Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
Artık araç alım satımı ile ilgili yetki belgesi bulunmayan kişiler yılda üç araçtan fazla satış yapamayacaklar. Yetkisi bulunan satıcılar ise 8 yaşını geçmeyen ve 160.000 kilometreden az yol yapmış araçlar için ekspertiz raporu almak zorunda olacaklar.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
İkinci el otomobil satışına getirilen yeni düzenlemeyle ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.
İlgili 39 soru bulundu
Tapuda ekspertiz zorunluğu geliyor. Düzenlemeye göre, gayrimenkul alım satım değerinin belirlenmesi için yeni bir sistem devreye sokulacak. Artık gayrimenkulün satış bedelini ekspertiz belirleyecek.
Yabancı uyruklu kişilere gayrimenkul satan kişilerin değerleme raporu alması zorunludur. Ev satın alırken ekspertiz raporu almak mecburi değildir. Ancak ekspertiz raporu almak, gayrimenkul satın alacak kişinin doğru bir tercihte bulunmasına yardımcı olur.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar ödüyor
Eğer satıcının ekspertiz ücretini ödemesini istiyorsanız, bunu öncesinde satıcı ile konuşmalısınız. Bazı durumlarda, ekspertiz bedelini alıcı ve satıcı ortak da ödemektedir.
Ekspertiz raporu olmadan noterde araç satışı yapılabilir. Ancak, alıcılar, aracın mevcut durumu hakkında daha fazla bilgi edinmek için ekspertiz raporu yaptırmayı tercih edebilirler.
Yabancılara ev satan kişilerin ekspertiz raporu alması zorunludur. Konut kredisi çekmek için başvurulan banka, kredi vermek için ekspertiz raporu alınmasını mecburi kılar. Banka tarafından atanan bağımsız bir ekspertiz uzmanı bu raporu hazırlar.
Aracın motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometrede satışı yapan işletmenin garantisi altında bulunuyor.
Özel olarak belirtilen ayıplardan ötürü sorumluluk kalkar. Ekspertiz raporunun etkisi nedir? Raporda belirtilen ayıplardan ötürü sorumluluk kalkar. Ancak bir ayıbın raporda yer almaması satıcının sorumluluğunu kaldırmaz.
El araba satışlarında cayma süresi, genel olarak Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gibi ilgili mevzuatlarda düzenlenmiştir. Ancak, 2. El araba satışlarında tüketiciye özel bir cayma hakkı tanınmamaktadır.
Aracı kontrol cihazına bağlayan ekspertiz servisi başta motor olmak üzere herhangi bir mekanik aksamda arıza olup olmadığını tespit edebilir. Elde ettiği sonuçlar otomobil arızaları hakkında bilgi verir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Anahtar teslim oto ekspertiz açma maliyeti 200 Bin TL ile 500 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Sizlere verilecek olan reklam desteği, bölgesel koruma, personel eğitimi, cihaz servis desteği, mimari tasarım zenginliği ve kurumsal marka imajı maliyeti etkileyecek detaylar arasındadır.
Ekspertiz işlemi genel olarak oto alım-satım işlemi sırasında yapılmaktadır. Alıcı ile satıcı arasında bu işlem sayesinde bir güven oluşmaktadır. Aynı zamanda yapılan araç ekspertiz işlemi satıcının ve aracın haklarını koruduğu gibi alıcının da haklarını korumaktadır.
İkince El ve Yeni Konutlarda Ekspertiz Raporu Zorunlu mudur? Artık ister ikinci el olsun ister sıfır bina olsun ekspertiz raporu zorunlu tutulmaktadır. Konut satışı yapılırken, düşük tapu harcı ödemek için, düşük ev beyanında bulunulmasının önüne geçmek için, ekspertiz raporu zorunlu tutulmaktadır.
Yeni yönetmeliğe göre, ekspertiz işleminden sonra verilen oto ekspertiz raporu, resmi belge niteliği taşıyabilmesi için en fazla 3 günlük olması gerekiyor. Eğer bir araç satışından 4 gün önce oto ekspertiz raporu aldıysa, o rapor resmi bir belge olarak değerlendirilmeyecektir.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanmasını içermektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri