İcra Dosyası Kapatma Sık Sorulan Sorular İcra takibi başlatılmasında takip tutarının yüzde 5'i oranında peşin harç alınmaktadır. Bu peşin harç dosya kapatılırken hesaplanacak tahsil harcından düşülmektedir. Cezaevi harcı ise yüzde 2 oranındadır. Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur.
Alacaklının kendisine ya da vekiline yapılan ödemedir. İcra dairesine ödeme yapılmaz, icra dosya kapatma için alacaklının ya da vekilinin talep etmesi gereklidir. Bu yolla tahsil harcı %2,27 olarak ödenir ve tasarruf sağlanabilir.
Tahsil harcı, icra takibi konusunun değeri üzerinden nispi olarak alınır. Tahsil harcı da, borçluya ait olup, sonuçta ayrıca hüküm ve takibe gerek kalmaksızın borçludan tahsil olunur (İİK m. l5/1) (Kuru, Baki : İcra ve İflas Hukuku, El Kitabı, Ankara 2013, s. 118-119).
İcra dosyası, borçlunun borcunu ödemesi için uyarı niteliğindedir. Borçlu ise hakkında oluşturulan icra dosyasının kapanmasını ister. Bu nedenle borcunu ödeyerek, hakkında açılan dosyanın kapanmasını sağlayabilir. İcra dairesine başvuruda bulunarak ve ödeme yapılarak, icra dosyasının kapanması sağlanabilir.
İcranın Yerine Getirilmesi Harcı:
Bu harç, icra takibi başlatan alacaklıdan peşin olarak tahsil edilmektedir. İcranın yerine getirilmesi harcı 2022 yılı için 80,70 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz.
Tahsil harcının mükellefi borçludur. İcra takiplerinde tahsil harcı alacağın ödenmesi sırasında, ödeme yapılmayan hallerde ise harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenir. Harç alacağı, icranın yerine getirilmesiyle doğar.
Eğer üzerinde araba vs. gibi taşınabilir mal bulunur ise icra yolu ile elinden alınır. Borçlu borcunun tamamını ödedikten sonra hatta avukat ücreti bulunuyorsa onunda harcını ödemek zorundadır. Bu işlemler yapıldıktan sonra icra dosyası kapama talebinde bulunur. İcra dosyası kapatılarak şahsına temiz kâğıdı verilir.
Ödenen İcra Dosyası E Devletten Ne Zaman Düşer? İcra müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 1 ila 3 gün arasında düşebilecektir.
Borçlu tarafın e-Hacizi kaldırmak için vergi dairesine veya banka şubesine ödeme yapması gerekmektedir.
İcra dosyasının kapanması için alacaklının avukatı ile görüşerek çözüme ulaştırılması sağlanabilir. Borcun tamamen ödenmesi durumunda alacaklı olan kişinin avukatı ya da alacaklının kendisi borcun haricen tahsil edildiğine dair dilekçe yazabilir ve dosyanın kapatılması için talebini icra müdürlüklerine verebilir.
İcra harcı aynı zamanda tahsilat harcı olarak da tanımlanmaktadır. Konusu para ve para ile ifade edilen tüm nakdi tutarlar için tahsil edilecek alacaklar için tahsilat harcı alınmaktadır. İcra harçları icra dairesine ödemesi nakit veya kredi kartı yolu ile gerçekleştirilmektedir.
Haricen tahsil kapsamında devletin alacağı tutarlar dışındaki miktarlara İcra Müdürlüğü karışmaz. Bu da alacaklı ve borçlunun anlaşması için önemli bir avantajdır. Bunun yanında haricen tahsilde icra dairesince kesilecek tahsil harcı yarı yarıya düşer. Bu borçlu ve alacaklı için önemli bir rakam olarak kabul edilir.
Bu yüzden takipsizlik yüzünden icra dosyası kapalı görünüyorsa bu borcun tamamen silindiği veya sonradan tahsil edilmeyeceği anlamı taşımaz. Dosya takipsizliğe düşmüş olsa bile alacaklının tekrar dosyayı açtırması ile borç tahsili yapılacaktır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
İcra dosyalarının gerekli özen ve dikkati göstererek izlenecek yollar sayesinde çok daha düşük ücretler ödenerek kapatılabilmesi mümkündür. İcra dosyalarının ödeme yapılarak kapatılması aşamasında 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler (i) İcra Dairesine Doğrudan Ödeme ve (ii) Haricen Ödeme yapılmasıdır.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
Temelde 1 yıllık sürede herhangi bir işlem yapılmaması halinde icra takip dosyası işlemden kaldırılacaktır.
Buna göre icra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmış olsa da dosyalar yok olmaz, alacaklı tarafça yeniden canlandırılmak üzere arşive kaldırılır.
İcra dosyasının kapanabilmesi için icraya sebep olan borcun ödenmesi ya da bu yönde verilen sözlerin yerine getirilmiş olması gerekir. Temelde borcun ödenmesine yönelik detayların belirlenmesinin hemen ardından borçluların icra dairesine giderek borcunu ödemesi ile dosyaların kapanması işlemi gerçekleşecektir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Kanunda aksine hüküm yoksa bütün harç ve masraflar borçluya ait olup neticede ayrıca hüküm ve takibe hacet kalmaksızın borçludan tahsil olunur.
Kiracının tahliyesi için dava açılması durumunda ilk etapta masraflar davacı tarafından karşılanır. Yapılan yargılama giderleri ve masraflar davanın sona ermesi ile davayı kaybeden haksız tarafa yüklenir. Ancak karşı vekalet ücreti de Avukatlık Kanunu gereğince avukata aittir.
Taşınmaz veya gemilerin tahliye veya teslimine dair icralarda Tahsil Harcı (1) sayılı tarifede yazılı miktarların yarısı nispetinde alınır. Yargı harçları makbuz karşılığında ödenir. Yargı harçları harca konu olan işlemleri yapan mahkeme veya daire tarafından alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri