Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Kaldırımlar, duyulur, ses kesilince sesi; Kaldırımlar, içimde kıvrılan bir lisandır. Necip Fazıl Kısakürek''in Kaldırımlar şirinden alınan bu dörtlükte, kaldırımlar kelimesinin tekrarlanarak kullanılması tekrir sanatına örnektir.
Sözün etkisini güçlendirmek amacıyla bazı kavramların ısrarla tekrarlanması sanatına da tekrir (yineleme) denilmektedir. Tekrarlanan sadece bir kelime olabildiği gibi bir kelime grubu da olabilmektedir. Tekrir sanatıyla ayrıca eserde ahenk de oluşur. Bu sayede okuyucu eserden daha olumlu sonuçlar alır.
Kurür, geri dönmek anlamına gelirken tekrir sözcüğü de tekrarlamak, yinelemek, tekrar gözden geçirmek demektir.
Paragraf ya da cümle içerisinde, tekrar edilen ses benzerliklerine dayalı tüm yinelemeler, sessel yineleme olarak nitelendirilir. Şiirlerde yarım ve zengin kafiyelerin tamamı birer sessel yinelemedir. Bunun dışında düz yazılarda da anlatımı güçlendirmek için bu yinelemeler sıklıkla kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Onunla birlikte aynı zamanda sesler yenileme ayrı odada olarak yazılırken, ikileme ise daha çok yan yana şekilde aynı kelimelerin yazılması ile ele alınır. Bu durum ise sessel yineleme ile iklimi arasındaki en büyük fark olarak ön plana çıkar. Ayrıca ikileme aynı kelimenin tekrar etmesi üzerinden değerlendirilir.
Şiirde belli bir coşku, heyecan, şaşkınlık, acı, öfke... belirtmek için genellikle "hey, ey, ya..." gibi seslenme ünlemlerini kullanmak nida sanatıdır. Örneğin; Dur yolcu!
Dilimize Arapçadan geçen tekdir kelimesi ''kedr'' kökünden türetilmiştir. Kedr, kelimesi hem acı ve üzüntü hem de bulanık anlamına gelir. Tekdir ise, bir davranışından ya da sözünden ötürü birini azarlamak ve kınamak demektir. Bu kelime Osmanlı zamanında, karıştırma ve bulandırma manasında da kullanılmıştır.
Tekbîr, “Allâhu ekber - Allah en büyüktür”, tehlîl ise “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Rasûlullah - Allah'tan başka ilâh yoktur, Muhammed O'nun elçisidir” demektir. Tekbîr, Allah'ı ululamak ve yüceltmek, ( Köse, XXXX, 341; Kaplan, 55.) tehlîl Allah'ın yüceliği ve birliğini, Hz.
Tekdir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Azarlama, paylama.
Telmih, bir edebi sanat türüdür. Hatırlatma sanatı olarak da geçer. Halk edebiyatında sıklıkla kullanılmakla birlikte daha çok divan edebiyatı şair ve yazarları tarafından tercih edilmiştir. Günümüzde de kullanılmaktadır.
Edebi eserlerde herhangi bir olayı veya durumu, asıl bilinen sebebinden başka daha güzel, etkileyici ve ilgi çekici bir sebebe bağlama sanatına hüsnü talil denir. Yazarlar eserlerinde hüsnü talil sanatını anlatımı daha etkili ve güzel kılmak için kullanmaktadır. Sözlükte "güzel sebep gösterme" anlamına gelmektedir.
İmer vd.'de yineleme (reduplication)2 “Bir tabanın belirli bir parçasını ya da tamamını yineleyerek, bu tabandan başka ek ve sözcükler türetme süreci.” (2011: 54) şeklinde tanımlanır3.
Günümüzde, bir şairin kendisini ayrı bir kişi yerine koyarak ona hitap etmesi olarak açıklanan tecrîd, Arapça temel belâgat kitaplarıyla Osmanlı belâgat kitaplarının çoğunda birinci tarifi ile öne çıkmaktadır.
da ortaya çıkabileceğinden ve bu durum herhangi bir yinelemeyi içermeyeceğinden ikilemeler, yinelemenin kusursuz türlerinden biri olarak kabul edilemez. Tekrir ise ikilemenin yineleme özelliklerini kapsamasının yanında ikileme kapsamına giremeyecek çok daha geniş birimleri de kuşatma gücüne sahiptir.
Tenasüp ya da yakışma, tezat olmayarak anlamca birbirine uygun birden fazla şeyi bir araya getirmektir. Anlamca birbiri ile ilgili kelimeleri bir arada kullanmaktır. Karşıtlık ilgisi, bunun dışındadır. "Müraat-ı nazir" adıyla da bilinen tenasüp, mânaca birbiriyle alâkalı kelimeleri bir arada kullanma sanatıdır.
Teşrîk tekbirleri arefe ve kurban bayramı günlerinde kılınan farz namazlardan sonra okunmakla birlikte tekbir ayrıca bayram namazlarında, kurban kesilirken, hac ve umre ihramı boyunca, mevlidde, cenazede veya herhangi bir dinî merasimin heyecanı içerisinde topluca okunmaktadır.
Tekbir getirmek, farz bir ibadet değil, vaciptir. Teşrik tekbirleri, Hanefi mezhebine göre 'Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd. ' şeklinde getirilir.
Eğer iftitah tekbirini rükû'a giderken alırsa, namaza girmemiş olur ve o namazın iâdesi gerekir. İftitah tekbirini alırken avuç içinin kıbleye dönük olması gerekir. Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
Sürekli aynı şekilde devam eden tüm olgular için de tekdüze ya da monoton kelimesi kullanılır. Tekdüze Anlatım Cümle Örnekleri Nelerdir? Bir roman ya da öyküdeki karakterin günlük olarak ya da sık sık yaptığı her şey tekdüze anlatıma örnek olarak gösterilebilir.
Anlamı: "Tenkit" kelimesi eleştirme, kınama veya olumsuz bir değerlendirme anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin veya birinin davranışının eksikliklerini veya hatalarını belirtme amacıyla kullanılır.
Sulh, kelime olarak barış ve uzlaşma anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak sulh, ihtilaflı tarafların karşılıklı rıza ve fedakârlıklarıyla, aralarında bulunan hukuki ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlık ya da tereddütlü duruma son vermek için yaptıkları sözleşmeyi ifade eder.
Rücu, söylenen bir sözü yalanlamadan geri çevirip onun yerine daha güçlü ve onu kanıtlayıcı bir düşünceyi söyleme sanatıdır. Sanatçılar bu durumu anlatımı güçlendirmek için kullanır. İlk düşünceden döner gibi yapıldığında genellikle "yok yok", "yok öyle değil", "yanlış söyledim" gibi ifadeleri kullanılır.
Türk Dil kurumuna göre rücu kelimesi rücu etmek şeklinde kullanılmaktadır. Sözlük anlamı ise geri dönmek veya aslına dönmek olarak kullanılmaktadır.
nida - Nişanyan Sözlük. Arapça ndy kökünden gelen nidāˀ ندَى “ses, bağırış” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri