1 cm açılma sonrası saatlerce açılma gerçekleşmeyebilir. Bu sebeple, gebelikte 2 cm açılma olması da, doğumun başladığının kesin bir habercisi olmamaktadır. Normal doğum, aşama aşama ilerleme gösteren bir eylemdir ve minik yavrunuzun geçebileceği uygun genişlik sağlanmadan doğum başlamayacaktır.
Özellikle daha önce doğum yapmış kadınlarda rahim ağzında 2-3 cm lik açıklık olabilir ve kadın bu açıklıkla günler-haftalarca dolaşabilir. Nişan denilen kanla karışık sıvının gelmesi doğumun 24 saat içinde başlayacağının habercisidir. Yani nişan gelmesinden 24 saat sonra doğum başlar.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar.
---Kasılmalar sıklaşmıştır, 1-3 dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir.
Aktif doğum eylemi servikal açılmanın 3-4 cm'ye ulaşması ile başlar, bu noktadan sonra rahim ağzında açılma genellikle hızlanır.
İlgili 44 soru bulundu
1 cm açılma sonrası saatlerce açılma gerçekleşmeyebilir. Bu sebeple, gebelikte 2 cm açılma olması da, doğumun başladığının kesin bir habercisi olmamaktadır. Normal doğum, aşama aşama ilerleme gösteren bir eylemdir ve minik yavrunuzun geçebileceği uygun genişlik sağlanmadan doğum başlamayacaktır.
Aktif Doğum Safhası
Süre 3-5 saat arası Serviks 4 cm den 7 cm ye genişler. Kasılmalar 45-60 saniye sürer ve aralarında 3-5 dakika bekleme süresi olur.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Yalancı sancılar , rahim ağzında kesinlikle bir açılma veya incelme gibi durumları meydana getirmezler. Tüm bu sancıların biyolojik nedenlerinde annenin ve rahmin doğum için hazırlanmasından görülmektedir. Yalancı doğum sancılarına egzersiz ve alıştırma kasılmaları adınıda vermek doğru olacaktır.
Rahmin ağzı genelde ilk gebeliklerde saatte bir, sonraki gebeliklerde yarım saatte bir cm açılır. Bu hızda yavaşlama olursa rahim kasılmalarını desteklemek gerekir. Nadiren epidural anestezi de doğumu yavaşlatabilir. Bu durumda da suni sancıyla destek gerekebilir.
NST sonucunda 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğum başlamak üzere olduğu anlamına gelebilmektedir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Doğumun ikinci evresi, birkaç dakika sürebileceği gibi, ilk doğumlarda, 2 saati, ikinci doğumlarda 1 saati bulabilir. Epidural anestezi de ise bu süreler 1 er saat daha uzayabilir.
Hamilelikte Rahim Açılması Kaçıncı Haftada Başlar? Hamilelik sürecinde rahim ağzının açılması genellikle 37. haftadan sonra başlar. Özellikle 37. haftadan önce amniyon kesesinin yırtılması ile erken doğum başlar.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Normal doğum sancısı gelmediği durumlarda genel olarak yapay yani suni sancı verilerek doğum başlatılır. Doğumun başlamasının bir diğer belirtisi de su gelmesi olarak ifade edilen ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının boşalmasıdır. Sonrasında ise doğumun başlaması için az bir zaman kalmış demektir.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
Normal doğumu destekler
Hamilelik döneminde düzenli yürüyüş yapmanın rahat bir normal doğumu desteklediği biliniyor. Bunun sebebi olarak ise yürüyüş esnasında kalça kaslarının güçlenmesi ve vücut esnekliğinin artması gösteriliyor. Yani bu durumdan hem anne hem de bebek yüksek fayda sağlıyor.
Doğumun erken evresinde sancılar 15-20 dakikada bir kısa süreyle gelebilir. Bu sürede doğum sancıları evde karşılanabilir ve sancıların sıklaşması beklenir. Gittikçe sancıların aralığı kısalır ve sıklaşır. Aktif doğum evresinde doğum sancıları yaklaşık 5 dakikada bir gelir.
Gebeliğin artık 37. haftalarına gelindiğinde bebek, anne karnında aşağı doğru pozisyon almış ve doğum kanalına doğru yönelmiştir. Aşağı inme durumu yaşandığında annenin karnında belirgin bir değişikliği olur ve bebeğin aşağı doğru indiği dışarıdan bakıldığında da anlaşılabilir.
“Suni sancı kaçıncı haftada verilir?” sorusu her zaman merak edilir. Hamileliğin 39'uncu haftasından itibaren yeterli doğum kasılması olmayan gebelere suni sancı verilmesi uygun olabilir. Suyun gelmesinden sonra 24 saat geçtiyse ve yeterli kasılmalar yoksa suni sancı verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri