Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir. İyileşme süresince diş çevresindeki bölgenin ağrılı ve hassas olması olasıdır.
Diş kökünde iltihap olan dişlere kanal tedavisi yapıldıktan sonra iltihap hemen geçmeyeceği için baskı sonucu ağrı olabilir. Kanal tedavisi işlemi dişin içindeki sinir ve damarları alma işlemi olduğu için o bölgede dişin çevre dokusunda yara oluşacaktır, bu oluşan yaranın iyileşme süresince bir ağrı yapması normaldir.
Bir çok nedenden dolayı iltihaplı diş, kanal tedavisinden sonra beklendiği gibi iyileşmez ve aylar ve hatta yıllar sonra akut duruma geçip ağrı yapmaya başlar veya yeni enfeksiyon oluşabilir.
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Diş üzerinde yeni dolgu yapıldığında oluşan bir baskı söz konusudur. Özellikle uzun süreli eksik bulunan bir diş tamamlandığında bu dişe temas eden dişler durumu yadırgar. Oluşan bu baskı neticesinde ağrı meydana gelebilir. Sadece diş değil aynı zamanda diş eti de durumdan etkilenebilir.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Bu iltihaplanma dişin köküne kadar yayıldığında apse meydana gelir ve bu apseler şiddetli ağrılara neden olur. Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusunun cevabı ise bu apselerin düzgün tedavi edilmemesi veya dolguda oluşan sorunlardır.
Diş kökünün bitiminde kan damarlarının dişe giriş yapmasını sağlayan küçük bir delik bulunmaktadır. Bazen kanal tedavisi sırasında bu küçük delikten dişi çevreleyen dokuya ulaşabilir. Bu durumda çevreleyen doku enfekte olur ayrıca iltihaplanması da olasıdır.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Bazen, kanal tedavisinin ardından komplikasyonlar gelişebilir. Aşırı ağrı hissetmenizin nedeni, tedavinin tam olarak bakterilerin veya enfeksiyonun kaynağını giderememiş olması olabilir. Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir.
DOĞRUSU: Kanal tedavisi tekrarlanabilen bir işlem. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltılır, kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte edildikten sonra tekrar doldurulabilir.
Kanal tedavisi uygulanmış olan dişlerde eğer kök boyları iyi ölçülmemişse ya da tedavinin yapılması gereken noktalara kadar doldurulmamışsa ve ya tam sızdırmazlık sağlanmamışsa enfeksiyon tekrar başlayabilir ve yeniden kanal tedavisi uygulanabilir.
Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir. Diş üzerinde renk değişimleri gözlenebilir. Artan enfeksiyon sonrası dişte ve diş etlerinde şişlik oluşabilir. Apse oluşumuna bağlı olarak enfekte dişte akıntı oluşabilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Yansıyan diş ağrıları: Yansıyan diş ağrıları ise kaynağından uzak bölgelerde hissedilen ağrılardır. Bir dişin ağrısı yanındaki dişe, iki-üç sıra önündeki dişe veya karşı çenedeki bir dişe yansıyabilir. Ancak yansıyan diş ağrısı çenenin orta hattını geçmez.
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir.
Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar gördüğünde, parçalanır ve bakteri burada çoğalmaya başlar. Bakteriler yoğun bir enfeksiyona veya apseye yol açabilir. Apse, diş köklerininin sonunda oluşan irin dolu bir şişliktir.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
İkinci sefer denenen kanal tedavisi de başarılı olmazsa kanal tedavili diş çekimi gerçekleşir. Bu dişin çekimi için diğer dişlerden farklı bir durum olduğu söylenemez. Sanılanın aksine kanal tedavili dişin çekimi zor değildir.
Diş sızlamalarının nedenleri arasında birçok şeyi sayabiliriz. Bunlara; dolgulu dişlerin eskimesine, kırılan dişler, dişlerde çürük oluşumu, yanlış diş fırça kullanımı ve yanlış diş fırçalama teknikleri gösterilebilir. Diş etindeki iltihap oluşumları sızlamalara örnek gösterilebilir.
Diş sızlamasının sebebi olan mikroplardan kurtulmak için tuzlu sudan destek alabilirsiniz. Bunun için bir bardak temiz içme suyunun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip güzelce karıştırmanız ve hazırladığınız bu tuzlu suyla gargara yapmanız yeterli.
Sinirler canlılığını kaybettiği zamanlarda bazen kök ucunda ağrıya neden olan apseler oluşabilmektedir. Bazen de diş eti üzerinde ve köklerin yanında fistüller oluşmakta ve bu yapılar diş iltihabının dışarıya çıkarak akmasını sağlamaktadır.
Diş içerisindeki bu doku kendi kendine iyileşme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle dişteki sinirlere erişen bakteriler sinirlerin ölmesine neden olur. Diş sıkma, gıcırdatma, dişin kuron tedavisi için aşırı kesilmesi gibi durumlar diş sinirlerinin aşınmasına neden olur.
Zonklayan bir diş ağrınız olduğundan tuzlu ve ılık bir suyla çalkalama yapabilir, dişte olan ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş etinizde şişlik varsa tuzlu su yatıştırıcı görevi görür. Diş ağrınız çok şiddetli zonkluyorsa ağrı kesici alabilir ya da uzman diş hekimine görünebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri