırımlardaki büyük azalmadır. Bu azalma geliri azaltarak, harcamaları geriletmekte ve ekonominin eksik istihdama sürüklenmesine neden olmaktadır.
Krizin patlak verişi: Kara Perşembe
Bu kayıplar, 21 Ekim günü yabancı yatırımcıların hisse senetlerini ellerinden çıkarmalarıyla hızlandı ve “Kara Perşembe” olarak anılan 24 Ekim 1929 Perşembe günü borsa dibe vurdu. 1929 yılının fiyatlarıyla 4.2 milyar dolar yok oldu.
Keynes ise krizin nedeninin efektif talep yetersizliği olduğunu ileri sürmüştür. Monetaristler para arzının zamanında ve yeterince arttırılmamasını krizin nedeni olarak görmüşlerdir. Yeni klasiklere göre ise krizin nedeni beklentilerin olumsuz şekillenmesidir (Bilgili, 2012: 115).
İlgili 40 soru bulundu
Ancak bu dönemden itibaren Türkiye'de devletin ekono mide çok önemli rol aldığı ve 'devletçilik' olarak adlandırılan uygulamalara geçilmiştir.
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
ABD'de başlayan 1929 dünya ekonomik bunalımı, Almanya'yı da etkiledi. Ülkede 1929 -1932 yılları arasında üretim yarı yarıya düştü, işsizlik altı milyonu buldu. Binlerce küçük işletme iflas etti, bankalar kapandı. Hitler ve Nazi Partisi, bu bunalımdan büyük ölçüde yararlandı.
Büyük Buhran, dünya genelinde ekonomik aktivitelerin azalmasına, işsizliğin artmasına ve gelir adaletsizliğinin derinleşmesine yol açtı. Aynı zamanda, kriz, dünya çapında politik ve sosyal istikrarsızlığa da neden oldu ve II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinde de etkili olmuştur.
2 Ocak - Millet Mektepleri açıldı. 6 Ocak - İstanbul'da 55 gün sürecek efsanevi soğuk hava ve kar yağışı başladı. 21 Ocak – İstanbul'un Kurtuluş semtinde çıkan yangında 500'den fazla ev ve dükkan yandı. 6 Şubat - İstanbul'da dört gün süren tipi sonucu kar kalınlığı yarım metreye yaklaştı.
1929 Buhranı olarak adlandırılan kriz, New York borsasının çöküşüyle başlamış, ABD ve Avrupa merkez olmak üzere diğer ülkeleri de olumsuz olarak etkilemiştir. 1929'da başlayan kriz, özellikle 1930'lu yılların sonuna kadar etkisini artırarak devam ettirmiştir.
1929 buhranı 24 Ekim 1929 perşembe günü borsanın çöküşü ile başla- mıştır. Tarihte bu gün “Kara Perşembe” olarak da adlandırılır. İnsanlar hisse senetlerini bir an önce ellerinden çıkarmak için birbirleriyle yarış haline girerken, oluşan panik borsanın daha da fazla düşmesine neden olmuştur.
Serbest Cumhuriyet Fırkası (SCF)12.08.1930'da Mustafa Kemal Paşa'nın isteği üzerine, dönemin Paris Büyükelçisi Ali Fethi (Okyar) Bey tarafından kurulmuştur. SCF'nin kuruluşunda birçok sebep rol oynamıştır.
1929 krizi, Birinci Dünya Savaşı sonrasında bir bağımsızlık savaşı ile yeni kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti‟nin ekonomik yapısını sağlamlaştırmaya çalıştığı dönemde yaşanmış; bu nedenle hükümetin devletçi politikalar uygulamasının yolunu açmıştır.
Türk lirasının rekor değer kaybı, çok yüksek enflasyon ve karşılık gelen kredi temerrütleriyle karakterize olup krizin genel olarak, Türkiye ekonomisindeki en yüksek cari açık ve yabancı para borcunun, faiz politikasına ilişkin alışılmışın dışında atılımlar ile birleştiği düşünülmektedir.
Ekonomik bunalım; savaş veya daha farklı olağanüstü haller halinde yaşanan; ekonominin aşırı derecede yavaşlaması, üretim fiyatlarının ve hızının artması, satın alma gücünün azalması olayıdır.
ABD ekonomisinde üretim ve hizmetlerin büyük bir bölümü özel sektör tarafından sağlanmaktadır. Sanayi sektöründe en büyük teknoloji üretim yapısına sahip olan ABD, sivil ve askeri teknolojide lider konumundadır.
Ama ekonomi çökmedi: Ekonominin çökmesi demek, Türk lirası ve dövizin tükenmesi demektir. Türk lirası ve döviz tükenir ise, devlet maaş ödeyemez. Bankalar halkın parasını ödeyemez. Hazine ve dış borçları ödeyemez.
Birinci Dünya Savaşı'nın sonucunda Almanya ile savaş galibi devletler arasında imzalanan Versailles Barış Antlaşması Alman ekonomisinde büyük bir sarsıntının yaşanmasına neden oldu. Bu sarsıntıya 1929 Dünya Ekonomik Buhranı da eklenince Alman ekonomisi, iflas etme noktasına geldi.
Artan hane halkı borcu ve bankaların kolay kredi programları ABD piyasasını aşırı dalgalı hale getirmişti. Girişimcilerin asılsız spekülasyonları sonucunda çöken piyasada başlayan panik satışlarının yapıldığı gün "Kara Salı" olarak adlandırılmıştır.
IMF'nin Ekim ayında yayımlanan “Dünya Ekonomisine Bakış” raporu, dünya ekonomisinde ekonomik büyümenin (AB bölgesi hariç) 2022'de yüzde 3,2'den 2023'de yüzde 2,6'ya gerilemesini, 2024 ve 2025 yıllarında da sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,6 ile resesyon sınırında kalmasını bekliyor.
Backhouse (1991), modern iktisadın kurucusu olan Smith'in, ulusların zenginliğinin anahtarının iktisadi büyüme olduğunu savunduğunu belirtir. Whitehead (1991)'a göre ise, Smith, ekonomik aktivitenin ardındaki güdünün, kişisel çıkar ve üretimi maksimize etmek olduğunu ilk ileri sürenlerden biridir.
A. Smith'in iş bölümünü kullanarak uluslararası iktisada en büyük katkısı Mutlak Üstünlük (İngilizce: Absolute Advantage) teorisi olmuştur. Bu teoriye göre bir ülke hangi malı daha ucuza üretiyorsa kaynaklarını o mala tahsis etmelidir; böylece, üstün olduğu malda daha etkin üretim yapabilmektedir.
Keynes'e göre işsizlik toplam talep yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Keynesci işsizliğin özünde, bireylerin az sayıda mal talep etmeleri nedeniyle firmalann az emek talep etmeleri vardır. Keynes'e göre işsizlik sorununun çözümünde mutlaka hükümetlerin politikalarla piyasalara müdahale etmesi gerekmektedir.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri