Oluşturulan sosyalmedya yasasıyla birlikte sosyal medyada içerik üretilerek elde edilen gelirleriçin vergi oranları %15 olarak belirlendi.
Influencerlar, Youtuberler nasıl vergi ödüyor? Sosyal medyada içerik üreterek kazanç elde edenler, bir yıl içindeki kazançlarının (2022 yılı için 880.000 TL)'ye kadar olan kısmı için %15 stopaj öder.
İnternet üzerinden gelir elde eden (fenomen, influencer, YouTuber, yazılımcı, designer, app gelirleri, in-app purchase vb.) çok sayıda kişi bulunuyor. Bu kişiler de vergi ödemekle sorumlu tutuluyor.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
YouTuber'lar Ne Kadar Vergi Ödüyor? YouTuber'lar gelirlerinin %15'ini gelir vergisi olarak ödüyorlar. Vergi mükellefi olan YouTuber'lar, işlerini yaptıkları sırada yaptıkları bütün harcamaları toplam gelirden düşebiliyorlar.
İlgili 22 soru bulundu
Önceki yıllarda internet üzerindeki içeriklerden herhangi bir kazanç sağlandığı takdirde bu kazanç için bir şirket kurarak vergi vermek gerekiyordu. Ancak yeni yasaya göre 2023 yılı için 1 milyon 900 bin liraya kadar geliri olan Youtuberların şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor.
Genellikle ortalamalar Youtube'un 1000 izlenme için 0,5 dolar ile 6 dolar arasında ödeme yaptığını göstermektedir. Fakat günümüzde Youtube'da içerik üreten kişilerin büyük bölümü 1000 izlenme için 0,5 dolar almaktadır.
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani evet genç girişimci KDV ve beyannamelerin damga vergisini öder. ❌ Genç Girişimci olduğunuzda yine aylık olarak beyannameleriniz verilecek ve damga vergisi ödenecektir.
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
Instagram üzerinden satış yapmak için yürürlükte özel bir vergilendirme sistemi bulunmamaktadır.
Influencer paylaşımlarının öncesinde satıcı hesabınıza fatura tanımlanacaktır. Fatura tutarı bakiyenizin yeterli olması durumunda mevcut alacak bakiyenizden düşülecektir. Bakiyenizin yeterli olmaması durumunda faturayı bir hafta içerisinde ödemeniz gerekmektedir. Faturalarda vade süresi bulunmamaktadır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Ortalama bir sayı vermek gerekirse 100 bin takipçili ve 10 ile 30 bin izlenmeye sahip olan influencerlar, paylaşımları başına bin TL ücret alıyor. 1 milyonun üzerindeki hesaplar ise 5 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar farklı kazançlara sahip olabiliyor.
Sosyal medya fenomenleri ve youtuber'ların sosyal paylaşım ağları üzerinden elde ettikleri kazançlar ile telefon, tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettikleri kazançlar, gelir vergisinden istisna edileceği açıklandı.
Fatura kesilmediği takdirde uygulanabilecek idari ve cezai yaptırımlar Vergi Usul Kanunu'nda belirtilmektedir. Faturasız satılan ürün başına kesilen ceza tutarı 2022 yılı itibariyle 500 TL'dir.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Ağustos ayından itibaren çalışanların gelir vergisine uygulanacak istisna tutarı artacak. Brüt asgari ücretten yüzde 15 sigorta primi kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutara yüzde 15 gelir vergisi uygulanarak gelir vergisi tutarı bulunuyor.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz? 01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan girişimciler, Anonim Şirket ve Limited şirket ortakları, Daha önce vergi mükellefi olan ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan girişimciler bu teşvikten faydalanamaz.
Bu geri bildirimlerden biri de "beğeni"dir. Birçok içerik oluşturucu, videolarının ne kadar beğenildiği ve bu beğenilerin ne kadar gelir getirebileceği konusunda merak duymaktadır. Ancak, YouTube'da bir beğeninin doğrudan bir para değeri yoktur ve YouTube bir beğeni başına doğrudan ödeme yapmaz.
100 aboneye ulaşmış kanallara verilir. 1000 aboneye ulaşmış kanallara verilir. Ayrıca Youtube İş Ortağı Programına başvurmak için gereklidir. 10 bin aboneye ulaşan kanallara verilir.
Tiktok 10000 İzlenme Kaç TL Veriyor? Tiktokta izlenmeye göre daha fazla para kazanmak mümkündür. .Tiktok 10000 izlenme ile aylık olarak 4500-5000 TL arası kazanç sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri