Çünkü 2.4 GHz ağda 5 GHz ağa göre daha geniş bir bant ve daha uzun frekans dalgaları imkanı vardır. Fakat belirttiğimiz gibi çoğu cihaz ve kablosuz ağ 2.4 GHz hattını kullanır. Bu da sistemde yoğunluğa ve veri akışının yavaş olmasına sebebiyet verebilmektedir. 5 GHz hattı ise 2.4 GHz hattına göre daha az yoğundur.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
Açık yerde etkilenmez, menzili 2.4 ile aynıdır.
2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Bu gerçekten de doğru bir tanım. 5 GHz frekansını kullandığınızda daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
2.4 GHz ile 5 GHz frekans bantlarını ayırma işlemi, internet hızınıza doğrudan bir etki yapmaz.
Hangisini Tercih Etmelisiniz? İnterneti kullanım amacınız ve veri trafiğinize göre, kısacası ihtiyaçlarınıza göre değişebilmektedir. 2.4 GHz olan bir ağdan yüksek bir verim elde edebilirsiniz. Apartman gibi yüksek nüfuslu yerlerde yaşıyorsanız 5 GHz hattını deneyebilirsiniz.
Kullandığınız modemin kaç GHz olduğunu anlamak için farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır; Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir.
Hangi hattı tercih edeceğiniz internet kullanım amacınıza göre değişir. Bu noktada aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz: Eğer modemin yakınlarında bir yerde internete bağlanacaksanız 5 GHz daha hızlı sonuçlar sunar. Daha büyük ve arada duvaların bulunduğu alanlarda 2.4 GHz bağlantıdan yararlanabilirsiniz.
5Ghz ise 5,180 ila 5,850Ghz arasında çalışır. Burada da her kanal 5Mhz ile ayrılır ve bu şekilde 36 ila 165 arasında kanal kullanılabilir. Bu sayede 5Ghz 802.11ac gereksinimleri kapsamındaki, 160Mhz bant genişliğini karşılayabilir.
2,4 GHz ve 5 GHz iki frekansın hem başarılı olduğu hem başarısız olunduğu alanlarda yer almaktadır. Bu sebeple modemi kullanır iken hangi frekansı kullanacağınızı bilmeniz gerekmektedir.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz. Son 5 yıl içerisinde üretilen bir modeme sahipseniz ya da kendisi bir 802.11ac yönlendiricisiyse (router) 5 GHz frekansında yayın yapabilir.
zeki1981 dedi: Kablosuz ayarlar altında Wi-Fi ağını birleştir gibi bir tik olması lazım. Bu tiki temizledikten sonra kaydedin ve yine kablosuz altında 2.4 ve 5 ağları için ayrı ayar yapabilmeniz için ayarlar açılacaktır. 5 GHz'nin ismi yanıa 5 GHz yazabilirsiniz.
Wi-Fi repeater 2.4 GHz kablosuz tekrarlayıcı ve kapsama alanı genişletici olarak yüksek performans gösterir. Wi-Fi repeater 1 km mesafeye kadar verimli olabilir.
Tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak arayüze ulaşın. Ardından menüden “Kablosuz Ağ Ayarları” kısmına tıklayın. Burada yer alan “Band” bölümünden 5 GHz'yi seçin.
5G yazıp 7000'e ücretsiz SMS atarak, hem SIM kart hem telefonunuzun uyumlu olup olmadığı bilgisini öğrenebilirsiniz.
Bunlar, aynı zamanda yüksek işlemci hızına sahip bilgisayarlara da ihtiyaç duyarlar. Özetlemek gerekirse günlük hayat için 2 çekirdekli bilgisayar yeterli olur. 2 GHz işlemci hızı da yine günlük kullanımlar için yeterli olacaktır.
5G teknolojisi, 4G teknolojisine kıyasla neredeyse 10 kat daha fazla iletim hızı sunacak. İletim hızının artması ile birlikte iletilen bit başına enerji tüketimi 5G teknolojisi ile daha da azalacak. 4G teknolojisine kıyasla daha fazla cihaz ile daha hızlı bağlantı imkanı sunacak.
İşlemcilerin hızlarının ve kapasitelerinin anlaşılabilmesi için kullanılan bir saat frekans birimi olan GHz, kullanıcılar tarafından Clock Speed ve Clock Rate olarak da adlandırılır. GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır.
Modemin arkasında yazan model numarasını internette aratarak bulabilirsin.
İnternette İdeal Bant Genişliği
Bu bant genişliği ilettiğiniz veri boyutuna, internet kullanımınıza ve hatta ne kadar kalabalık bir yerde olduğunuza göre bile değişebilir. Fakat ideal olarak 2,4 GHz için bant genişliğiniz 20 MHz olmalıdır. Fakat bu ev interneti için geçerlidir.
İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır. Ancak, GHz sayısı sadece bir parçasıdır.
Bir oyun bilgisayarı için 3,5 ya da 4 GHz işlemci hızına sahip olduğunuzda her türlü oyunu hiçbir sorun yaşamadan oynayabiliyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu işlemci hızının tek çekirdekli olmaması oluyor.
Bilgisayar dünyasında, çekirdek sayısı genellikle işlemci performansının önemli bir belirleyicisi olarak görülür. Çekirdek sayısı arttıkça, bilgisayarın aynı anda daha fazla işlemi yürütme yeteneği de artar.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri