2,4 GHz frekanslı ağlar için kanal seçerken: Kanal 1, 6 veya 11'i seçin. Bu kanallar çakışmaz ve en yüksek güvenilirliği sağlar. 1, 6 veya 11 numaralı kanallardan birini seçerken, erişim noktanızdan veya yönlendiricinizden gelen en güçlü düşük sinyali tercih edin.
En iyi kanallar ise 1 6 ve 11 dir. Çünkü bant genişlikleri en iyi olan bu kanallar. Önemli olan kanalın boş yada dolu olması değil diğer ap lerle çakışmamasıdır. 1, 6 ve 11 Kuzey Amerika için geçerli olan kanallar olduğundan tüm makaleler ona göre yazılır.
Modem arayüzüne girdikten sonra kablosuz ağ ayarlarına girin. Burada kablosuz ağ adı (SSID) ve şifre (WPA Key) gibi bilgileri görebilirsiniz. Kablosuz ağ adının yanında frekans bandını gösteren bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneği tıklayarak 2.4 GHz veya 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz.
5Ghz ise 5,180 ila 5,850Ghz arasında çalışır. Burada da her kanal 5Mhz ile ayrılır ve bu şekilde 36 ila 165 arasında kanal kullanılabilir. Bu sayede 5Ghz 802.11ac gereksinimleri kapsamındaki, 160Mhz bant genişliğini karşılayabilir.
Modem arayüzüne 192.168.2.1 veya 192.168.1.1 IP kullanarak giriş yapın ve kablosuz ağ ayarlarına gidin. Kanal kısmından seçmek istediğiniz kanalı seçin. (Kullandığım modemde 14. kanalı seçmeye izin verilmediği için 13. kanal en iyi alternatif benim için.) Ayarları kaydedin.
İlgili 38 soru bulundu
Wi-Fi kanalları, temel olarak 20 MHz'lik bölümlere ayrılır. Bu da yukarıda bahsettiğimiz gibi örneğin 2.4 GHz frekansında 13 kanalı temsil eder. 2.4 GHz frekansında bu genişliği 40 MHz'e, 5 GHz frekansında ise 80 MHz'e kadar yükseltebilirsiniz.
2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
2,4 GHz Frekans; 600 MBPS hıza kadar desteklemektedir. 5 GHz internet ise 1300 MBPS hıza kadar çıkmaktadır. Bu oran gerçekten aradaki farkı çok net bir şekilde gösterir ve farkındalık yaratır.
1.WiFi Kanal Ayarı
Ve 8. Kanalı kullanan AP lerin sinyallerini daha az etkilerler. Sonuç olarak bu durumdan sakınmak için taşıyıcı fekanslar 25MHZ aralıklar ile planlanmalıdır. 2,4GHZ için 20MHZ aralık ideal iken 5GHZ için 20-40-80MHZ aralık seçilebilir.
Evinizde veya çevrenizde bulunan pek çok cihaz 2.4 GHz frekansını kullanıyor. Bu sebeple 2.4 GHz frekansının yoğun olduğunu ve internet hızında yavaşlamaya neden olabileceğini gösteriyor. 5 GHz frekansı ise hem daha boş bir hat hem dalga boyu daha kısa olduğu için internetinizin daha hızlı olmasını sağlıyor.
Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir. Android akıllı telefonlarda genellikle bu ayar dişli simgesi ile gösterilmektedir.
GHz (gigahertz), bir işlemcinin saat veri aktarım miktarını ölçmek için kullanılır diyebiliriz. 2.4 GHz ve 5 GHz ise modem frekanslarıdır. Kullanıcılara kablosuz bir ağ imkanı sunarlar.
İnternette İdeal Bant Genişliği
Bu bant genişliği ilettiğiniz veri boyutuna, internet kullanımınıza ve hatta ne kadar kalabalık bir yerde olduğunuza göre bile değişebilir. Fakat ideal olarak 2,4 GHz için bant genişliğiniz 20 MHz olmalıdır. Fakat bu ev interneti için geçerlidir.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
2.4 GHz, 600 MBPS hıza kadar destekleyen bir frekanstır. Geniş aralığa sahip olmasıyla öne çıkar ve bu sayede duvarların içinden geçebilir. Diğer bantlara göre eski olduğundan çevrenizde bu hattın daha fazla kullanıldığını gözlemleyebilirsiniz.
Wi-Fi repeater 2.4 GHz kablosuz tekrarlayıcı ve kapsama alanı genişletici olarak yüksek performans gösterir. Wi-Fi repeater 1 km mesafeye kadar verimli olabilir.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz. Son 5 yıl içerisinde üretilen bir modeme sahipseniz ya da kendisi bir 802.11ac yönlendiricisiyse (router) 5 GHz frekansında yayın yapabilir.
Açık yerde etkilenmez, menzili 2.4 ile aynıdır.
Başlat düğmesini sağ tıklatın ve sonra Denetim Masası > Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle > Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir öğesini seçin. Masaüstü > Ayarlar > Denetim Masası > Ağ ve Internet > Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle > Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir.
Başlat Menüsüne gidin ve Denetim Masası'nı seçin. Ağ ve İnternet kategorisine tıklayın ve ardından Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni seçin. Sol taraftaki seçeneklerden Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir seçeneğini seçin. Kablosuz Bağlantı simgesine sağ tıklayın ve etkinleştir öğesine tıklayın.
Mesh wifi; internet sağlayıcı olan ana modemin ulaşamadığı kör noktalarda internet sağlıyor. Wifi kapsamını genişletmek istiyorsanız, mesh network kurulumu ile sinyal zayıflaması ve kapsama alanı kısıtlamalarının önüne geçebilirsiniz. Bu sistemde birden fazla donanım cihazı, tek bir ağ altında çalıştırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri