Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ev hanımlarına emeklilik çalışmasını başlattı, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'te bir prim desteği verilecek. Buna göre, en düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının 4292 liralık priminin 1430 lirasını devlet karşılayacak.
Ev hanımları için emeklilik şartları kapsamında BAĞ-KUR kriterleri uygulanır. Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder. Bu kapsamda 9 bin gün prim ödeme şartı bulunur.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında sigortalı tarafından belirlenen prime esas kazancın %32'sidir. Bunun %20 si MYÖ, %12' si genel sağlık sigortası primidir.
İlgili 16 soru bulundu
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirler: İkametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak. İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu doldurmak. Nüfus cüzdanı fotokopisi.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
İsteğe bağlı sigorta prim ödemesi için ev hanımları ikametlerine en yakın SGK müdürlüğüne giderek başvuruyu yapabilirler. 2008 yılında alınan karar gereği isteğe bağlı SGK prim ödemesi yapan kişiler, 4B Bağkur emeklisi olarak değerlendirilir.
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Bağ-Kur'dan emekli olmak için 9 bin gün prim ödemek gerekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağ-Kur prim gün sayısının düşeceğinin müjdesini verdi. Geçmiş dönem borcu olan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapmayanlar için en düşük 3.452,76 TL olarak ödenmekte.
Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait prim borcunu ödeme imkânı ortadan kalkmakta ve prim borcu ödenmeyen ilgili ay için sigortalılara hizmet verilememektedir. İsteğe bağlı sigorta nasıl sona erer?
Bunun için, bulunduğu yerdeki vergi dairesinden evde el sanatları ile uğraştığına dair dair belge alıp SGK'ya isteğe bağlı sigortalılığa müracaat etmesi gerekiyor. 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeyip, 61 yaşını doldurduğunda Bağ-Kur statüsünden emekli olabilir. SSK'dan mı Bağ-Kur'dan mı emekli olurum?
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Bu çalışma gerçekleşirse 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan BAĞ-KUR'lu erkek sigortalılardan 7200 prim gününü tamamlamış olanlar hemen emekli olabilecekler. Prim günü 7200'den az olanlar ise 7200 günü tamamladıklarında emekli olabileceklerdir.
İzleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gereken isteğe bağlı sigorta primleri geriye dönük olarak en fazla 12 aylık süre içindeki miktarı gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenebilir.
Toplu Ödeme Alma
Emekliliğe hak kazandığınızda birikimlerinizin tamamını alarak Sistem'den ayrılabilirsiniz. Birikimlerinizin bir kısmını toplu olarak almanız durumunda geri kalan birikimlerinizle Emeklilik Gelir Planı'na veya Yıllık Gelir Sigortası'na dahil olabilirsiniz.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
Çalışmayanlar, işinden ayrılmış olanlar, çalışmaya ara verenler bu haktan yararlanabiliyor. Emeklilik için şartlardan biri çalışılması ve sigortalının kendi adına sigorta primlerinin SGK'na yatırmasıdır. Bu şekilde SGK prim gün sayısını, yaşını ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır.
Ev hanımlarına emeklilik şartları arasında 25 yıl evli kalmak yer alıyor. * 18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.
Kadın ve erkek çalışanlar için iki ayrı erken emeklilik imkânı bulunuyor. Kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak 3 çocuktan 6 yıl (2160 gün) kazanırken, erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak 2 yıla kadar erken emekli olabiliyor.
Cevap: Bağ-Kur başlangıç tarihi SSK için de başlangıç tarihi sayılır. Primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden emekli olunuyor.
Nasıl Bağkurlu Olunur? 1479 Sayılı Kanun Kapsamında Zorunlu (Esnaf) Bağkur Sigortası, Bağkurlu olmanızı gerektirecek bir iş yükümlülüğü almanız ile başlar. Bakur süreci için öncelikle Bağkur'a kayıt olmanız gerekmektedir. Bağkur kaydını ilgili Bağkur İl Müdürlüğü'ne başvurarak yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri