Abdülhamit Han, Çarşaf giyilmesini art niyetli insanların suistimal edilmemesi ve toplumsal huzur için bir gereklilik olarak görmesi sebebiyle yasaklamıştır.
Türban ve çarşaf yasağı bugünlerde yeniden tartışılmaya başlandı. Peki çarşafın Osmanlı döneminde yasaklandığını biliyor muydunuz? Hem de 2. Abdülhamid döneminde.
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali. Dindar olduğu bilinen II. Abdülhamid, 2 Nisan 1892'de belden bağlanmış siyah çarşaf giyen Müslüman kadınların matem tutan Hristiyanlara benzedikleri ve güvenlik bakımından sorun yaratacağı gerekçesiyle kadınların çarşaf giymesini yasakladı.
Bu açıdan II. Abdülhamit, İslam'ı yalnızca bir inanç olarak değil siyasal bir birlik ideolojisi olarak savunmuştur. Böylece II. Abdülhamit örtülü bir küresel ağ kurarak dünya Müslümanları üzerinden stratejik politikalar geliştirmeyi ve yürütmeyi hedeflemiştir.
31 Mart olayını bahane edip 27 Nisan 1909 tarihinde tahttan indirmişlerdi. İttihat Terakkicilerin ön planda olduğu Meclis-i Mebusan Sultan II.Abdülhamit'i 31 Mart olayı ile bağlantısı olduğu iddiası ile 25 Nisan 1909'da tahttan indirilmesi yönünde karar verdi.
İlgili 25 soru bulundu
Rumi takvime göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır. Hareket Ordusu tarafından isyan bastırıldı. II. Abdülhamid tahttan indirildi.
Selanik sürgünü
Sultan Abdülhamid kendisini tahttan indiren meclis kararını öğrendiğinde herhangi bir muhalefette bulunmadı. Çoktandır, devlet işlerinden ayrılmayı düşünüyordu. Kendisine bu karar tebliğ edildiğinde yalnızca İstanbul'dan sürgün edilmesine içerlemişti.
31 Mart Vakası, İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne, iktidara tam hâkim olmak ve Sultan II. Abdülhamid'i etkisiz hale getirmek için bir bahane olmuştu. 🔸 İttihatçılar, kendilerinin sebep olduğu bu isyanın faturasını padişaha keserek "hâl" edilmesine; yani Abdülhamid'in tahttan indirilmesine karar vermişlerdi.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
Dine olan bağlılığı, güzel ahlakı, edep ve hayası, akıl ve adaletiyle bilinen Abdülhamit Han, milleti için gece gündüz çalışmış onun tahtan indirilmesinin üzerinden 10 yıl geçmeden devletin dörtten üçü elden çıkmış. 33 yıl idarede kalan Abdülhamit Han, tahtan indirilmesiyle Ortadoğu kan gölüne çevrilmiş Arap alemi ...
Sultan Murad, Tütün Ürünlerine Yasak Koydu | Muhteşem Yüzyıl: Kösem - YouTube.
Bundan sonra Abdülhamid'in İngiliz ve Fransız basınında ve siyasetinde lakabı "Kızıl Sultan"dır. Bu durumu değerlendiren 2'nci Wilhelm, Almanya ile Osmanlı yakınlaşmasını başlatmış, Osmanlı'yı ziyaret etmiş ve 1'inci Dünya Savaşı'ndaki beraberliğin tohumu böyle atılmıştır.
"Padişahın Burnu"
Türkiye'nin tanınmış karikatüristlerinden Mehmet Çağcağ, bana II. Abdülhamid`in hikayesini anlattığında çok etkilendim. Müthiş, inanılmaz bir hikayeydi. Çünkü Abdülhamid kendi burnunun çizilmesinden hoşlanmadığı için, 'burun' kelimesinin kullanılmasını yasaklamış.
Oysa Atatürk, çarşafı ve peçeyi bile yasaklamamış, sadece bu şekildeki giyimin şeriatın icabı olmadığını, ifrata kaçıldığını anlatmıştı. Atatürk, kadınların, şer'in tavsiye, dinin emrettiği bir kıyafetle erkeklerle birlikte çalışmasını istiyordu.
Tam bir sigara bağımlısıydı. Kahveyi de çok severdi.
sorduğun soruya gelecek olursak, 1935 yılında bir kısım milletvekili, çarşaf ve peçenin yasaklanması için bir kanun teklifi vermişler iseler de, bunu haber alan Atatürk, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya emir vererek bu kanun teklifini geri aldırmıştır. Bu şekilde çarşaf ve peçeyi yasaklayan bir kanun kabul edilmemiştir.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
Söz konusu 153,7 milyondan, II. Abdülhamid'in tahttan indirildiği 1909 senesi sonrası girilen borçlar (yaklaşık olarak 34 milyon lira) çıkarıldığında, elimizde olarak 119,7 milyon lira dış borç miktarı kaldığı söylenebilir.
Sultan Vahdeddin, 16 Kasım 1922'de İstanbul'daki Müttefik İşgal Orduları Başkumandanı olan İngiliz Generali Charles Harington'a bir yazı göndererek “İstanbul'da hayatını tehlikede gördüğü” için İngiliz Devleti'ne iltica ettiğini” söylemiş ve “başka bir yere götürülmesini” talep etmişti.
Ellerinde Meclis-i Mebusan'ın aldığı karar, Yıldız Sarayı'nın basamaklarını tırmanan Yahudi Emmanuel Karaso, Ermeni Aram Efendi, Arnavut Esad Toptani ve Gürcü Arif Hikmet Paşa Sultanı tahttan indirmekle görevlendirilmişti.
Kendinden önceki padişahlardan farklı olarak, Şâzelî tarikatına intisap eden Abdülhamid, 1879'dan itibaren Kadiri tarikatının derslerini almaya başlamış ve ömrünün sonlarına doğru Nakşibendi tarikatına da intisap eylemiştir.
Onun bu dönemde Almanya'ya yakınlaşma politikası denge siyasetinin bir örneğidir. İngiltere ve Rusya'ya karşı Almanya'nın desteğini sağlamak kaydıyla uluslararası diplomaside Osmanlı'nın gücünü artırmak istemiştir.
1787-1792 Osmanlı-Rus savaşında Özi Kalesi'nin Rusların eline geçtiği ve kale içindeki halkın Ruslar tarafından katledildiği haberini duyunca sağ tarafına felç geldi ve 64 yaşında iken 7 Nisan 1789'da öldü.
31 Mart Vakası, İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne iktidara tam hakim olmak ve Sultan II. Abdülhamid'i etkisiz hale getirmek için bir bahane olmuştu. İttihatçılar, kendilerinin sebep olduğu bu isyanın faturasını padişaha kesere 'hal' edilmesine, yani Abdülhamid'in tahtan indirilmesine karar vermişlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri