DOĞAL MIKNATIS Doğada bulunan en kuvvetli manyetik özellikli mineral olan manyetit doğal mıknatıstır. Sülfit yataklarında, metamorfik kayalarda, pegmatitlerde ve değişik magmatik kayalarda oluşabilen bir demir mineralidir.
Mıknatıslar ikiye ayrılır . Yapay mıknatıs ve doğal mıknatıs olarak doğal mıknatıslar da itme ve çekme özelliği kendi kendine oluşan mıknatıslardır. Yapay mıknatıslar ise sonradan bir insan tarafından veya mekanik sistemler aracılı ile oluşan mıknatıslardır.
Doğada oluşan ve taş olarak bulunan mıknatıslara doğal mıknatıs denir. Doğal mıknatıslar kaya gibidir. Kullandığımız mıknatısların tamamı yapay yani insanlar tarafından üretilen mıknatıslardır. Nikel, kobalt, demir oda sıcaklığında ferromanyetik özellik gösterirler.
Bu madde demir içinde bulunan demir karbon çözeltisi olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu olan çelikler mıknatıs yapımında karbon ana maddesi olarak yer almaktadır. Mıknatıs yapımında kullanılması sağlanan en önemli maddelerden biri alnicodur. Alnico; nikel, çelik ve alüminyumdan oluşur.
Doğada doğal koşullar altında kendiliğinden oluşan ve taş olarak bulunan mıknatıslara doğal mıknatıs denir.
İlgili 16 soru bulundu
Doğada bulunan en kuvvetli manyetik özellikli mineral olan manyetit doğal mıknatıstır. Sülfit yataklarında, metamorfik kayalarda, pegmatitlerde ve değişik magmatik kayalarda oluşabilen bir demir mineralidir. Kontakt ve rejyonal metamorfik kayalarla, yüksek sıcaklıklı hidrotermal damarlarda sıkça rastlanır.
Mıknatıs taşı bilinen adı ile manyetit ya da magnetik olarak bilinmektedir. İçerisinde bolca demir minerali bulundurmaktadır. Bulunduğu yerler bakımından genel olarak sülfit yatakları denen yataklarda bulunmaktadır. Magmatik kayalıklarda da ortaya çıkmaktadır.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
Mıknatısların gücü azalmaz fakat çekim kuvvet azalması ısıya karşı duyarlı olması sebebi ile gerçekleşir. Yüksek ısıya maruz bırakılan mıknatısların her zaman güçleri azalır ve kullanılamaz durumda olur.
Mıknatıs yapımında kullanılması sağlanan en önemli maddelerden biri alnicodur. Alnico; nikel, çelik ve alüminyumdan oluşur. Platin kobalt alaşımları saat sanayisi içerisinde kullanılmaktadır. Kobalt ferrit veya baryum ferrit eski kullanılan çelik mıknatıslara göre daha fazla kullanılmaktadır.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Mıknatıs altını çeker mi, sorusu merak konusudur. Mıknatıs altını çekmez, çünkü altın soy metaldir. Yeryüzünde az bulunan soy metaller aşınmaya dirençlidir. Mıknatıs; Manyetik alan üretebilme özelliği bulunan bir metaldir.
Mıknatıs Kutuplarının Genel Özellikleri
· Hayali manyetik alan çizgileri kuzey tarafından çıkar ve güney tarafında son bulur. · Mıknatısı bölerek tek bir kutup elde edilemez. Her parça N-S olarak iki farklı yeni kutup olur.
Süper iletkenli mıknatıslar süper iletken kablolar kullanılarak üretilen elektromıknatıslardır. Genellikle düşük sıcaklıklarda kullanılmaktadırlar. Çoğu elektromıknatıstan daha büyük manyetik alanlar üreten süper iletkenli mıknatıslar enerji verimliliği açısından da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Mıknatısı ısıtır ve belirli bir sıcaklığa ulaşırsanız, mıknatıs manyetizmini kaybeder. Farklı mıknatıslar, farklı sıcaklıklarda etkilenirler. Örneğin; N serisi NdFeB' nin sıcaklığı 80 derecedir. Curie denilen bu sıcaklığa ulaşılır ulaşılmaz, mıknatıs manyetizmini kaybetmeye başlar.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden oluşmaktadır. Bunlar demir, nikel ve cobalt metallerdir. Bu metallerin her biri mıknatıs özelliğine sahip olmaktadır. Bu tür içerisinde manyetit adı verdiğimiz demir oksit bileşiği içeren bir kayaç olarak bilinir.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Suyun içindeki mıknatıs yine sudaki demir ve benzeri olan maddeleri çekebilmektedir. Havada ki kadar etkin bir çekim sağlamasa da suda da mıknatıs olma özelliğini kaybetmeyecektir.
Doğadaki en yüksek çekim gücüne sahip olan neodyum mıknatıs bile maksimum 80° sıcaklığa kadar dayanır. Yüksek sıcaklığa maruz bırakılan mıknatısın enerjisi azalır.
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Bunun için mıknatıs, fikstür adı da verilen son derece elektromanyetik bir alanda kısa bir süre tutulur. Genellikle mıknatısların etrafında büyük bir kablo bobini vardır. Mıknatıslama cihazları, büyük bir akım göndererek bu bobini aktif hale getirir, mıknatısın gücünü arttırırlar.
Mıknatısın temel taşı kobalt maddesidir. Bu çelikler yaklaşık olarak 800 santigrat dereceye kadar ısıtılarak ostenitin elde edilir. Mıknatıs nasıl yapılır diye bakıldığında, elde edilen bu madde 260 santigrat sıcaklıkta bozulmayacak biçimde soğutulur. İşlem sonucunda elde edilen bu cisim mıknatıs yapımında kullanılır.
Kırıklarda yeni kemik oluşumunu hızlandırarak kaynamayı çabuklaştırır. Osteoporoz hastalarında kemik kaybını azaltır. Bel boyun fıtıkları, menisküs yırtıkları gibi ağrılı kas iskelet sistemi hastalıklarında ağrıyı azaltır, kanlanmayı ve hücre yapımını arttırarak iyileşmeyi hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri