Araç Satarken MTV'yi Kim Öder? Araç satışı yaparken MTV satıcı tarafından ödenmek zorundadır. Vergi döneminin bir gün dahi dışında olsanız ikinci yarıyıl vergisini de satıcı olarak sizin ödemeniz gerekir. MTV ödenmediği takdirde noterde araç satışı yapılması mümkün değildir.
Kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, kanundan sonra yapılan satışlar için ise aracı satan sorumlu olacak. - Örneğin, kanun çıkmadan 15 Mayıs 2023'te aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan ek vergiyi ödeyecek.
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
Satılan araçların ek vergisini kimin ödeyeceği, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihe göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra satılan araçların ek vergisi, aracı satan kişi tarafından ödenecek. Bu tarihten önce devredilen araçların ek MTV'sinden ise aracı alan kişi sorumlu.
Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
İlgili 24 soru bulundu
Yasanın yayımı tarihinde ilgili vergi dairesinde motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olanlar ek MTV'nin mükellefi olacak. Yasanın yayım tarihinden sonraki bir tarihte taşıtın satış veya devri yapılmak suretiyle başka bir kişi adına kayıt ve tescil edilmesi, ek MTV'nin mükellefini değiştirmeyecek.
Araç satışı sırasında aracın üzerinde vergi borcu olduğu öğrenildiği anda vergi borcunun ödenmesi gerekir.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir.
Araç satışı yaparken MTV satıcı tarafından ödenmek zorundadır. Vergi döneminin bir gün dahi dışında olsanız ikinci yarıyıl vergisini de satıcı olarak sizin ödemeniz gerekir. MTV ödenmediği takdirde noterde araç satışı yapılması mümkün değildir.
Ayrıca aracın sıfır veya ikinci el olması da vergi indirimleri konusunda dikkate alınır. Ticari sınıfına giren aracın faturasında yer alan KDV ve ÖTV değeri gider olarak gösterilemez. Ancak şirketin yıl sonu KDV oranında indirim yapılabilir.
Son düzenlemeler ile ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3'ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
Ek MTV ödemesi tutarı, bu yıl ödenen ücret ile aynı olacak. MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir. Satıcı noter işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya giderek ücreti kendi hesabına aktarabilir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Son fiyat zamları ile 2023 yılı noterde araç devir işlemleri ve plaka değişikliği için ödemeniz gerek tutar 933 TL'dir.
araba alımı sırasında 2 kişi birlikte para veriyorlar. bu durumda araba ikisinin üzerine yapılabilir mi? yani arabayı müşterek almak mümkün olabiliyor mu? Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
İkinci el araba satış işlemi nasıl yapılır? Alıcı aracı almaya karar verdiğinde hem alıcının hem de satıcının ruhsat ve kimlik fotokopileriyle birlikte notere başvurması gerekir. Araç üzerinde satışı engelleyecek herhangi bir durum yoksa satış sözleşmesi çıkartılır. İşlemlerin ardından alıcı geçici ruhsatını alabilir.
Araç satın alırken nakit, çek ya da havale gibi çeşitli yöntemlerden yararlanarak ödeme yapılabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen yöntemler ise çek ve havaledir. Aracın noterden devri sırasında paranın ödenip ödenmediği sorulacağı için ödemenin önceden yapılması gerekir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin Yanlış Plakaya Yatırılması
Aracın bağlı bulunduğu vergi dairesi ise plaka il koduna ve verildiği ilçeye göre değişiyor.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri