1 - İlk üç ay: Gardırobunuzu değerlendirme zamanı Bol bir tişört, tunik veya bluz altına beli sıkmayan, lastikli pantolonlar veya taytlar tercih edilebilir. Özellikle karın bölgesini sıkı sıkıya saran kıyafetlerden, kan dolaşımınızı olumsuz etkilemesi nedeniyle, uzak durmanız gerekmektedir.
İlk Aylardan İtibaren Konfor Sunan Giysiler
Hamileliğin ilk aylarından itibaren bedenin rahat olması gerekir. Kasık bölgesini sıkmayan etek, pantolon ve elbise modellerini kullanabilirsiniz. Kan dolaşımını engellemeyen bol elbiseler, hamilelik sürecinde her ortamda rahat etmenizi sağlar.
Hamilelik dönemi ilk başladığı zamanlar henüz giyim ve kuşamda değişiklik yapmaya gerek duyulmaz. Ancak dördüncü aydan itibaren artık dar kıyafetler giymemeye ve her zaman esnek yapılı kıyafetler giyilmeye özen gösterilmesi gerekir.
2.Ay: (4-8 HAFTALAR)
Bu haftada gebelik hormonunun etkisiyle anne adayında halsizlik, uyku hali, yorgunluk, duygu durum değişiklikleri, sabah bulantıları, iştahsızlık olabilir. Kokulara karşı aşırı bir hassasiyet, bazı kadınlarda barsak alışkanlıklarında değişiklik, özellikle kabızlık olabilir.
Hamile Pantolonu Kaçıncı Ayda Giyilir? Hamile pantolonu, genel olarak gebeliğin üçüncü ayından itibaren giyilmeye başlanır.
İlgili 24 soru bulundu
Bu sebeple 3 aylık hamile bir kadının korse kullanması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bedeni sıkan korse ve kıyafetler, anne rahmindeki bebeğin nefes almasını zorlaştırır ve hareketlerini kısıtlar.
Özellikle doğumdan hemen sonra kullanılması tavsiye edilen tek kullanımlık hamile külodu, lohusa dönemindeki annelerin de ihtiyacı olan çamaşır modelidir.
Bazı bebeklerin kol ve bacak hareketleri dahi görülebilir. Anne adayı bu hareketleri henüz hissetmeyecektir. Anne karnında 2 aylık gebelik görüntüsünde bebek hala ters bir C şeklinde duruyor.
Ancak, bu şişkinlik genellikle bebeğin büyümesinden değil, rahimdeki artan kan akışı ve hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu nedenle, 2 aylık hamilelikte göbek çıkması pek olası değildir. Ancak, hamilelik süresince rahim büyüdükçe göbek bölgesindeki şişkinlik artabilir ve göbek çıkabilir.
Anne ve bebeğin sağlıklı olduğu gebelik süreçlerinde cinsellik anne ya da bebek için bir sorun teşkil etmez. Bazı durumlarda hamilelik süresince cinsel istekte azalma veya artma gözlenebilir ancak bu değişkenlik normaldir ve endişelenecek bir durum değildir.
Eğer göğüsleriniz büyük ise ve hamilelik ile daha da büyüdüyse, gece yatarken de destek sağlama amaçlı sütyen kullanabilirsiniz. Bu dönemde hamile iç giyim olarak ise pamuklu ve hamileler için özel olarak üretilmiş yüksek belli külotları tercih etmelisiniz.
Hamileler Nasıl Sütyen Kullanılmalı? Gebelikte hassaslaşan memelerinize rahatsızlık vermemesi için destek kısmı olmayan sutyen kullanmanız gerekmektedir. Sutyeninizin kalın askılı , pamuklu, yumuşak ve esnek olması sizi büyük oranda rahatlatacaktır.
Firmalar tüm hamilelik süresince kullanılabilecek ürünler yaparlar. İç çamaşırları sentetik olmayan pamuklu kumaşlardan olmalıdır. Ayrıca iç çamaşırları vücudu aşırı sıkmamalı ve kan akışını engellememelidir. Hamilelik süresince aldığınız kıyafetlerin kombin olmasına ve diğer kıyafetlerinize uymasına özen gösterin.
Bu dönemde sizin ve bebeğinizin sağlığı için özellikle dar giysilerden uzak durmalısınız. Karın bölgenizi sıkan veya rahatsız eden kıyafetleri giymemeli ve satın almamalısınız. Özellikle ilerleyen aylarda oturup kalkarken sizi sıkacak derecede dar kalıbı olan pantolonlar tercih etmemelisiniz.
Hamileliğin ilk aylarında gebe kişi öğünlerinde sebze-meyve, tahıl ve proteinden zengin, iyi pişmiş ve temizlenmiş gıdaları tercih etmelidir. Bebeğin gelişimi açısından risk oluşturabilecek kafein ve tütün mamullerinden uzak durmalı, mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmelidir.
8 haftalık gebelikte karın belli olur mu sorusu anne adayları arasında en çok sorulanlardan biridir. Ancak çoğu anne adayında dışarıdan bakıldığında karnın belli olması söz konusu değildir. Kilonun da artması yine 8. hafta itibariyle beklenen bir değişiklik olarak öne çıkmaz.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
2 aylık bebek ellerini yoğun olarak hareket ettirir. 1. ayda ayaklarını kaldırmayı başaramayan bebek, bu dönemde ayaklarını da özgürce kaldırmaya başlar. Bu hareketlenme, çocuğun kaslarının da güçlendiğinin bir göstergesidir. Boy ve kilo gelişimi ile paralel olarak bebeğin hareketleri de sıklaşmaya başlar.
1- Hamile pantolonu
Alınan hamile pantolonun bel kısmında bulunan ve karnı saran örme kumaştan yapılmış olması ve bandın esnek olması oldukça önemlidir. Hamilelik dönemi içerisinde vücudun en çok büyüyecek olan kısmı elbette ki karındır. Bu kısmı saracak olan kumaşın ne çok sıkı, ne de çok gevşek olması gerekir.
Giysiler (iç çamaşırı, pantolon, tayt v.b.) üzerine boşalma durumunda gebe kalma ihtimali yoktur.
Hamilelik sırasında ayaklar ısınır, bu nedenle ayaklarınızı serin ve rahat tutmaya yardımcı olacak hafif ayakkabılar ve nefes alabilen malzemeler seçin. Bebek beklerken destek çok önemlidir, ayak bileği ve ayak kemeri desteği olan ayakkabıları önceliğiniz olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri