Sabaha karşı saat 2.00 sıralarında olan bu 7,9 (MS=7,9) büyüklüğündeki depremde Erzincan ve çevresinde 116.720 konut yıkılmış, 32.962 kişi hayatını kaybetmiştir. Koyulhisar, deprem sonrası yer değiştirerek yeniden yapılanmıştır.
Şiddeti 8.0 olarak ölçülmüştü. Depremden etkilenen şehir sayısı 8'di. Bu depremden; Sivas merkez, Koyulhisar, Suşehri, Zara, Hafik kazaları ile bunlara bağlı 12 nahiye ve 366 köy etkilenmiştir. Depremde 4.310 kadın, 3.722 erkek olmak üzere toplam 8.032 kişi hayatını kaybetmiştir.
Deprem 18 Mayıs 1929 Cumartesi günü Türkiye saati ile sabah 08:37'de, merkez üssü Sivas İlinin Suşehri ilçesinin batısında meydana geldi. Depremin yüzey dalgası büyüklüğü 6.2 Ms olarak belirlenirken, richter ölçeği'ne göre aletsel büyüklüğü 6.1 Mw olarak kaydedildi.
Özet Türkçe. 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem, yalnızca Erzincan'ı değil, çevresindeki illeri de etkilemiştir. Sivas merkez ve ilçelerinde can ve mal kaybı oldukça büyük olmuştur.
1939 ve 1992 yıllarında yaşanan şiddetli depremler, önemli can ve mal kayıplarına yol açmıştır. Özellikle Erzincan'da 27.12.1939'da saat 01:57'de Richter ölçeğine göre 7.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem Sivas, Ordu Tunceli, Tokat, Samsun ve Amasya illerinde de etkili olmuştur.
İlgili 42 soru bulundu
kaybı nedeniyle önemli bir yere sahip olanı da 27.12.1939 depremidir. depremi 17 Ağustos depreminden daha fazla can kaybına neden olmuştur.
SON DAKİKA: Sivas'ta 4,4 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Saat 01.27 sıralarında merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Sarsıntının derinliği 5.3 kilometre olarak bildirildi. Depremin ardından Sivas Valiliği sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaptı.
Sivas il sınırları içerisindeki fay sistemlerinin değerlendirilmesi MTA diri fay haritası kullanılarak yapılmıştır. Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir.
Sivas'ta 4,4 Büyüklüğünde Korkutan Deprem! Merkez Üssü Gürün İlçesi... Sivas'ta 4,4 Büyüklüğünde Korkutan Deprem!
13 Mart 1992 Erzincan depremi,, San Andreas fayının 40 km uzunlukta bir segmentini kıran,» 18 . km odak. de- rinliği olan ve fay boyunca. 180 cm yatay ile 120 cm. düşey atım meydana getiren 17 Ekim 1989 Loma Prieta depremine (M= 7.1) birçok, yönden benzerlik göstermektedir.
Sivas'ta 4,4 büyüklüğünde deprem
Yerin 5,33 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, Sivas kent merkezi ve çevre ilçelerde de hissedildi. Can kaybı yaşanmazken ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıktaki 35 haneli Külahlı köyünde 20 evin duvarlarında çatlaklar ve yıkımlar oldu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gürün ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu.
Mercalli şiddet ölçeğine göre depremin şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptanırken 116 bin 720 bina bütünüyle yıkıldı. Sarsıntı sonucunda resmî sayılara göre 32 bin 968 kişi yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi ise yaralandı.
Depremin yerle bir ettiği 11 il arasında en fazla zarar gören il şüphesiz Hatay. 6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6'lık depremler sonrası enkaza dönen ilde 24 bin 147 kişi hayatını kaybederken, 80 bin 323 bina ise depremde ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü.
Deprem Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Aksaray'dan da hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4.7 büyüklüğünde bir Deprem meydana geldi.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesinde dün gece meydana gelen 4.4 şiddetindeki depremin ardından bölgede incelemelerde bulundu. Depremin merkez üssü Külahlı köyü ile ve çevre köylere uğrayan Vali Şimşek, depremden etkilenen köy sakinlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD'ın hazırladığı risk haritasına göre Sivas üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor.
''Sivas kent merkezi deprem riski açısından nispeten daha güvenli bir konumda. Fakat Sivas'ın kuzeyine doğru gittiğimizde örneğin Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ve Suşehri gibi ilçelerimiz yüksek derecede deprem tehlikesi altında olduğunu söyleyebiliriz.
Bölgede toprak ve alüvyal zeminin kalınlığı 1 kaç metreden 50-100 m ye kadar değişmektedir. Bu zeminlerin altında stratigrafik olarak jips, kumlu kireçtaşı ve Sivas ilinin tamamının altında yeralan marn tabakaları bulunmaktadır. Marn tabakaları bazı mahallelerde yüzeye kadar çıkmaktadır(Şekil 2).
Sivas merkez, Yıldızeli, Gemerek, Şarkışla, Altınyayla, Divriği, 3. derece deprem kuşağında bulunuyor. Kangal, Ulaş ve Gürün ise Sivas'ta deprem riskini en az taşıyan bölgeler.
Şiddeti, büyüklüğü, derinliği ve merkez üssü gibi bilgileri kamuoyuyla paylaşılan sarsıntının detayları Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) tarafından yaylanan bilgiye göre, saat 01:27'de merkez üssü Külahlı'da bir sarsıntı meydana geldi.
Türkiye'deki en büyük deprem, 26-27 Aralık 1939 tarihinde, 7.9 büyüklüğünde Erzincan'da gerçekleşti. 52 saniye süren depremin ardından 32.962 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı. Oluşan deprem neticesinde 116.720 bina yıkıldı.
28 Ocak 2003
Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü Md 6.5, derinliğini ise 10 km olarak vermektedir. USGS ve ETHZ gibi yabancı araştırma enstitüleri ise depremin büyüklüğünü Ms 5.8 olarak belirlemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri