Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün yedirilmelidir. İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa neden olabilir. 1 yaşından sonra inek sütü verilebilir, bu dönemde günlük en fazla 500ml (2 su bardağı) tüketilebilir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Uzmanlar, bebeklerin 6.aydan sonra yoğurt yiyebileceğini belirtiyor. Ancak her ihtimale karşı, 3 gün bekleme kuralına uyulmasını ve alerjiye karşı bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Zira süte alerjisi olan bebekler, yoğurt gibi süt ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebiliyor.
3 Aylık Bebek Beslenmesi
Anne sütüyle beslenen bebekler 3. ayında da bu şekilde beslenmeye devam etmelidir. Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için ise ek gıdaya başlamak 3. ay için erkendir.
Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler. Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün yedirilmelidir. İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa neden olabilir. 1 yaşından sonra inek sütü verilebilir, bu dönemde günlük en fazla 500ml (2 su bardağı) tüketilebilir.
Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Anne sütü, yeni doğan bebeğin ihtiyaç duyduğu tek gıdadır ve doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğe su dahil herhangi bir ek besin verilmesi gereksizdir.
Altıncı aydan sonra her bebek ek gıda almaya hazırdır. Bu aydan sonra doğumda anneden sağlamış olduğu çinko ve demir depoları tükenir. Ek gıdaya başlanması altı aydan sonraya geciktirilmemelidir.
BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
2 aylık bebek her öğünde 120-180 ml anne sütü tüketebilir. 5-5.5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı yaklaşık 780-900 ml arasında olabilir. Bebeğinizin ne kadar anne sütü alması gerektiğiyle ilgili doktoruna danışabilirsiniz. Bebeğinizi emzirmek kadar doğru şekilde emzirmeniz de oldukça önemli.
Yapılışı: Sütü kaynatın ve elinizin dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde (40–45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek üzerini kapatın ve kalın bir örtü ile sararak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. 3–6 saat sonra açarak buzdolabında 1 gün bekletin. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
Kaşık Maması Bebeğinize Vereceğiniz En Sağlıklı Ek Gıda
Gelişmekte olan sindirim sistemine zarar vermemek adına ilk 6 ay sadece anne sütü ya da anne sütü yokluğunda devam sütü ile beslenmesi önerilen bebekler, bazen doktor tavsiyesi ile 4. aydan itibaren ek gıda alıştırmalarına başlayabilir.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbasıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
Bebeğiniz ikinci ayında emme refleksi daha güçlü olduğu için ilk aya oranla daha yüksek miktarda anne sütü ya da mama tüketebilir. Her beslenmesinde yaklaşık 100-125 mililitre kadar beslenebilir. Gün içinde 2-3 saatte bir ve geceleri daha uzun sürelerde bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Pirinç unu hazmı kolay olduğundan bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir. 4 aydan önce pirinç unu maması vermek sakıncalı olabilir.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
2 aylık bebek annesini ve babasını tanır, bilinçli bir şekilde gülümseyebilir.
Bebek Yoğurdu Yapımında Hangi Sütler Tercih Edilmelidir? Bebek yoğurdu yapımı için keçi sütü veya inek sütü kullanabilirsiniz. Keçi sütü, anne sütündeki değerlere yakındır ve alerjik durum gösterme oranı düşüktür. Bununla beraber bebekler keçi sütünden yapılan yoğurdu daha kolay sindirebilir.
Yoğurdun bebek beslenmesine 7. ay itibari ile dahil edilmesi gerektiğini belirtmiştik. Her yeni gıda gibi bebeğine önce, 3 gün boyunca, 1 çay kaşığı ile başlayıp sonra 1 tatlı kaşığına sonra da yarım ve tam çay bardağına çıkarmalısın. Böylelikle bebeğindeki etkisini görebilirsin.
Sütaş'tan Babymix; bebeğinizin doğru beslenmesi ve sağlıklı gelişmesi için ona özel ilk ve tek yoğurt! Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği'ne uygun olarak üretilmiştir. Sütaş Babymix, anne sütü ya da devam mamasından sonra bebeğinizin katı mamaya geçişini kolaylaştıran, yüksek besleyici özellikte bir ek besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri