Kısır kediler çiftleşmek isteyebilir ama bu davranışın tamamen içgüdüsel olduğunu ve herhangi bir üreme amacına hizmet etmediğini bilmek önemlidir.
Çiftleşme hareketini devam ettirmek (kelkinme pozisyonu) sadece erkek kedilere özgü bir davranış değildir. Bu davranışı kısır dişi kediler ve köpekler de gösterebilir. Bu sadece bir çiftleşme davranışı değil aynı zamanda karşısındaki eşya, hayvan veya insana karşı üstünlük kurma davranışıdır.
Kısırlaştırılmış kedim neden kızgınlığa girdi? Kediniz Ovaryum Kalıntı Sendromu yaşamaktadır. Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Evet, kısır bir erkek kedi yine de çiftleşebilir, ancak yavru üretemez. Erkek kedilerde kısırlığa fiziksel travma, hastalık veya genetik sorunlar gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
Kedilerinizin eğer yavrularının olmasını istemiyorsanız ve bir yavruya bakacak durumda değilseniz mutlaka kısırlaştırma işlemi yapmanız gerekir. Erkek kedileri kısırlaştırmanın faydaları konusunda da şunlardan bahsetmek mümkün olabilir: Kısırlaştırma işlemi ile erkek kedilerin çiftleşme imkanı bulunmaz.
Kedinizin kısırlaştırmadan sonra davranış değişikliği ilk olarak ürkek tavırlar sergilemesi yönünde olur. Bunun etkisi vücudundaki narkoz ve muayenehanedeki yaşadığı travmayı atana kadar sürebilir.Fakat operasyona dair etkilerin geçmesinden sonraki değişiklikler sizi ve kedinizi oldukça memnun edebilir.
Özellikle kimyasal içeren kristal adı verilen kum çeşitleri bu davranışa neden olur. Eşlenebilen, kokuyu hapsedeni kanserojen içermeyen ve sivri, sert taneli olmayan kum çeşitleri tercih edilerek, kedilerin koku bırakması belirgin oranda düşürülür.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin davranışlarında ilk sürelerde durgunluk gözlenebilir. Yeni hormanel düzeylerine alışana kadar hasta sahibine karşı hassas davranabilir, içine kapanabilir. Hormonel düzeyler stabilleştiğinde durum hızlıca düzelir. Yani geçici bir durumdur.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
Kediniz, bir kez kısırlaştırıldıktan sonra artık hamile kalamaz ve regl dönemi olamaz. Dişi kediler teorik olarak 4 aylıktan itibaren anne olabilir. Bu sebeple dişi kedinizi istenmeyen hamileliklerden uzak tutmak için 4 aylıktan itibaren kısırlaştırabilirsiniz.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir.
Kısırlaştırma işlemi sonrası erkek kediler genellikle ertesi gün normal yaşamına dönmektedirler. Kediniz 24 saat sonra ilk mamasını yiyeceği zaman yaş kedi maması vermeniz tavsiye edilmektedir, böylelikle içeriğindeki bol su ve hazmının kolaylığıyla kediniz daha verimli beslenmiş olacaktır.
Kısırlaştırılmış erkek kedilerde eşyaları tırmalama ve idrarla bölgesini işaretleme hareketleri önemli ölçüde azalsa da sürtünmekten vazgeçmezler. "Kediler niye sürtünür?" sorusunun cevaplarından bir tanesi yoğun sahiplik duygusudur ve en çok bunun için sürtünürler.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin birden fazla erkek kedi ile çiftleşmesi mümkündür. Üstelik bu durum dişinin yavruları için en doğru geni bulması konusunda da büyük önem taşır.
Kedilerin sevmediği kokuların başında portakal ve mandalina gibi turunçgiller ile diğer narenciyelerin kokusunu sevmezler. Ayrıca titiz dostlarımız kirli kumlarının ve tuvalet kaplarının kokusundan da kaçınırlar.
Kedi, idrar püskürtmek için çoğunlukla ayakta durur, arka ayağıyla bir merdivene basma hareketi yapar, kuyruğunu titretir ve duvar gibi belirgin bir koku işareti bırakacağı dikey bir yüzeye az miktarda idrarı geriye doğru püskürtür.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır. Erkek kediler belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra daima çiftleşmeye hazır olurlar.
Kısır kedi/köpekler çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonlarının etkisiyle çiftleştikleri görülebiliyor fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır. Dişilerde çiftleşme için kızgınlık dönemine girilmesi gerekir.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Kısırlaştırma ile ilgili yanlış bilgilerden biri, hayvanların karakterini olumsuz yönde etkilediği. Sanılanın aksine, kısırlaştırılan kedi ve köpeklerde agresiflik ve huzursuzluk değil, sakinleşme yaygın olarak görülür.
9- Sokağımızda küpeli hayvan başka hayvanlarla çiftleşiyor, kısır hayvan çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonları etkisiyle çiftleştikleri görülebilmektedir, fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır.
Bu dönemde kedilere daha fazla vakit ayrılmalı ve çeşitli oyunlar oynayarak dikkatlerinin dağıtılması sağlanmalıdır. Oldukça huzursuz ve stresli olan erkek kediler, sahipleri ile oyun oynadıklarında yorulup uyuyarak daha sakin kalabilmektedirler.
Kedilerin ev içerisinde koku bırakma eğilimlerinin en yüksek olduğu zaman kızgınlık dönemlerinde girdikleri zamandır. Evin belirli yerlerine idrarlarını püskürterek diğer kedilerin dikkatlerini çekmeye çalışırlar. Kızgınlık döneminde yapılan bu davranış hem erkek hem de dişi kedilerde görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri