Oysa Atatürk, çarşafı ve peçeyi bile yasaklamamış, sadece bu şekildeki giyimin şeriatın icabı olmadığını, ifrata kaçıldığını anlatmıştı. Atatürk, kadınların, şer'in tavsiye, dinin emrettiği bir kıyafetle erkeklerle birlikte çalışmasını istiyordu.
Anıtkabir'de, çoğunlukla sanılanın aksine mini etek, şort ya da atletle gelmek yasak değil. Sadece, ülkemizin kurucu önderi olan Atatürk'e saygıdan dolayı bu kıyafetler tavsiye edilmemektedir. Anıtkabir'e yerli veya yabancı turistlerin sadece kara çarşafla giremeyeceği ifade edilmektedir.
Kimlik tespitinde yaşanan zorluklar... Nitekim Trabzon Vilayeti Genel Meclisi peçeli kişilerin kimlik tespiti amacıyla karakola götürüleceğiyle ilgili bir düzenlemeye gitmiş. Bu gerekçeyle peçenin II. Abdülhamid döneminde de yasaklandığı malum.
Örneğin 1935 yılında İçişleri Bakanlığı'nın peçe, çarşaf ve peştamal türevi yüzü tamamen kapatan giysilerin giyilmesini yasaklayan genelge, İnönü döneminde sıkıca uygulandı.
İlgili 32 soru bulundu
II.
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali.
1982 - YÖK, yayınladığı kıyafet genelgesi ile türbanı yasakladı. 1984 - YÖK, kıyafet genelgesindeki başörtüsü yasağını kaldırdı.
Atatürk Osmanlı Tarihini şöyle değerlendirmektedir: “ Osmanlı Tarihi, baştan nihayetine kadar hakanların, padişahların, şahısların en nihayetinde zümrelerin hal ve hareketlerini kaydeden bir destandan başka bir şey değildir. Mazinin, asırların elimize tarih diye uzattığı kitabın mahiyeti bundan ibarettir.”
Osmanlı Padişahı'nın ihtişamı ve gücü, 1920'lerin başlarında yok olmaya başlamıştı. Atatürk, padişah unvanını da kaldırdı. Son Padişah, Kasım 1922'de görevden alınan 6. Mehmed (Vahdeddin) oldu.
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir.
Yıldız Camii'ne gelen Mustafa Kemal, cuma selamında, 15 Mayıs 1919'da, Kuran-ı Kerim'e el basıp yemin ediyor.
Madde 1 – Kemal Öz adlı Türkiye Cümhur Reisine 24/11/1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verilmiş olan ATATÜRK soy adı yalnız tek şahsına mahsustur, hiç kimse tarafından öz ve soy adı olarak alınamaz kullanılamaz ve kimse tarafından hiç bir suretle bir kimseye verilemez.
Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Odanın ortasında kıble yönünde kırmızı mermerden sanduka bulunuyor. Sandukanın çevresindeki pirinç vazolarda, Türkiye'nin 81 ilinden, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen topraklar yer alıyor. Kıbleye bakan mezarın üzerindeyse bir şey yazmıyor. Mezar Odası'nın kapıları Genelkurmay'ın izniyle açılıyor.
Din ve devlet düzeni bakımından açıkça görülen zararlarından dolayı bu konu gereken kişilere uygun şekilde anlatılıp gerekli uyarılarda bulunulmak suretiyle kadınların çarşaf giymelerinin yasaklanması, padişahın emridir. 2- Abdülhamit Han'ın Çarşafı Yasaklaması.
Anıtkabir çarşaf dışında serbest
Çevreyi rahatsız etmeyen ve genel giyim-kuşam kurallarına uygun her tür kıyafetle Anıtkabir'e ziyaretçi kabul ediliyor. Kabul edilmeyen tek kıyafet ise kara çarşaf.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
Sultan Abdülmecid Han'ın 3. kuşak torunu, bugün hayattaki Osmanlı Hanedan üyelerinin en yaşlısı ve Hanedan Reisi Şehzade Osman Bayezıd Efendi, Osmanlı İmparatorluğu devam etseydi tahta III. Bayezıd olarak oturacaktı.
Zaman zaman bazı politikaları nedeniyle eleştirmiş olsa da Atatürk'ün en sevdiği, en beğendiği Osmanlı padişahı tartışmasız Fatih Sultan Mehmet'tir. Görüldüğü gibi Atatürk, İstanbul'un fethinin arkasındaki “akla”, “fenne”, “tekniğe” vurgu yapmaktadır.
3 padişah, 12 cumhurbaşkanı, 33 başbakan gören 110 yaşındaki Fatma nine Atatürk'ü anlattı - 23.09.2019, Sputnik Türkiye. Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.
İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Baş örtüsü günümüzde Gürcü ve Ermeni Hristiyan kadınlar tarafından da uygulanır. İslâm dünyasının farklı bölgelerinde haya temelinde geliştirilen başörtüsü normların bazılarının İslâm öncesi Yakın Doğunun bu eski Yahudi ve Hristiyan topluluklarından miras alınan tarzları yansıttığı düşünülmektedir.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri