SURİYE'DE YAPILAN EVLİLİKLERİN TÜRKİYE'DE TANINMASI ancak bu durum Türkiye için elbette yasal kayıt niteliği taşımamakta, ikinci eşler hukuken tanınmamaktadır. İkinci, üçüncü eşler için aile birleşimi de yapılmamaktadır. Eş çocuk ise, bu evlilik de Türkiye hukukunda tanınmaz.
Yurt dışında yapılan evliliğin Türkiye'de de geçerli olabilmesi için bu evliliğin Türk mevzuatlarına uygun olması şart. Tabii Türk makamlarına bir aylık süre içerisinde bildirilerek tescil ettirilmesi gerekiyor.
Türkiye'de evlenme
Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir. Türk makamları tarafından kıyılan bütün nikâhlar Türk Medeni Kanunu ve ilgili yönetmeliklere tabidir.
TCK m. 230'a göre, aynı anda birden fazla evlilik yapmak, başka bir kişiyle evli olduğunu bilerek evlenmek, gerçekleştirilmemiş bir dinî nikah töreniyle evlenmek suç teşkil etmektedir.
Evliliğin tescilini gerçekleştirmek için evlendiği ülkedeki Türk konsolosluğuna bildirimde bulunmak yeterli. Bu bildirim, nikahtan sonraki bir ay içinde yapılmazsa idari para cezası uygulanabiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Evlenmenin Evlendirme Memuru Önünde Yapılmamış Olması
Evlendirme memuru önünde yapılmayan evlenmeler yok hükmündedir. Bu şekil şartı da, ayrı cinsten olma şartı gibi, evlenme sözleşmesinin esaslı ve kurucu unsurlarından biridir.
Türkiye'de yasalara aykırı bir durum değildir.
Türk Ceza Kanunu'nun 230. maddesinde, aralarında resmi nikah olmadan evlenmenin dinsel törenini yaptıranlara ve evlenme belgesini görmeden bir evlenme için dinsel tören yapana 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngörülmüştür. Davalarınızda hak kaybına uğramamak için bir avukattan doğrudan hukuki destek almanızı öneririz.
Günümüzdeki mevcut düzenlemeler uyarınca resmi nikâh gerçekleştirilmeksizin dini nikâh gerçekleştirilmesi halinde herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir. Ancak 27.05.2015 tarihine kadar resmi nikâh olmaksızın dini nikâh kıyılması Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmiştir.
Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Türk vatandaşı ile evli olan GKK'daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bilgi alabilirler.
Birçok evlendirme dairesi yabancılardan bu sıralanan belgelere ek olarak ya ikamet izni ya da vize süresi içinde olunmasını istiyor. Fakat yabancı kişinin ikamet izni yoksa veya vize süresi içinde değilse yine de diğer belgelerin hazır olması koşulu ile resmi evlilik yapılabilmektedir.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler. Yabancı evlilik işlemlerinde Uzman kuruluş Modum Danışmanlık.
Evli veya boşanmış eşlerde durum farklı olacaktır. Eğer evliyseniz ve müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak istiyorsanız, eşinizin rızası zorunludur. Eşinizin rızasını Noter huzurunda imzalı beyan etmesi, diğer bir deyişle Noter onaylı muvafakatname gerekir.
Yurtdışında evlenen eşlerden ilgili ülkede yabancı olanı, evlilikten itibaren en geç otuz gün içinde evlilik belgesini evlendiği yerdeki dış temsilciliğe göndermelidir. Bildirimi alan dış temsilcilik, evlenme bildirimini usulüne uygun bir şekilde düzenleyip nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
Türkiye'de evlenmek isteyen yabancılar (veya Türk vatandaşlığına sahip yabancılar), kendi ülkelerinin yetkili makamlarından aldıkları ve şu anda evli olmadıklarını kanıtlayan belgeyi sunmak zorundadır. Aksi takdirde, Türk ilgili makamlarının yeni bir evlilik yapması mümkün değildir.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
ailenizin çevrenizin akrabalarınızın haberi olacaksa tabiki de nikah kıyılabilir. ama siz sadece zina yapmamış olmak için kendi aranızda nikah yapacaksanız ve bundan da kimsenin haberi olmayacaksa o nikah geçerlidir ancak bunun sonuçlarına da katlanmak zordundasınız.
CEVAP: Dinimize göre boşanma en fazla üç defa olabilir. Erkek karısından birinci kez boşanır da kadının iddeti bittikten sonra evlenmek isterse yeni bir nikâh kıyarak tekrar evlenebilir. Aynı şey ikinci kez boşanma için de geçerlidir.
Bir kimsenin para karşılığında bir kimse ile cinsel ilişkiye girmesi olarak nitelendirilen fuhuş suç olarak görülmektedir. Fuhuşta cinsiyet önemli olmamakla birlikte mağdur kadın veya erkek olabilmektedir. Kasten işlenen suçlar arasında bulunan fuhuşta, doğrudan belirli bir yaptırım bulunmamaktadır.
18 yaş üzerinde olursa suç kapsamında olmayacaktır. Rızasının olması suç için gereklidir. Rızasının olmaması durumu farklı bir suçu oluşturacaktır. Kanunen 18 yaş altındaki kişi ile rızası olsa dahi ilişkiye girmek bir suçtur.
Türkiye'de fuhuş yasaldır ve Türk Ceza Kanunu'nun 5237 sayılı yasanın 227. maddesi tarafından düzenlenmiştir. Ancak, fuhuşa teşvik eden ve yolunu kolaylaştırana iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası uygulanır. Ayrıca, fahişelerin yabancı olmaması gerekir.
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşlerin resmi nikah tarihlerinden itibaren 1 yılın dolması gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davasında süre şartı bulunmamaktadır. Eşler 1 saat evli kalmış olsalar dahi çekişmeli boşanma davası açabilirler.
1. Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, 2. Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, 3. Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, 4. Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri