19 Şubat - Halkevleri kuruldu. 12 Temmuz - Türk Dil Kurumu kuruldu. 18 Temmuz - Ezan tüm camilerde Türkçe olarak okunmaya başlandı. 12 Ağustos - Türkiye Milletler Cemiyeti'ne katıldı.
19 Şubat - Halkevleri kuruldu. 6 Temmuz - Türkiye, Milletler Cemiyeti'ne katıldı. 12 Temmuz - Türk Dil Kurumu kuruldu. 31 Temmuz - Almanya'da seçimlerde 230 milletvekilliği alan Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Naziler) birinci parti oldu.
7. Türkiye Hükûmeti veya VI. İnönü Hükûmeti, 5 Mayıs 1931 - 1 Mart 1935 tarihleri arasında görev yaptı. Altıncı İnönü Hükûmeti olarak bilinir.
Emu Savaşı (İngilizce: Emu War) ya da Büyük Emu Savaşı (İngilizce: Great Emu War), Avustralya'nın Batı Avustralya eyaletinde Campion bölgesinde emulara karşı 1932 sonlarında gerçekleştirilen bir askeri vahşi yaşam yönetimi operasyonuydu.
Ankara'da Türkiye - Yunanistan dostluk antlaşması imzalandı. Gazi Mustafa Kemal, Dolmabahçe'de Venizelos'u kabul etti. Türk İnkılap Enstitüsü'nde ilk İnkılap dersi Milli Eğitim Bakanı Yusuf Hikmet (Bayur) tarafından verildi. Gazi Mustafa Kemal, Dolmabahçe'de Yugoslavya Kralı I. Aleksandr ile Kraliçeyi kabul etti.
İlgili 36 soru bulundu
26 Mart - Ölçüler Kanunu kabul edildi. 12 Nisan - Atatürk'ün direktifleriyle Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti adı altında Türk Tarih Kurumu kuruldu. 18 Eylül - Japonlar Mukden'i işgal etti. 9 Aralık - İspanya'da Cumhuriyet ilan edildi.
17 Kasım - Serbest Cumhuriyet Fırkası kendini fesh etti. 26 Eylül - Abdülkadir Kemali Öğütçü tarafından Ahali Cumhuriyet Fırkası kuruldu.Daha sonra 12 Aralık 1930 da feshedildi. 29 Eylül - Türk Cumhuriyet Amele ve Ticaret Fırkası 29 Eylül 1930 günü Edirne'de Mimar Kazım Tahsin Bey tarafından kurulmak istenmiştir.
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur.
Kararın Türkiye'ye bildirilmesi üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 9 Temmuz 1932'de daveti kabul ettiğine dair karar aldı. Alınan karar cemiyet Genel Sekreterliğine bildirildi. 18Temmuz 1932 Pazartesi günü, Milletler Cemiyeti'nin 43 üyesinin ittifakıyla Türkiye cemiyetin üyesi oldu.
19 Şubat - Halkevleri kuruldu. 12 Temmuz - Türk Dil Kurumu kuruldu. 18 Temmuz - Ezan tüm camilerde Türkçe olarak okunmaya başlandı. 12 Ağustos - Türkiye Milletler Cemiyeti'ne katıldı.
Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar.
Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu.
2-11 Temmuz 1932 tarihleri arasında Ankara Halkevi! nde tarih profesör ve öğretmenlerinin katılımıyla Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin düzenlediği 1. Türk Tarih Kongresinde Türk Tarih Tezi geniş kapsamlı açıklamalar ve tartışmalarla millete mal edildi.
İlkine 1930 yılında katılan Halis, ailesinin izin vermemesi nedeniyle, ikinci tura gidememiştir. Ancak iki yıl sonra ailesinin izniyle tekrar 1932 yılında düzenlenen dördüncü Türkiye güzellik yarışmasına katılmış ve 2 Temmuz 1932 tarihinde Türkiye birincisi seçilmiştir.
"Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi. "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923). Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi.
Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı
Türkiye'de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme, 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılması sonucu gerçekleşti. Kadınlar 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkına sahip oldu.
T.B.M.M.'nde "Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu" kabul edildi. T.B.M.M.'nde "Kadastro Kanunu" kabul edildi. Ankara'da Gazi Orman Çiftliğinin kurulması için işe başlandı. Yunanistan'daki Ermeni komitecilerinin Gazi Mustafa Kemal'i öldürmekle görevlendirdikleri Manok Manükyan Ankara'da idam edildi.
Türk Tarih Kurumu (kısaca TTK), Türk tarihinin ilk kaynaklardan araştırılması amacı ile Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifi sonucu 15 Nisan 1931'de kurulmuş bir araştırma kurumudur.
1932 yılı başında Halkevlerinin kuruluşuyla ilgili hazırlıklar tamamlandı ve durum CHP Genel Sekreteri Recep Peker tarafından bütün örgüte duyuruldu. 19 Şubat 1932 günü başta Ankara olmak üzere 14 il merkezinde Halkevlerinin açılış töreni yapıldı.
Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Yasa, 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Demokrat Partinin iktidara gelmesi ve 14 Mayıs 1950 tarihinde gerçekleşen seçim ertesinde, TBMM'de 8 Ağustos 1951 tarihinde kabul edilen ve 11 Ağustos 1951 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5830 sayılı kanun ile Türkiye genelindeki bütün Halkevleri kapatılarak malları hazineye devredilmiştir.
1930'lu yıllarda ekonomik politikaya devletçilik ilkesinin hakim olduğu görülmektedir. Ancak bu devletçilik, milli ekonominin gerekleri, ülkenin hızla kalkınması ve sanayileşmesi ihtiyacıyla sınırlı olan ve özel teşebbüsün tam güvenlik ve istikrar içinde varlığını sürdürebilmesini de gerekli gören bir devletçiliktir.
Bu amaç doğrultusunda bazı iktisadi tedbirlerin alınması ve bir an önce uygulamaya geçilebilmesi için İzmir'de, İktisat Kongresi tertip edildi. Bu kongre Türkiye'de Cumhuriyet döneminde ekonomi alanında düzenlenen ilk kongre olması ve karma ekonomik modelin benimsenmesi açısından önemli bir yere sahiptir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1928'de 1353 Sayılı Yasayla 29 harften oluşan yeni Türk abecesini kabul etti. Yeni abecenin bütün ulusa öğretilmesi, "Millet Mektepleri" (Ulus Okulları) denilen, bir bakıma ülkedeki ekin devrimini hızlandıran kurumlar aracığıyla sağlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri