yabancı kaynaklar, bu deprem sonucu ölen kişi sayısını binden fazla, diye verir. 18 mart 1953 yenice-gönen depremi, 7,3 m büyüklüğünde. kuzey anadolu fayının batı ucu. 50 km eğimli, 4 metreden fazla kayma, 1.000'den fazla ölü. hatta 1.070 olarak net sayı veren yabancı kaynaklar bile vardır.
Bu deprem, İstanbul, Tekirdağ Kapıdağ yarımadası ve İznik'te de hissedilmiştir. 1509 depremi Edirne ve İstanbul'da büyük hasarlar yapmıştır. Padişah II. Bayezid'in Edirne'de olduğu 23 Ekim 1509'da ve 16 Kasım 1509 tarihlerinde Edirne'de iki deprem meydana gelmiştir.
15 Haziran 2004 SAROS Körfezi Açıkları (K. EGE DENİZİ) Depremi. Yerel saat ile 15:02'de meydana gelen deprem Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Gökçeada ve Marmara Bölgesinin batı ucundaki yerleşim merkezlerinde hissedilmiştir. Depremin büyüklüğü Ms=5.1 (Yerel Büyüklük Ml=5.2) olarak verilmiştir.
1953 Yenice-Gönen depremi, 18 Mart 1953 tarihinde Türkiye saatiyle 21:06'da Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen deprem. Depremin şiddeti 7.2 olarak kayda geçmiştir.
Edirne'nin Havsa, Meriç, Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleri 4. derece deprem bölgesidir. Uzunköprü 3. ve 4. derece deprem bölgesi olurken, İpsala 2. ve 3. derecededir. Enez ise 1. ve 2. derece deprem bölgesi arasında yer alıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu, ancak Edirne'nin zemininin sağlam olduğuna dikkat çeken Aksal, 'deprem öldürmüyor binalar öldürüyor' dedi. Aksal, “Deprem doğanın bir parçası, tüm dünyada oluyor, olacakta. Ülkemizde deprem kuşağında. Edirne nispeten sağlam bir zeminde.
Edirne İlinin kuzey kısmının büyük bir bölümü 4. derece deprem bölgesi iken ilin güney bölümünde ise 1., 2. ve 3. derece deprem bölgeleri yer almaktadır.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Eskişehir Depremi
20 Şubat 1956'da Eskişehir'de oluşan şiddetli yer sarsıntısıdır. Şiddeti Richter ölçeğine göre 6,0 olan bu depremde, 1.379 bina ağır, 1.486 bina orta, 9.862 bina da hafif derecede hasar görmüştür. Bir kişinin öldüğü depremde 19 kişi de yaralanmıştır.
18 Mart 1953'te saat 21.06'da Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen deprem sonucu 265 kişi öldü, 6750 bina hasar gördü.
Yıkıcı etkilerinin aslında 200 kilometreye kadar etki ettiği görülüyor. Bu da şu anda Edirne ve Trakya bölgesi olarak ciddi etkisinin oluşacağı görülüyor. Önceki depremlerde de 1912 Mürefte depreminde de kayıtlarında çok ciddi hasarlar olduğu görülüyor.
Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir. Bakın unutmayın bu doğrultu altındaki faylarda her nerede bir deprem olursa oranın 200 kilometre uzunluğu çapındaki her yer göreceli olarak birbirinden etkilenir.
12- Edirne İli, Keşan İlçesi, Erikli köyü Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında 1. Derece Deprem Bölgesi içinde yer almaktadır.
Ege Denizi, Yunanistan açıklarında 5,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem Edirne'de de hissedildi.
1912 Mürefte depremi, 9 Ağustos 1912'de Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde 7,3 MS büyüklüğünde gece 3 sularında meydana gelen deprem. Depremde 216 kişi yaşamını yitirmiş, 466 kişi yaralanmış ve 450 bina hasar görmüştür.
Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından anlık olarak duyurulan verilere göre, 23 Ekim 2023 Pazartesi günü Bulgaristan'ın Filibe kentinde bir deprem meydana geldi. 3.9 büyüklüğündeki deprem Edirne ili Merkez içesinde de hissedildi. Saat 14:47'de yaşanan depremin büyüklüğü 3,9; derinliği ise 7.66 olarak ölçüldü.
Ankara'nın deprem tehlikesi Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha az değil İstanbul'dan, İzmir'den daha az değil. Ankara'nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara'ya geliyor; 7'den büyük deprem yaratma potansiyeli var.
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
Hasar ve kayıplar
Ana şok 7 kişiyi öldürdü ve yüz kişi daha yaralandı. Onlarca evin hasar gördüğü bildirildi. En kötü etkilenen ilçe, 13 kişinin öldüğü ve 100 evin yıkıldığı merkez üs Doğanşehir oldu.
Deprem. Deprem Ming hanedanından İmparator Jiajing'in saltanatı zamanında olmuştur. Jeolojik verilere dayanarak yapılan modern tahminlere göre, depremin Mw (moment magnitude scale) ölçüsüne göre yaklaşık 11 şiddetinde olduğunu tahmin edilmektedir.
Bir jeolog olan Dr. Wendy Bohon, 9,5 büyüklüğünde bir depremin gezegenin üretebileceği üst sınır olduğunu ve 10 büyüklüğündeki bir depremin olası olmadığını söylüyor. Şurada Paylaş! Depremlerde kırılan fay hattı; uzunluğa ve derinliğe göre kırılır bu da depremin büyüklüğünü belirler.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle: Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
Edirne ve çevresini etkileyen depremselliğin ana kaynağı Kuzey Anadolu Fay Hattı'dır.
Zemin olarak Keşan'a baktığımız zaman ise Keşan merkezi genel olarak kayaç zemin üzerinde olduğu için sağlam yapıdadır diyebiliriz.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri