Bir CD ROM'un çapı 12 santimdir. Üzerine 650 ile 900 MB arasında bilgi kaydedilebilir. Ancak, tüm CD Sürücüler (CD-ROM aygıtları) bu verileri okuyamadığından, yaygın olarak, 700 MB kapasiteli olan CD'ler kullanılır. 700 MB'lık kayıt kapasitesi, yaklaşık olarak 80 dakikalık bir müzik kaydına eşdeğer bir yeğinliktir.
Bilgisayarların bilgi depolama birimleri, harddisk olarak adlandırılmaktadır. Her bilgisayarın bilgi depolama kısmı bulunmaktadır. Bu sayede veri dosyaları kalıcı olarak saklanabilmektedir.
CD – DVD: CD ler genellikle 700 MB, DVD ler ise 4,7 GB veri depolayabilirler. Flash Bellek (USB Bellek): Flash bellekler 2 TB'a kadar veri depolayabilirler.
Günümüzde en çok kullanılan kalıcı depolama birimleri hard disk, DVD, CD, Flash Bellek ve Hafıza Kartı 'dır. Geçmişte de kullanılan fakat hafızaları düşük olduğu için günümüzde tercih edilmeyen delikli kart (Punched Card) ,Floppy Disk, Manyetik Bant, Kaset gibi depolama birimleri de bulunmaktadır.
Fiziksel detaylar. CD, 1,2 mm kalınlığında, 15-20 gram ağırlığında ve polikarbonat plastikten yapılmıştır. İçten dışa doğru sırasıyla merkezî delik (15 mm), ilk-geçiş bölgesi, sıkma alanı, ikinci geçiş bölgesi (ayna grubu), program (veri) alanı ve çerçeveden oluşur.
İlgili 22 soru bulundu
Bir CD ROM'un çapı 12 santimdir. Üzerine 650 ile 900 MB arasında bilgi kaydedilebilir. Ancak, tüm CD Sürücüler (CD-ROM aygıtları) bu verileri okuyamadığından, yaygın olarak, 700 MB kapasiteli olan CD'ler kullanılır. 700 MB'lık kayıt kapasitesi, yaklaşık olarak 80 dakikalık bir müzik kaydına eşdeğer bir yeğinliktir.
CD-ROM sürücüsü, sadece CD-DA (ses) diskleri, CD-ROM (veri) diskleri ve (genellikle) CD-R/CD-RW yazdırılabilir diskleri okur. Normal bir CD-ROM depolama kapasitesi maksimum 700 MB civarındadır.
Bir yottabayt, şu anda kullanılan bilgisayar depolama birimleri içerisindeki en büyük bilgisayar depolama birimidir.
Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır.
Veri deposu, bilgisayar sistemlerindeki bilgileri depolayan ve koruyan dijital bir havuzdur. Veri depoları; ağa bağlı depolama, dağıtılmış bulut depolama, fiziksel bir sabit sürücü veya sanal depolama olabilir.
Ancak tahminlere göre kaydedilmiş CD-R'ler ve Blu-Ray diskler 200 yıla kadar dayanabiliyorlar. Kaydedilmiş CD-RW ve DVD-R'ler ise 20 ile 100 yıl arasında bir ömre sahipler. Dolayısıyla önemli verileriniz için bu medyalara güvenmemeniz gerekiyor. Çünkü optik diskler eninde sonunda bozuluyorlar.
Görüntü, ses ve bilgiyi aynı ortamda saklamaya yarar. DVD-ROM'lar CD-ROM'ların daha gelişmiş bir tipi olarak düşünülen CD'lerdir. DVD Video'lar ise televizyona takılan DVD Player'larda izlenen, ses ve görüntü içeren disklerdir. Bilgisayar ortamındaki DVD sürücüleri her iki formatı da okuyabilir, yazabilir.
Kart okuyucularla bilgisayara bağlanırlar. Bilgisayarda kullanılan en küçük ölçü birimi BIT'dir. BIT sadece iki değer alabilir: 1 ya da 0. 8 BIT = 1 Byte Örneğin A harfi 00001001 şeklinde 8 BIT'den oluşmaktadır ve 1 Byte'ı meydana getirir.
Modern işletim sistemlerinin çoğunda bir dosyayı ilk defa sildiğinizde, dosya “Geri Dönüşüm Kutusu” ya da “Çöp Kutusu” olarak adlandırılan bir klasöre gönderiliyor.
SSD sürücülerde ise hareketli herhangi parça kullanılmaz. Veriler flash bellek yongalarında depolanırlar. Bu sayede veri okuma yazma işlemleri çok daha hızlı hale gelmektedir. SSD sürücülerde kullanılan bellek yongaları, DRAM yongaları gibi verileri depolamak için sürekli açık elektrik gücü gerektirmezler.
Bilgisayarınızda bulunan her şey harddisk veya SSD'ye kaydolur. Masaüstündeki dosyalar yine işletim sisteminin kurulu olduğu diske kaydolur. "C:\ Users\Kullanıcıadınız" kısmında masaüstü kısmını görürsünüz.
Bu kapsamda depolar; ham madde (tedarik) depoları, mamul (dağıtım) depoları, karma depolar şeklinde üçe ayrılmaktadır. Ham madde depoları, sadece ham madde ve yarı mamullerin depolandıkları depolardır. Bu tür depolar, tedarik zinciri boyunca tedarik noktası ile üretim tesisi arasında yer almaktadır.
Depo çeşitlerini 3 ana başlıkta toplamak mümkündür. Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır.
Yukarıda da belirtildiği gibi birimler arasında gidilecek sayı katı 1024'tür. Bu, 1024 GB'nin 1 TB olduğu anlamına gelir. Bu da 1 GB = 1024 MB = 1.048.576 KB = 1.073.741.824 B şeklindedir.
Petabayt (PB) bilgisayarlarda kullanılan, 1024 terabayt anlamına gelen bir veri büyüklüğü birimidir.
2. Byte. Bir Byte sadece 8 Bit'tir ve birçok bilgisayar sisteminde ele alınabilen en küçük bellek birimidir.
650 MB'lik bir ses CD'sine yaklaşık 74 dakikalık müzik sığdırabilir veya aynı büyüklükteki diske yaklaşık 150 MP3 dosyası sığdırabilirsiniz. Bazı CD'ler 700 MB müzik içerebilir. Bir DVD 4,7 GB alabilir; bu, bir CD'dekinin yaklaşık beş katı parça anlamına gelir.
4- CD – DVD Sürücüler
Giderek değerleri azalan depolama birimleridir. Mekanik bir motor sistemi ve kızının üzerine konula diskler sayesinde çalışan bir sistemdir. CD ler en fazla 700 Mega byte dosya depolanabilirken DVD 4.7 Gigabyte dosya depolanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri