Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
4. Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
Bu arada tekleme de yapılabilir. Yaprakları sararmaya başlayan sarımsakların hasat zamanı geliyor demektir. Başların iyi teşekkül etmesi için, tıpkı baş soğanlarda olduğu gibi bitki yapraklan üzerinden bir boş fıçı gezdirmeli veya üzerinde ayakla gezinmelidir; bu isi hasattan 2-3 hafta yapmak gerekir.
Sarımsak, sentetik gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Organik gübre- ler bir önceki ürüne verilir ise çok daha iyi sonuç alınır. Sarımsağın, azot, potasyum ve fosfora ihtiyacı vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Sarımsakların yetiştirilmesi konusunda dikim zamanına bağlı olarak organik gübre kullanılmamalıdır.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız.
Bahçeye, tarlaya ekilen sarımsak tohumunun çimlenmesi 30 gündür. Sarımsaklar çimlenmeye başladıktan sonra zararlı otların temizlenmesi önemlidir. Periyodik olarak zararlı otları ayıklamayı ihmal etmeyin.
Orta boy sarımsakta 14 ile 17 arasında diş çıkmaktadır. Büyük boy sarımsakta 10 ile 13 arasında diş çıkmaktadır. Baş büyüklüğü ne kadar büyük olursa diş sayısı azalır ve dikim yapılacak alana dikilecek sarımsağın kilosunu arttırır. 1000 M2 alana orta boy sarımsakta 125 kg diş halinde sarımsak dikilmektedir.
KAPI GİRİŞİNE SARIMSAK ASIN
Kötü enerjiyi temizlediğine inanılır. Yerler, eşyalar silinir ve sirke kabı yatağın altına konur. Yatağın altına konma nedeni, insanların uyku sırasında bilinçaltları ortaya çıktığı için etkiye açık olmalarıdır. Evlere sarımsak asmak da çok bilindik bir ritüeldir.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Yapılışı; Sarımsakları soyun ve rendeleyin badem yağını ekleyerek 20 dakika dinlenmeye bırakın. Yüzünüzü iyice yıkayın ve karışımı kulak pamuğu ile dilerseniz bitmiş maskara fırçanızı kullanarak kaşlarınıza sürün. 30 dakika bekletin ve ılık su ile yıkayın. 1,5 ay boyunca haftada 3 kez düzenli olarak uygulayabilirsiniz.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır.
Sarımsak tüm dünyada oldukça sık kullanılan bir sebzedir. Ülkemiz ve ülkemizin özellikle Kastamonu gibi bazı şehirleri ise sarımsak yetiştiriciliği bakımından önemli yerler arasında yer alır. Her evin demirbaşı sayılabilecek bir sebze olan sarımsağın dikim işlemi iklime göre Şubat- Mayıs ayları arasında yapılabilir.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Sarımsakların taze yani yaş sarımsak olması önerilir. Kuru sarımsakların yeşermesi zor olacaktır.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Doğal yöntemler kullanılarak sarımsak güneşte kurutulur. Sarımsak dişlerinin direkt güneş almaması ve gölgede kuruması besin değerinin içinde kalmasını sağlayacaktır. Bulunan şehirdeki hava sıcaklığına göre sarımsakların da kuruma süresi değişecektir.
Türkiye'nin En Kaliteli Sarımsağı Araban Ovası'nda Yetişiyor.
Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor. Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri