Reform ya da inkılap, yanlış, yozlaşmış, tatmin edici olmayan, vb. şeylerin iyileştirilmesi veya köklü değiştirilmesi.
Reform kavramı, Avrupa'da 16. yüzyılda Hıristiyanlık dininde meydana gelen yeni yorum ve düzenlemelere verilen addır. Rönesans'tan farklı olarak dini anlamda kişinin kendini yeniden kavraması Kilisenin hâkimiyetinden kurtuluşunu öngörmüştür.
XVI. yüzyılda Roma Katolik Kilisesi'nin uygulamaları karşısında duyulan rahatsızlıkla başlayarak Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebi olan Protestanlığın ortaya çıkmasıyla sonuçlanan ulusal karakterli dinî hareketin adıdır.
Reform hareketinin başlangıcı olarak genellikle 1517 tarihi gösterilir. 31 Ekim 1517'de Luther devrin adetlerine ve tartışmalarına uygun olarak Witten- berg şatosunun Kilise kapısına 95 maddelik iddialarını asmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Reform hareketleri önce Almanya'da, sonrasında ise Fransa, İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de etkili olur. Bu reform hareketi Hristiyanlığın yeni ve büyük üç mezhebinden Protestanlığın oluşmasını sağlamıştır. Reform hareketinin önderi Cermen kökenli teolog ve filozof Martin Luther'dir.
Reform hareketlerinin ilk olarak ortaya çıktığı ülke Almanya olarak bilinmektedir. Almanya'da ortaya çıktıktan sonra kısa süre içerisinde diğer Avrupa ülkelerinde de bu hareketler başlamıştır. Reform hareketleri yenilikçi devrim olarak da adlandırılmıştır. Bu reform hareketleri tarihte ilk kez 16. yüzyılda başlamıştır.
Rönesans Avrupa tarihinde oldukça önemli bir dönemi, Reformasyon ise oldukça önemli bir olayı ifade eder. Rönesans yeniden doğuş anlamına gelir ki Avrupa'nın Katolik Kilisesi otoritesi altında geçen Ortaçağ'ının ardından küllerinden yeniden doğuşunu ve bağımsızlık ruhuna yeniden kavuşmasını ima eder.
Reform hareketlerinin sonunda Katolik ve Ortodoks olarak iki mezhebe bölünmüş olan Hristiyanlığa, Protestanlık, Kalvenizm ve Anglikanizm adıyla 3 yeni mezhep daha eklenmiş ve Avrupa'da var olan mezhep birliği sona ermiştir. Reform hareketleri sonucunda doğan Protestanlık mezhebinin kurucusu Martin Luther'dir.
Reform kelimesi, Antik Roma'dan sonra ilk kez, 16. yüzyılda, Fransa'da kullanılmıştır. Latincede ''Re'' yapmak ve uygulamak demektir. Form ise biçim vermek ve yenilemek anlamına gelir. Kamusal, idari ve ekonomik alanda yaşanan krizleri sona erdirmek için yapılan yenilikler, reform olarak adlandırılır.
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
Reform, düzeltme, ıslahat anlamında bir sözcük. Reform, 15. ve 17. yüzyıldaki bir Hristiyanlık hareketi.
Reform hareketlerinin Osmanlı Devleti üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yaşanmamıştır. Osmanlı Devleti egemenliği altında yaşayan Hristiyan halkın geniş haklara sahip olması ve dini özgürlüklerin bulunması bu durumun başlıca sebeplerinden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.
Martin Luther'in 31 Ekim 1517'de "95 Maddelik Tez" isimli eleştirilerini Wittenberg kasabasındaki kilisenin kapısına çivilemesinin üzerinden 500 sene geçtikten sonra, onun başlattığı hareketin sonucunda kurulan Protestanlık, bugün dünyanın dört bir yanında önemli bir Hıristiyan yorumu olarak taraftar bulmuştur.
Martin Luther ve John Calvin, Almanca ve Fransızca konuşan Avrupa ülkelerinde reformun öncüleri kabul edilmektedir.
Kelime anlamı düzeltme, yenileme anlamındadır.
Avrupalı Devletlerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun iç işlerine karışmasına engel olmak. Mısır ve Boğazlar konusunda Avrupalı devletlerin desteğini kazanmak. Devleti ve toplumu demokratik bir yapıya kavuşturmak. Azınlık isyanlarını önleme isteği.
Sosyalist düşüncede reformizm, kademeli artan demokratik ilerlemenin toplumun temel ekonomik ilişkilerini ve politik yapısını değiştireceğini söyleyen görüştür. Bu görüş Marksist düşüncede yer alan toplumu, spesifik anlamda altyapıyı, değiştirmek için devrimin şart olduğu yönündeki devrimci anlayışa karşıdır.
İlk kez İtalyan sanatçı Giorgio Vasari tarafından Vite'de kullanılmış, 1550 yılında basılmıştır. Rönesans teriminin kökeni Fransızca'dır. Fransız tarihçi Jules Michelet tarafından kullanılmış ve İsviçreli tarihçi Jacob Burckhardt tarafından geliştirilmiştir.
Rönesans (Yeniden Doğuş), Orta Çağ ve Reform arasındaki tarihsel dönem olarak bilinir.
Rönesans, kelime anlamıyla “yeniden doğuş” demektir. Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. 14. yüzyıl ile 17. yüzyılı kapsayan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak isimlendirilmiştir.
Antik Yunan - Roma medeniyetlerine duyulan merak sonucu bu kültürlerin incelenmesi ve o döneme ait olan eserlerin mevcut batı dillerine çevrilmesi. Özellikle İtalya'da var olan elverişli ortamın pozitif düşünceyi teşvik etmesi. Hümanizm akımının düşüncenin merkezine insan ve insan doğasını koyması.
Tarımda derin yaralar açan, tarım politikalarının yönetimini Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na teslim eden Tarımda Reform Uygulama Projesi (TRUP- İngilizce adıyla ARİP) 31 Aralık 2008'de resmen sona erdi.
i. (Fr. protestant “protesto eden, karşı çıkan”) Protestanlık mezhebine mensup olan kimse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri