27.12.1939 ERZİNCAN DEPREMİNİN TOKAT'TA YANSIMASI
Çalışmamızın ana konusunu 26/27.12.1939 tarihinde ana üssü Erzincan olan 7.9 şiddetindeki büyük depremin16 Tokat'taki etkileri oluşturmaktadır. Erzincan merkezli deprem çevre illerde olduğu gibi Tokat'ta da önemli etkileri olmuştu17.
Erbaa ile köy- lerinde 1659 bina yıkılmış; kazada 881 ölü ve köylerinde de 15 ölü ve 27 yaralı tespit edilmiştir (Ulus, 1 Ocak 1940). Aşağıda görüleceği üzere, 1942 ve 1943'teki Erbaa depremlerinki can ve mal kaybı, 1939 depreminde orta- ya çıkan rakamlar kadar yüksektir. Deprem 20 Aralık 1942 tarihinde meydana geldi.
Erbaa şehrinin yerinin değiştirilmesi, eski ve yeni Erbaa
Eski Erbaa (Foto 1), alüvyon arazi üzerinde kurulmuş olup, gerek KAFZ üzerinde yer alması, gerekse 1942 Niksar-Erbaa deprem kırığı ve Esençay Fayı'na yakın bir konumda bulunması nedeniyle deprem bakımından oldukça riskli bir bölgede yer almaktadır.
CEVAP: Erbaa İlçemiz, Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattı diye isimlendirilen hattın tam üstüne yer alan bir yerleşim birimidir. Bu hat, Bingöl ilinin Karlıova ilçesinden başlayıp Ege Denizine kadar uzanan bir mesafeye sahiptir. Ayrıca Kuzey Anadolu Fay hattı yukarıda bahsedilen tektonik depremler sınıfına girmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Tokat'ın depremselliği yukarıda da belirtildiği gibi Almus Fayı ile sınırlı olmayıp ilin başlıca ilçeleri olan Almus, Erbaa, Niksar, Pazar ve Reşadiye ilçe merkezleri ile 40'ı aşkın belde ve köy yerleşim alanı da doğrudan diri fay üzerinde oturmaktadır.
Deprem Tokat, Sivas, Amasya ve yakın yerleşim birimlerinde hissedilmiştir. Depremlerin dış merkezleri, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun üzerinde olup birinci derece deprem bölgesindedir.
Sarsıntı sonucunda resmî sayılara göre 32 bin 968 kişi yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi ise yaralandı. Mercalli şiddet ölçeğine göre depremin şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptanırken 116 bin 720 bina bütünüyle yıkıldı.
Adalet ve Kalkınma Partisi Tokat Milletvekili Dilek Yüksel de konuşmasında yeni yapılacak Niksar Devlet Hastanesi'nin deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılacağını, Erbaa-Niksar fay hattı olan bölgeye sağlam bir şekilde hizmet edeceğini ifade etti.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Tokat, Kuzey Anadolu Kırık Fay hattı üzerinde yer almasından ötürü Birinci derecede deprem bölgesinin sınırları içerisindedir.
Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş Tokat'ta etkili bir deprem olma olasılığı hakkında yanlış bilgi verildiğini iddia etti. Demirtaş'a göre Tokat, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun hemen üstünde yer almıyor ve son dönemde meydana gelen büyük depremlerin etkisinin de şehirde olmadığını belirtti.
“Bu sabah saat ikide memleketin birçok yerlerinde şiddetli bir zelzele hissedildi. Bu zelzele tesirini en ziyade Erzincan, Tokat, Sivas ve Ordu vilâyetlerinde göstermiştir.
Erzincan'ın tarihinde yaşadığı yıkıcı etkisi en büyük deprem olma özelliğine sahip 27 Ara- lık 1939 depreminin yaraları merkezi ve mahalli teşkilatlar tarafından beraberce uyum içinde sarılmaya çalışılmıştır. Bu depremden Erzincan'ın yanısıra 11 vilayet de etkilenmiş ve büyük kayıplar vermiştir.
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
1939 ERZİNCAN DEPREMİ NE ZAMAN OLDU? Dünya tarihinin en büyük depremleri arasında sayılan 1939 Erzincan Depremi 26'ı Aralık'ı 27 Aralık'a bağlayan gece saat 01.57'de başladı. 1939 ERZİCAN DEPREMİ KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE, KAÇ SANİYE SÜRDÜ?
09 Ekim 2015 Yoldere-Erbaa Tokat Depremi ML=5.1.
AFAD'ın verilerine göre saat 15:05'de merkez üssü Erbaa Akça köyü olan 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Şurada Paylaş! Tokat'ta Esençayı olarak bilinen, Niksar çayının güneyinden başlayıp, Erbaa'nın güneyine kadar uzanan yaklaşık 30-40 km uzunluğundaki bir fay bölgedeki önemli deprem kaynaklarından birisi olarak uzmanlar tarafından belirlenmiştir.
Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya, Samsun, Tokat, Sinop ve Ordu'da deprem bilhassa ölümlere ve hasara neden olmuştur (Ulus, 28 Sonteşrin 1943, s. 1; Akşam, 28 Kasım 1943, s. 2; Akşam, 29 Teşrinisani 1943, s. 2; Tanin, 29 İkinciteşrin 1943, s. 1).
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
TOKAT'TA FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR? Tokat'ta Esençayı olarak bilinen, Niksar çayının güneyinden başlayıp, Erbaa'nın güneyine kadar uzanan yaklaşık 30-40 km uzunluğundaki bir fay bölgedeki önemli deprem kaynaklarından birisi olarak uzmanlar tarafından belirlenmiştir.
TOKAT DEPREME DAYANIKLI MI, FAY HATTI GEÇİYOR MU? Deprem tehlike haritasında Tokat ili için en büyük yer ivmesi değerlerinin Kuzey Anadolu Fay Zonu civarında yoğunlaştığı görülmektedir. Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin çoğunluğu, Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde oluşmaktadır.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri